In de Gazastrook zet de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) aan tot geweld en terreur tegen Israël

De terreurgroep Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) en zijn paramilitaire Al-Quds Brigades (plaatje hierboven), de op een na grootste gewapende terreurfractie in Gaza nà Hamas, is duidelijk uit op geweld en vernietiging van Israël.

De AQB is in feite de organisatie die vrijdagavond het spervuur ​​van raketten uitvoerde in de zuidelijke stad Sderot. Het luchtverdedigingssysteem van de Iron Dome onderschepte de meeste binnenkomende raketten, hoewel er een een burgerhuis sloeg en beschadigde.

♦ De al-Quds Brigades (AQB) werden opgericht in 1992 als de gewapende vleugel van de Islamitische Jihad (PIJ). AQB wordt in de Gazastrook gecommandeerd door Baha Abu al-Ata. Na de moord op Israël van de secretaris-generaal van de organisatie, Fathi al-Shikaki in 1995, voerde AQB aanvallen uit op Israëlische burgers samen met Hamas’s Izz al-Din al-Qassam Brigades (IQB.) Het is de op een na grootste bewapende groep in Gaza na IQB.

Het lijkt alsof de commandant van de noordelijke Gaza-brigade van PIJ –  Baha Abu Al Atta, de commandant van de Al Quds Brigades (AQB) – zich direct achter het nieuwste raketvuur bevindt dat zich willekeurig richt op Israëlische burgers.

Plaatje hierboven: Na de publicatie door de IDF van de foto van Baha Abu Al Atta (midden), de commandant van de Al Quds Brigades (AQB), waarschuwde de commandant van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) Ziad Nahala dat ‘het verzet’ krachtig zal reageren [beeldbron: Ynet]

Hamas is het islamitische regime dat Gaza runt, maar PIJ heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk zijn autoriteit uitgedaagd. PIJ heeft zowel een belang als een vermogen om de veiligheidssituatie met raketvuur te destabiliseren.

De PIJ wil zich positioneren als de ‘authentieke’ jihadistische organisatie in de Strip ten koste van Hamas, die in tegenstelling tot PIJ zijn overwegingen als een regering moet afwegen tegen haar inzet voor gewapend conflict en terrorisme.

Het nachtmerriescenario van Hamas is een populaire opstand van Gazanen die hun geduld verliezen met het doodlopende beleid van hun regime en economische mislukkingen. Onrust in Libanon en Irak kan dergelijke protesten op elk moment voeden.

Als gevolg daarvan houdt Hamas stand voor de resultaten van de onderhandelingen die het met Egypte en de Verenigde Naties voert om een ​​economische ineenstorting in de kustclave te voorkomen.

PIJ maakt zich daarentegen geen zorgen. Het is meer dan bereid om zijn raketarsenaal, dat groter is dan dat van Hamas, te gebruiken om de veiligheidssituatie te verstoren. Iraanse financiering en knowhow van raketproductie hebben ertoe bijgedragen dat PIJ een aanzienlijk terreurleger is geworden, met ongeveer 15.000 gewapende operaties (vergeleken met de 25.000 man sterke militaire vleugel van Hamas).

Hamas ontvangt ook Iraanse financiering en ondersteuning. Sinds mei 2019 heeft PIJ de pogingen om vanuit Gaza aanvallen op Israël te lanceren aanzienlijk opgevoerd. De meeste van die pogingen zijn gedwarsboomd, maar er zijn nog veel meer aanvalsplots en de intentie van de organisatie is glashelder.

Als vergelding voor de raketten, sloeg de Israëlische luchtmacht zaterdag vroeg meerdere Hamas-doelen in Gaza. Eén man, naar verluidt een Fatah-lid, werd gedood in de luchtaanvallen. Hamas ‘leider, Yahya Sinwar, blijft een sterke figuur die in het verleden de heerschappij van zijn regime over de andere organisaties heeft kunnen implementeren.

Desalniettemin is de boodschap van Israël aan hem consistent en duidelijk: Hamas is verantwoordelijk voor wat er in Gaza gebeurt en het zal de rekening ontvangen wanneer Israëlische burgers onder vuur komen te liggen. Als Hamas de vuurkracht van Israël wil vermijden, moet het regeren in PIJ.

Als Hamas een confrontatie met PIJ vreest, zal het in plaats daarvan geconfronteerd worden met conflict met Israël. Israël is niet het enige land in de regio dat geïnteresseerd is in stabiliteit in Gaza. Ook Egypte, evenals de Verenigde Staten en Europese landen, hebben geprobeerd de spanningen te verminderen en de humanitaire situatie van Gaza te verbeteren.

Momenteel verstoort PIJ alleen deze inspanningen actief. In de luchtaanvallen op zaterdag hebben de Israel Defense Forces doelen uitgestippeld die herinneren aan het feit dat Hamas op dit moment voor een wapenstilstand is, maar nog steeds het overgrote deel van zijn middelen investeert in het bouwen van een terroristisch leger voor een toekomstige oorlog, terwijl het eist dat anderen zorgen voor de verwaarloosde civiele behoeften van Gaza.

De doelen die door de IAF worden geslagen, zijn onder meer de militaire compound van Hamas, een site met een luchtverdedigingsarray, trainingscompounds, wapenproductie- en opslaglocaties en andere structuren. Het IDF Southern Command blijft alert voor een nieuwe escalatie in Gaza.

Maar als onderdeel van de inspanningen om een ​​nieuwe oorlog te voorkomen, zorgt Israël ervoor dat 600 tot 700 vrachtwagens per dag met internationale hulpgoederen de Hamas-run enclave binnenkomen via de Kerem Shalom Crossing. De vrachtwagens leveren brandstof, invoer, medicijnen, bouwgoederen en andere essentiële materialen.

Qatar gaat ook door met zijn maandelijkse geldovermakingen naar Gaza, die naar gezinnen en bouwprojecten gaat. De Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever heeft geprobeerd Gaza economisch te verstikken om haar interne vijand, Hamas, te beschadigen. Uiteindelijk zal de concurrentie tussen stabiliserende factoren en de katalysatoren voor geweld bepalend zijn voor het lot van Gaza.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yaakov Lappin “In Gaza Strip, Palestinian Islamic Jihad agitates for violence” van 5 november 2019 en een artikelPalestinian Islamic Jihad, backed by Iran, seeks rocket-launchers in West Bank” van 30 oktober 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikel van Elior Levy “Islamic Jihad warns will hit major cities if targeted assassinations resume” van 5 februari 2019 op de site van Ynet News

Een gedachte over “In de Gazastrook zet de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) aan tot geweld en terreur tegen Israël

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.