Joden vluchten nog steeds weg uit Arabische landen; 432 Joden verlieten Marokko voorbije 8 jaar

Plaatje hierboven: Rabat, Marokko, zondag 23 juni 2019. Demonstranten verscheuren een geïmproviseerde Israëlische vlag tijdens een protest in de Marokkaanse hoofdstad Rabat, gericht tegen de door de VS geleide economische conferentie in Bahrein met als doel om Palestijnse welvaart te bereiken [beeldbron: AFP]

De officiële Israëlisch Arabisch-talige Twitter-site had deze informatie en grafiek. De Bevolking en Immigratie Autoriteit publiceerde de lijst van Arabische landen die de meeste immigratie van Joden naar Israël in de afgelopen 8 jaar hebben meegemaakt. Gedurende deze periode emigreerden 432 Joden van Marokko naar Israël.

In 2012 had Marokko ongeveer 2.250 joden. Als sindsdien 432 joden naar Israël zijn geëmigreerd, is dat meer dan 19% van de gehele Joodse bevolking – en dat is alleen naar Israël. Dat is behoorlijk verbazingwekkend. Marokko is het beste Arabische land voor joden en de joden vluchten zelfs daar vandaan.

Tunesië had naar schatting 1500 joden in 2013, 160 verliezen is meer dan 10%. De 119 emigranten van Jemen vormen het grootste deel van de gemeenschap, naar verluidt zijn er nog 50 Joden die weigeren te vertrekken.

De andere genoemde landen zijn Algerije, dat praktisch geen joden heeft, en 2 emigranten naar Israël ziet. Eén persoon uit Libië, Libanon, Qatar en Bahrein, die allemaal symbolische of geen noemenswaardige Joodse bevolking hebben.

Joden vluchten uit Arabische landen

Joden in Marokko
In Marokko leefden eeuwenlang Joden, lang voordat de islam in Casablanca, Fez en Marrakesh zijn intrede deed. Samen met de Berbers waren de Joden de ruggengraat van de economie en de cultuur. Nu nog is hun historische aanwezigheid vooral te herkennen aan de honderden Joodse begraafplaatsen en verlaten synagogen, die alomtegenwoordig zijn in de steden en dorpen in de hele Maghreb.

Nu zijn er nog maar heel weinig Joden in Marokko en uit de andere landen zijn ze volledig verdwenen. Na 1948 verlieten enkelen deze landen vrijwillig om te emigreren naar Israël. Velen van hen werden echter door dreigingen, pogroms en rechtsverordeningen gedwongen te vluchten. Daarbij lieten ze niet alleen miljarden dollars aan eigendom achter, maar ook de graven van hun voorouders.

Tegenwoordig telt de Joodse bevolking in Marokko minder dan 4.500 mensen – in haar bloeiperiode waren het er ruim 250.000. Om de eer van koning Mohammad VI. te redden, moet gezegd worden dat hij het voor zichzelf tot taak heeft gemaakt het Joodse erfgoed in Marokko te behouden, vooral de begraafplaatsen. Veel Marokkanen hebben ingezien dat ze een groot verlies hebben geleden toen de Joden van Marokko het land verlieten.

Plaatje hierboven: Israël, oktober 1955. Berber Joden in een transitkamp, nadat zij ontkwamen aan de pogrom van Sidi Kacem (Petit Jean), 20 km van Meknes. Op 3 augustus 1954 werden zes Joden vermoord en velen gewond en ontheemd. Vijfentwintigduizend Marokkaanse Joden lieten zich meteen registreren bij het Joodse Agentschap voor emigratie naar Israël [beeldbron: Point of no Return]


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Jews are still fleeing Arab countries – 20% of Moroccan Jews moved to Israel in 8 years” van 7 november 2019 op de site van Elder of Ziyon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.