Israël is 3de grootste vervuiler met plastiek van de Middellandse Zee

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 5 november 2019. Israëli’s die zich zorgen maken over de milieuvervuiling, hebben een nieuwe tactiek: uitgesneden foto’s gebruiken van de hysterische klimaatactiviste Greta Thunberg om mensen te waarschuwen voor overmatig gebruik van plastiek producten [beeldbron: JTA]

Volgens een rapport van het Wereld Natuur Fonds voor de Natuur is Tel Aviv de op twee na grootste plasticvervuiler langs de kustlijn van de 22 mediterrane landen.

Volgens het rapport dumpt de regio Tel Aviv gemiddeld 21 kilogram plastiek afval per kilometer kustlijn, een van de hoogste in de Middellandse Zee na de regio Cilicia in Turkije en Barcelona in Spanje. Cilicia had 31,3 kilogram plastiek afval per kilometer kustlijn en Barcelona had 26,1 kilogram plastiek afval per kilometer.

Kunststoffen die in zeeën en oceanen terechtkomen, worden steeds vaker een probleem dat dieren in het wild doodt, vissen en zeevruchten besmet die in de voedselketen terechtkomen en honderden miljoenen dollars aan verlies in toerisme en aan zee gerelateerde industrieën veroorzaken.

Momenteel drijven er 247 miljard stukjes plastic in de Middellandse Zee, met het equivalent van 33.800 plastic flessen die elke minuut in zee worden gedumpt, volgens het WWF. De Middellandse Zee is de op drie na grootste producent van plastic goederen.

De regio, die bestaat uit 22 landen die grenzen aan de zee, produceerde in 2016 38 miljoen ton plastic, een gemiddelde van 76 kilogram per persoon, dat is 23 kilogram per persoon meer dan het wereldwijde gemiddelde. Het grootste deel van het plastic dat in de Middellandse Zee  drijft is een gevolg van verkeerd beheerd afval, inclusief niet-ingezameld afval en plastic dat op illegale stortplaatsen wordt gedumpt.

Hoewel Israël een efficiënter afvalbeheersysteem heeft dan veel andere landen in de regio, betekent zeestroming en wind dat het afval uit andere landen wordt gecombineerd met lokaal afval en dat zich grote hoeveelheden ophopen op de stranden in het midden van het land. Egypte is verantwoordelijk voor bijna de helft van het plastic dat in de Middellandse Zee stroomt (42,5 procent), gevolgd door Turkije (18,9 procent) en Italië (7,5 procent).

Israël is het land met het op één na hoogste gebruik van wegwerp plastic borden en bestek ter wereld, in absolute termen. Volgens de milieuorganisatie Zalul gebruikt het land elk jaar ongeveer 4,5 miljard wegwerpborden en bestek. Dit aantal komt op de tweede plaats na het wegwerpgebruik door de Verenigde Staten, waarvan de bevolking 36 keer zo groot is.

“Israël is een van de landen ter wereld die de meest wegwerpgerechten gebruikt. Een deel daarvan is vanwege kosjer oorzaken; Een deel daarvan komt door de grote gezinnen,” zei Maya Jacobs, de CEO van Zalul, die veel pleitbezorger is voor plasticreductie en het opruimen van waterwegen.

Het rapport van het Wereld Natuur Fonds merkte op dat Frankrijk en Israël het minst verkeerd beheerd afval hebben in de mediterrane landen, met ongeveer 0% verkeerd beheerd afval voor Frankrijk en 5% verkeerd beheerd afval voor Israël. Misbeheerd afval verwijst naar afval dat niet naar recyclinginstallaties of erkende stortplaatsen wordt gebracht, maar dat het als afval mag ophopen op illegale stortplaatsen of in straten en parken.

Israël kent hoge recyclingpercentages, hoewel de recycling wordt beheerd door een aantal verschillende instanties die individueel werken. Ongeveer 78% van de kleine flessen en 60% van de grote flessen worden gerecycled via Elah Recycling Corporation, die de 23.000 kooien in het hele land beheert waar bewoners lege flessen kunnen afleveren:

Plaatje hierboven: Een vrouw gooit een plastiekfles in een speciale verzamelkooi die overal verspreid staan in de straten in het centrum van Jeruzalem [beeldbron: Nati Shohat/Flash90]

Wetten zoals de Israel Beverage Container Deposit Law, aangenomen in 1999 en geïmplementeerd in 2001, betekenden dat consumenten die plastic flessen tot 1,5 liter retourneren, nu een restitutie van 0,30 agorot ($ 0,08) per fles krijgen. Glazen halve liter bierflessen hebben een hogere restitutie – NIS 1,20 ($ 0,33), maar grotere plastic flessen van 1,5 liter en hoger hebben geen restitutie.

Bedrijven die grote flessen produceren of importeren, betalen een vergoeding van 0,25% aan het recyclingbedrijf dat hun producten inzamelt en recycleert, vergelijkbaar met bedrijven die producten importeren of vervaardigen die in verpakkingen en containers in de oranje bakken worden gerecycled.

Maya Jacobs, de CEO van Zalul, die pleitbezorger is voor plasticreductie en het opruimen van waterwegen zei:

Ultra-orthodoxe partijen in de Knesset zijn traditioneel gekant tegen depositowetten of belastingen op wegwerpartikelen. Daarom zijn de inspanningen van Zalul om de depositiewet uit te breiden met grotere flessen geblokkeerd in de Knesset. Haredim ziet het als het leven duurder maken, dus ze zijn er erg tegen. Maar al deze wetten moeten het leven niet duurder maken, ze moeten mensen helpen hun gewoonten te veranderen. Als mensen hun flessen terugbrengen naar de winkel en hun storting ophalen, veranderen hun dagelijkse kosten van levensonderhoud niet.

Zalul hoopt direct te gaan werken met synagogen die wegwerpborden en bestek gebruiken in de hoop hen te laten nadenken over de impact van hun plasticgebruik buiten de muren van hun instelling.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Melani Lidman “Tel Aviv beaches are No. 3 in plastic pollution in Mediterranean – ecology group” van 10 juni 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelBeverage Container Deposit Law” op de site van Israel Ministry of Environmental Protection

♦ naar een artikelIsraelis are using photos of Greta Thunberg to shame each other over plastic utensils” van 6 november 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.