Hamas sluit zich aan bij het Iraanse plan om de anti-corruptieprotesten van Arabieren te verijdelen

Plaatje hierboven: Iran heeft, bij monde van de Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei (rechts), Khaled Meshaal (links), het voormalige hoofd van het ‘politieke bureau’ van Hamas, ingeschakeld om Arabieren te waarschuwen voor de gevolgen van hun eisen voor hervorming en democratie [beeldbron: khamenei.ir]

In het kader van zijn inspanningen om de huidige anti-corruptieprotesten in Libanon en Irak te dwarsbomen, heeft Iran Khaled Meshaal, het voormalige hoofd van het ‘politieke bureau’ van de Palestijnse Hamas-beweging, ingeschakeld om Arabieren te waarschuwen voor de gevolgen van hun Eisen voor hervorming en democratie.

Iran beschouwt de anticorruptieprotesten als een grote bedreiging voor zijn belangen in de regio. Dat is waarschijnlijk de reden waarom het heeft besloten Hamas en zijn andere proxy’s – Hezbollah in Libanon en Hashd al-Shaabi in Irak – te ontketenen tegen de demonstranten in de straten van Beiroet en Bagdad. Wat Iran duidelijk wil, is Arabieren zien protesteren tegen de VS en Israël – en tegen niets anders.

Wat de leiders van Iran betreft, beschadigen Arabieren die hervorming en democratie eisen de inspanningen van Teheran om de Arabische landen te domineren en zich voor te bereiden op een oorlog tegen Israël. Iran lijkt te geloven dat dankzij de technologische vooruitgang van Teheran Israël mogelijk snel vernietigd zal zijn.

“Het sinistere regime [Israël] moet van de kaart worden geveegd, en dit is niet langer een droom maar een haalbaar doel”, zei generaal-majoor Hossein Salami, commandant van de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran.

Hamas’ boegbeeld Meshaal, die eerder deze week op de ‘Jerusalem Pioneers Conference’ in Turkije sprak, uitte zijn bezorgdheid dat de anti-corruptieprotesten, die ook tegen Iran gericht zijn, schadelijk voor de Palestijnen zouden kunnen blijken te zijn.

Zijn grootste zorg, zei hij, is dat de preoccupatie van de Arabieren met hun binnenlandse problemen en conflicten hun aandacht zou afleiden van de Palestijnse kwestie en deze naar de bodem van hun prioriteitenlijst zou duwen. “We hopen dat dit een tijdelijke bekommernis is,” zei Meshaal. éWe hopen dat Palestina weer bovenaan de agenda van [Arabieren] komt.é

De voormalige Hamas-leider waarschuwde ook Arabieren en moslims zich bewust te zijn van de “invloed van Israël op het interne beleid in uw landen.” De stem is die van Meshaal – maar het lijkt duidelijk dat hij spreekt namens zijn beschermheren in Teheran, die buitengewoon bezorgd lijken te zijn over de massaprotesten die Libanon en Irak overspoelen – de twee landen waar Iran een grote politieke en militaire aanwezigheid heeft.

In de afgelopen weken hebben misdadigers van Hezbollah vreedzame demonstranten in Libanon aangevallen met messen en knuppels. De misdadigers dwongen ook een Libanese jongere, Luay Shibli, zich publiekelijk te verontschuldigen voor het ‘beledigen’ van Hezbollah Chief Hassan Nasrallah. Onder bedreigingen van Hezbollah plaatste Shibli een video op sociale media waarin hij zei: “We zijn niet zo waardevol als de schoenen van Hassan Nasrallah.”

Eerder was Nasrallah opgekomen tegen de anti-corruptieprotesten in Libanon door te waarschuwen dat de demonstraties het land in chaos zullen storten. Hij beweerde ook dat de protesten ‘door buitenlandse partijen werden gefinancierd’. Wat Nasrallah vergat te vermelden, is dat zijn Hezbollah-terreurgroep, zoals Meshaal’s Hamas, financiële en militaire hulp van Iran ontvangt.

In Irak zou de proxy van Iran, de Hashd al-Shaabi-milities, een belangrijke rol spelen bij het vernietigen van de anti-corruptieprotesten. De milities, beschuldigd van het dienen als het instrument van Iran om Irak te domineren, hebben naar verluidt sluipschutters op de daken van Bagdad gestationeerd om degenen die deelnemen aan de protesten tegen corruptie neer te schieten.

Terug naar Meshaal. Deze man vertegenwoordigt een beweging die sinds 2007 met een ijzeren vuist twee miljoen Palestijnen in de Gazastrook controleert en onderdrukt. Hamas zit niet verlegen om het onderdrukken van zijn tegenstanders en het blokkeren van eisen voor hervorming en democratie.

De afgelopen weken hebben Hamas-veiligheidstroepen verschillende Palestijnen gearresteerd omdat ze naar verluidt een nieuwe golf van protesten tegen corruptie en economische tegenspoed in de Gazastrook hebben gepland. Hamas doet met andere woorden precies wat Hezbollah en Hashd al-Shaabi hebben gedaan tegen vreedzame demonstranten in Libanon en Irak.

De bondgenoten van Hamas in de Palestijnse Islamitische Jihad, de op een na grootste terreurgroep in de Gazastrook, worden ook gefinancierd door Iran, en ook zij zijn tegen anti-corruptieprotesten. Het excuus dat Hamas en de Islamitische Jihad hebben gegeven voor hun verzet tegen eisen voor hervorming en democratie is dat Palestijnen hun inspanningen moeten wijden aan de strijd tegen Israël.

Dat doel lijkt precies de reden dat Hamas Palestijnen blijft sturen om te protesteren nabij de grens met Israël, terwijl Islamitische Jihad-terroristen raketten naar Israël blijven schieten. Handelend op instructies van hun meesters in Teheran, willen Hamas en de Islamitische Jihad duidelijk dat Palestijnse woede uitsluitend gericht is op Israël.

De verklaring van Meshaal tegen de anti-corruptieprotesten in Libanon en Irak toont aan dat Hamas niets geeft om het welzijn van de Arabieren en bereid is alles in het werk te stellen om de belangen van Iran te verdedigen, niet alleen in de Palestijnse arena, maar ook in de hele regio.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Hamas Joins Iranian Plan to Foil Arabs’ Anti-Corruption Protests” van 5 november 2019 op de site van The Gatestone Institute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.