Belgische Joodse bakker lanceert Europa’s eerste in massa geproduceerde cannabisbrood

Kenners vinden in Nederland een breed scala aan producten die cannabis bevatten, waar het al lang praktisch legaal is: cannabisijslolly’s, lolly’s, chocolade en zeep zijn slechts enkele van de producten die in de Nederlandse hoofdstad te koop zijn.

Maar verwacht niet dat je het gemakkelijk zult hebben als je op zoek bent naar iets om je lunchtijd kalkoen in te bewaren. Daarvoor moet je een reis maken naar het naburige België, waar een joodse bakker op het punt staat Europa’s eerste commerciële lijn van cannabisbrood te lanceren.

Cannabread zal later in november verkrijgbaar zijn in Carrefour-supermarkten in Brussel en twee andere Belgische steden, volgens een rapport vorige maand in Vice België. Het brood is al te koop in minstens een van de vijf bakkerijen van Lowy in Brussel.

Lowy’s eigenaar Charly Lowy zei dat ongeveer 15 procent van het deeg in Cannabread is gemaakt van cannabiszaden, maar door het brood te eten word je niet high. Het THC-gehalte, de psychoactieve chemische stof in cannabis, is laag, wat ook de reden is waarom het zonder beperkingen kan worden verkocht in België, waar de marihuanawetten restrictiever zijn. Cannabread is ook biologisch gecertificeerd en, volgens Lowy, vol mineralen, vitamine E, Omega 3 en 6, vezels, caroteen en magnesium.

“Het brood is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die gewoon van brood houden en in verschillende soorten,” vertelde Lowy aan het Jewish Telegraphic Agency. “Maar het is waar dat cannabisproducten nu verkrijgbaar zijn.”

Boetiekbakkers in Nederland en daarbuiten hebben in het verleden af ​​en toe cannabisbrood aangeboden, maar volgens berichten in de media is Lowy de eerste die het in massaproductie produceert.

Charly Lowy in Brussel, België

Hoewel het niet bedwelmend is, smaakt en ruikt het brood naar cannabis, aldus het vice-rapport. Dat kan de reden zijn waarom het Belgisch Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (AFSCA) de bakkerij overviel in 2018 en Lowy’s hele voorraad Cannabread vernietigde, onder vermelding van de afwezigheid van certificaten die aantonen dat het geen mensen high maakt.

Lowy is lang en knap. De vice-schrijver vond hem op Don Draper lijken, het hoofdpersonage gespeeld door Jon Hamm in het populaire televisiedrama ‘Mad Men’. En hij heeft een geschiedenis van het bakken van innovatieve broden, waaronder een met bier en een paars brood met wilde rijst.

Zijn familieverhaal is ook een veelgebruikt Europees joods succesverhaal te midden van tegenspoed. Zijn overleden vader, Otto, vluchtte naar België vanuit zijn geboorteland Oostenrijk, toen het in 1938 door nazi-Duitsland werd geannexeerd. Nadat de nazi’s België in 1940 waren binnengevallen, ging Otto ondergronds. Het was toen, tijdens de meest gevaarlijke periode van zijn leven, dat hij zijn vrouw Hania, een Joodse immigrant uit Polen, ontmoette. Ze trouwden in 1942 en kregen drie kinderen. Charly is de jongste.

Toen Otto stierf in 1980, nam Charly, die toen politicologie studeerde, de bakkerij over en breidde het familiebedrijf dat zijn vader in 1947 had opgericht enorm uit. Destijds was het motto van de bakkerij: “Brood, meer moet dat niet zijn“. Maar dat is nu niet langer meer het geval 🙂


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Belgian Jewish baker launches Europe’s first mass-produced cannabis bread” van 7 november 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Elisabeth Debourse “Avec le boulanger belge qui a créé le « Cannabread », un pain à la weed” van 4 november 2019 op de site van Vice France

3 gedachtes over “Belgische Joodse bakker lanceert Europa’s eerste in massa geproduceerde cannabisbrood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.