Abbas verbiedt kindhuwelijken maar wel met enkele wettelijke uitzonderingen

President van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas heeft een besluit uitgevaardigd waardoor Palestijnse tieners niet mogen trouwen voordat ze 18 jaar oud worden, tenzij ze een vrijstelling krijgen van een religieuze rechtbank en een officiële topambtenaar. De officiële PA-nieuwssite Wafa meldde eerder deze week dat Abbas de beslissing nam, maar zei niet wanneer.

Op de Westelijke Jordaanoever heeft de Palestijnse wet eerder opgelegd dat een vrouw 15 jaar oud en een man 16 jaar oud moet zijn om in aanmerking te komen om te trouwen, volgens Suna Nassar, de juridisch adviseur van het Ministerie van PA Vrouwenzaken. Ter vergelijking: in de Gazastrook had zij gesteld dat een vrouw 17 jaar oud en een man 18 jaar oud moest zijn, zei ze in een telefoongesprek.

Persoonlijke statuskwesties van moslims in de Palestijnse gebieden, inclusief het huwelijk, worden beheerst door het gewoonterecht van de Hanoenitische school van de soennitische islam (ondanks dat de meeste Palestijnse moslims de Shafi’i-school volgen) zoals gecodificeerd en als volgt gewijzigd door wetgeving:

♦ Voor moslims op de Westelijke Jordaanoever blijft de Jordaanse wet op de persoonlijke status van 1976 van toepassing.

♦ Voor moslims in de Gazastrook – de Egyptische wet op de familierechten uit 1954 blijft van toepassing.

♦ Moslims in ‘Oost-‘Jeruzalem, die door zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit worden geclaimd, zijn onderworpen aan de Israëlische huwelijkswet, die is gebaseerd op het Israëlische Millet-systeem, dat voor moslims in Israël de Ottomaanse wet van familierechten toepast, zoals gewijzigd door de Israëlische wetgeving sinds 1948.

Sinds minstens 1959 zijn polygame huwelijken verboden in Israël, wat van toepassing is op leden van elke confessionele gemeenschap, inclusief de joden en moslims.

In de Gazastrook heeft de door Egypte uitgegeven wet op de familierechten uit 1954 de puberteit ingesteld als de minimumleeftijd voor het huwelijk met geen huwelijk voor een vrouw jonger dan 9 of een man jonger dan 12 jaar.

De Palestijnse Qadi al-Quda heeft in 1995 een administratieve beslissing genomen tot verhoging van deze leeftijden in Gaza tot een minimum van 15 voor de vrouw en 16 voor de man, die in overeenstemming was met de Jordaanse wet die van toepassing was op de Westelijke Jordaanoever.

Alle leeftijden worden berekend volgens de maankalender. Registratie van het huwelijk is verplicht, maar verzuim om een ​​huwelijk te registreren, maakt het huwelijk niet ongeldig. Vanaf maart 2012 wordt er gewerkt aan de tekst van een Palestijnse wet op de persoonlijke status.

Polygamie
Polygyny, waarbij een echtgenoot meer dan één vrouw heeft, is uitdrukkelijk toegestaan. Een vrouw kan echter in het huwelijkscontract specificeren of haar echtgenoot al dan niet extra vrouwen kan nemen tijdens het huwelijk van het paar, en als de echtgenoot dit in strijd met dat huwelijkscontract doet, kan zij een scheiding aanvragen.

Er zijn ook de klassieke bevelen dat een man alle mede-vrouwen billijk moet behandelen en hen van afzonderlijke woningen moet voorzien, en een man moet zijn sociale status in het huwelijkscontract aangeven.

Polyandrie, waarbij een vrouw meer dan één echtgenoot heeft, is niet toegestaan. Moslims in ‘Oost-‘Jeruzalem zijn onderworpen aan de Israëlische huwelijkswet, die sinds minstens 1959 de vorming van polygame verbonden in Israël heeft geblokkeerd.

Geweld tegen vrouwen binnen het huwelijk is een groot probleem voor vrouwen in Palestina. Volgens een enquête uit 2005 door het Palestijnse Centrale Bureau voor de Statistiek, meldde 23,3% van de vrouwen die ooit getrouwd waren geweest dat ze fysiek geweld hadden ondergaan, 61,7% aan psychologisch geweld en 10% aan seksueel geweld.

Naar schatting zal 30% van de getrouwde vrouwen op de Westelijke Jordaanoever en 50% in Gaza worden onderworpen aan huiselijk geweld, en minder dan 1% zal de hulp inroepen van een maatschappelijk werker, een opvangcentrum, een maatschappelijke organisatie of de politie.

Plaatje hierboven: Moslimman ranselt vrouwen in burka af met stok totdat ze weer netjes in de rij staan. In islam, vooral in het Midden-Oosten, is er nogal wat kritiek op hoe de ene helft van de bevolking de andere helft mishandelt en misbruikt en minder rechten toekent dan geit en schaap


Bronnen:

♦ naar een artikel van Adam Rasgon “Abbas bans child marriage, with some legal exemptions” van 6 november 2019 op d esite van The Times of Israel

♦ naar een artikelMarriage in the Palestinian territories” from Wikipedia, the free encyclopedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.