De twee politieke rivalen, Likoed en Blauw & Wit, zijn het eens over annexatie van de Jordaanvallei

Met weinig vooruitgang die wordt gemeld in de richting van de vorming van een nieuwe Israëlische regering, bestaat er een punt van overeenstemming tussen de centrumrechtse Likoed en de centrumlinkse Blauw & Witte partij over het recht van Israël om soevereiniteit te op te eisen over de Jordaanvallei en het noordelijke gebied van de Dode Zee.

Voor de Knesset-verkiezingen van 17 september zei premier Benjamin Netanyahu dat hij van plan was onmiddellijk de Jordaanvallei te annexeren als hij wordt herkozen.

In Blauw & Wit zijn ze bereid om een ​​proces op te starten van het opleggen van Israëlische soevereiniteit over de Jordaanvallei en het noordelijke gebied van de Dode Zee,” berichtte Kan op donderdag.

De omroep zei dat de informatie gebaseerd was op een uitwisseling tussen Rafi Peretz, de leider van de Joods Huispartij, die momenteel als minister van onderwijs dient, en twee Blauw & Witte parlementsleden. Peretz leidt momenteel samen met Ayelet Shaked en Bezalel Smotrich de politieke alliantie Yamina die 7 zetels haalde tijdens de verkiezingen van 17 september.

De leider van Blauw & Witte partij, het parlementslid Benny Gantz, wiens lijst de Likoedpartij van Netanyahu klopte met 33 over 32 zetels, heeft momenteel een mandaat van president Reuven Rivlin gekregen om te proberen een regerings meerderheid te vormen in de 120-koppige Knesset, maar zijn tijd raakt op.

De Jordaanvallei wordt beschouwd als een minder controversiële kwestie binnen een breed bereik van het Israëlische politieke spectrum, zelfs onder velen die de oprichting van een Palestijnse staat in Judea en Samaria steunen, omdat het een oostelijke veiligheidsgrens vertegenwoordigt.

De twee Blauwe & Witte parlementsleden die de kwestie van de Jordaan Vallei bespraken met Rafi Peretz, spraken echter elk vermoeden tegen dat hun steun voor de Israëlische annexatie van het gebied vooruitgang betekende bij het vormen van een regering met een Joods Huis of iemand anders aan de politieke rechterzijde.

“Elke poging om elke vorm van onderhandeling of verschillende voorstellen aan deze bijeenkomst te hechten is gewoon onjuist”, aldus de parlementsleden Yoaz Hendel en Yehiel Tropper. Er werd gezegd dat de discussie betrekking had op kwesties omtrent de toekomst van Judea en Samaria en kwesties van religie en staat, maar Hendel en Tropper zeiden dat het slechts een ‘gesprek tussen vrienden’ was.


Bronnen:

♦ naar een artikelGantz’s party ready to annex Jordan Valley, agrees with Likud, report says” van 7 november 2019 op de site van World Israel News

♦ naar een artikelNetanyahu: After Jordan Valley and settlements, I’ll annex other ‘vital areas’” van 16 september 2019 en een artikelJordan Valley: What you need to know about eastern swathe PM says he’ll annex” van 11 september 2019 op de site van The Times of Israel