Hamas verbiedt Palestijnen in Gaza om 15de verjaardag van dood van Yasser Arafat te herdenken

Plaatje hierboven: Moskou, Rusland, 7 april 1977. Yasser Arafat (links) op bezoek bij zijn Russische bondgenoten aka de Sovjet-Russische president Leonid Brezniev (rechts), op zoek naar meer wapens, logistieke en financiële steun voor zijn Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in de strijd om de vernietiging van Israël [beeldbron: AKG]

De Palestijnse regerende Fatah-factie beschuldigde Hamas van het verbieden van Palestijnen in de Gazastrook om een ​​bijeenkomst te houden ter herdenking van de verjaardag van de dood van de voormalige president van de Palestijnse Autoriteit, Yasser Arafat, die stierf op 11 november 2004.

Fatah had zijn aanhangers opgeroepen om zich donderdagmiddag op het plein van onbekende soldaten in Gaza-stad te verzamelen ter gelegenheid van het 15-jarig jubileum. Een ander evenement gepland voor maandag is ook verboden door Hamas.

Tegelijkertijd hebben Fatah en Hamas indirecte onderhandelingen gevoerd over het initiatief van PA-president Mahmoud Abbas om nieuwe Palestijnse parlements- en presidentsverkiezingen te houden.

Hamas zei donderdag dat het overleg heeft gestart met verschillende Palestijnse facties en maatschappelijke organisaties over het verkiezingsinitiatief van Abbas. Het overleg, zei Hamas, is in “voortzetting van de positieve sfeer met betrekking tot de voorgestelde verkiezingen en onze scherpte om het succes van de stemming te waarborgen.”

Yasser Arafat en Iran’s Opperste Leider Ayatollah Khomeini in 1979

Woensdag vertrok een hoge Hamas-delegatie naar Caïro voor gesprekken met Egyptische inlichtingenfunctionarissen over de Palestijnse verkiezingen. Het bezoek komt nadat Hamas-leiders een reeks vergaderingen hebben gehouden in de Gazastrook met het hoofd van de Palestijnse Centrale Verkiezingscommissie, Hana Nasser, die heeft geprobeerd Hamas en andere facties in Gaza te overtuigen om in te stemmen met het initiatief van Abbas.

Mahmoud al-Aloul, vice-voorzitter van Fatah, zei dat het verbod van Hamas aantoont dat Hamas’ aankondiging om de nieuwe verkiezingen te verwelkomen niets anders zijn dan “slogans”. Aloul voegde eraan toe dat het verbod een “frustrerende en onredelijke boodschap uitzendt”.

Hij zei dat Fatah optimistisch was dat de zaken in de goede richting gingen nadat Hamas het initiatief van Abbas verwelkomde om langverwachte verkiezingen te houden. “Maar Hamas nam deze onverstandige en onverwachte beslissing om het evenement ter herdenking van Arafat te verbieden,” voegde Aloul eraan toe.

Een andere hoge Fatah-functionaris, Fayez Abu Aytah, zei dat zijn beweging ook van plan was om volgende week een bijeenkomst in de Gazastrook te houden ter gelegenheid van de verjaardag van de dood van Arafat. Hij beweerde dat Hamas Fatah op de hoogte bracht van zijn beslissing om de rally te verbieden.

Abu Aytah zei dat het besluit van Hamas in tegenspraak is met de aankondiging voor het houden van nieuwe verkiezingen. “Enerzijds zegt Hamas dat het de beslissing van president Abbas ondersteunt om nieuwe verkiezingen te houden,” zei hij. “Anderzijds voorkomt Hamas dat onze mensen deelnemen aan evenementen ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan ​​van Arafat.”

De marxistische terreurgroep het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) en verschillende andere Palestijnse groepen veroordeelden ook het Hamas-verbod, zeggend dat niemand het recht heeft om te voorkomen dat Palestijnen een “grote nationale leider” herdenken.

Plaatje hierboven: Het mausoleum voor Yasser Arafat in Ramallah in Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, ter waarde van 3,4 miljoen dollar, betaald met westerse donorgelden. Eén van de vele voorbeelden van inherente corruptie binnen de Palestijnse Autoriteit [beeldbron]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Hamas bans rally to commemorate Yasser Arafat” van 7 november 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Elior Levy “Hamas bans Fatah from staging rally in Gaza, marking Yasser Arafat’s death” van 7 november 2019 op de site van Ynet News