40.000 jaar oude tanden van moderne mens en Neanderthaler gevonden in Manot Cave in Galilea

Wie waren de Aurignacianen die 40.000 jaar geleden in de Levant woonden? Tot voor kort werd er weinig bewijs gevonden, menselijke resten of anderszins, om hun verhaal mogelijk te vertellen.

Nu hebben onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv, de Israel Antiquities Authority en de Ben-Gurion University ontdekt dat deze cultureel verfijnde mensen zo’n 40.000 jaar geleden van Europa naar de Levant migreerden en een licht werpen op een belangrijk tijdperk in de geschiedenis van de regio.

De Aurignaciaanse Cultuur verscheen voor het eerst in Europa zo’n 43.000 jaar geleden en staat erom bekend botgereedschappen, artefacten, sieraden, muziekinstrumenten en grotschilderingen te produceren. Jarenlang geloofden onderzoekers dat de intrede van de moderne mens in Europa leidde tot de snelle achteruitgang van de Neanderthalers.

Hetzij door gewelddadige confrontatie of door strijd aan de controle over voedselbronnen. Maar recente genetische studies hebben aangetoond dat Neanderthalers niet verdwenen, maar eerder werden geassimileerd in moderne menselijke immigrantenpopulaties. Deze nieuwe studie voegt verder bewijs toe om deze theorie te onderbouwen.

Door middel van geavanceerd tandheelkundig onderzoek op zes menselijke tanden ontdekt in Manot Cave in het westen van Galilea, Dr. Racheli Sarig van TAU’s School of Dental Medicine en Dan David Centre for Human Evolution and Bio-History Research, in samenwerking met Dr. Omry Barzilai van de Israel Antiquities Authority en collega’s in Oostenrijk en de VS, hebben aangetoond dat Aurignacians ongeveer 40.000 jaar geleden uit Europa in het hedendaagse Israël zijn aangekomen – en deze Aurignacians bestonden uit zowel Neanderthalers als Homo Sapiens.

“In tegenstelling tot botten, zijn tanden goed geconserveerd omdat ze zijn gemaakt van email, dat is de stof in het menselijk lichaam die het meest bestand is tegen de effecten van tijd,” verklaarde Dr. Sarig. “De structuur, vorm en topografie – oppervlaktebobbels – van de tanden leverden belangrijke genetische informatie op. We konden de externe en interne vorm van de tanden in de grot gebruiken om ze te associëren met typische homininegroepen: Neanderthaler en Homo sapiens. ”

De onderzoekers voerden diepgaande laboratoriumtests uit met behulp van micro-CT-scans en 3D-analyses op vier van de tanden. De resultaten verrasten de onderzoekers: twee tanden vertoonden een typische morfologie voor Homo sapiens; Één tand vertoonde kenmerken die kenmerkend zijn voor Neanderthalers en de laatste vertoonde een combinatie van Neanderthaler en Homo sapiens kenmerken.

Deze combinatie van Neanderthaler en moderne menselijke kenmerken is tot nu toe alleen in Europese populaties uit de vroege Paleolithische periode gevonden, wat hun gemeenschappelijke oorsprong suggereert. “Na de migratie van Europese populaties naar deze regio, bestond er een korte tijd in onze regio – ongeveer 2-3.000 jaar – en verdween vervolgens zonder duidelijke reden,” zei Dr. Sarig. “Nu weten we iets over hun make-up.”

“Tot op heden hebben we geen menselijke resten gevonden uit deze periode in Israël,” merkte prof. Israel Hershkowitz op, hoofd van het Dan David Center, “de groep blijft dus een mysterie. Deze baanbrekende studie brengt voor het eerst het verhaal van de bevolking die verantwoordelijk is voor enkele van ’s werelds belangrijkste culturele bijdragen.”

Plaatje hierboven: De Manot Cave is een grot in West-Galilea, Israël, ontdekt in 2008.  Het rode vierkant markeert het gebied waar enkele tanden werden gevonden. In deze grot werd een opmerkelijk ontdekking gedaan van een schedel van een moderne mens, die naar schatting 54.700 jaar oud is. De gedeeltelijke schedel werd ontdekt aan het begin van de verkenning van de grot in 2008. De betekenis ervan werd gerealiseerd na gedetailleerde wetenschappelijke analyse en werd voor het eerst gepubliceerd in een online editie van Nature op 28 januari 2015. Dit tijdperk impliceert dat het exemplaar de oudste bekende mens buiten Afrika is, en is een bewijs dat moderne mensen zij aan zij leefden met Neanderthalers. De grot staat ook bekend om zijn ‘indrukwekkende archeologische record van vuursteen- en botartefacten’.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “TAU Researchers Find Teeth of Both Modern Men and Neanderthals in Galilee Cave” van 5 november 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Heddy Breuer Abramovitz “Pre-historic human teeth discovered in Western Galilee cave” van 6 november 2019 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.