Shin Bet verijdelde dit jaar meer dan 450 belangrijke terreuraanslagen in Israël

Nadav Argaman, de chef die sinds mei 2016 het Israëlische veiligheidsagentschap Shin Bet (of Shabak) leidt, zei dat Israël dit jaar meer dan 450 belangrijke terreuraanslagen verijdelde.

“Met behulp van geavanceerde technologische middelen hebben we het afgelopen jaar meer dan 450 belangrijke aanvallen gedwarsboomd”, zei Argaman op de UVID 2019, de 8ste Internationale Conferentie en Tentoonstelling van Onbemande Systemen in Tel Aviv:

We zijn een bureau met uitstekende mensen, de beste technologie en synergie binnen het bureau en met Israëlische veiligheidsinstanties, waardoor we een voorsprong hebben op zeer uitdagende vijanden. Dat alles heeft ons in staat gesteld om meer dan 450 terreuraanslagen het afgelopen jaar te dwarsbomen en de burgers van Israël een veilig en vredig dagelijks leven te bieden zonder te weten wat er achter de schermen gebeurt. Israëlische technologie en de defensie-industrie staan ​​altijd dicht bij ons, dicht bij ons hart. We kopen Israëlische technologieën aan voordat we ze ergens anders kopen. We investeren in zeer geavanceerde technologie.

Naast een uitgebreid netwerk van informanten en andere conventionele technieken voor het verzamelen van inlichtingen, is de Shin Bet al lang bekend om geavanceerde algoritmen te gebruiken om sociale media en andere databases te scannen op indicaties van terroristische activiteiten.

De Israëlische beveiligingstechnologie is de afgelopen weken onder nieuwe internationale kritiek gekomen, na een rapport van het Amerikaanse NBC News vorige maand over een door Microsoft gefinancierd startup dat namens Israël toezicht houdt op Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever.

Vorig jaar kreeg de Shin Bet ongeveer 500 terreuraanslagen te verwerken. Premier Benjamin Netanyahu zei destijds tijdens een prijsuitreiking op het noordelijke hoofdkantoor van Shin Bet:

U heeft dit jaar 500 terreuraanslagen gedwarsboomd. Dat is een ongelooflijk aantal. Het betekent dat honderden Israëlische burgers u hun leven schuldig zijn. Ik wil u uit de grond van mijn hart bedanken voor het blijven schijnen van dit licht, en voor het elke dag vechten met discretie, vindingrijkheid, creativiteit en enorme toewijding.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “Shin Bet thwarted over 450 terror attacks in 2019, chief says” van 7 november 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelHead of Shin Bet: We thwarted over 450 terror attacks in the past year” van 7 november 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Yoav Zitun en Itamar Eichner “Netanyahu: “Shin Bet prevented 500 terror attacks in 2018 – In special ceremony, Prime Minister Netanyahu recognizes Shin Bet operations” van 12 mei 2018 op de site van Ynet News