In een nieuwe nucleaire overtreding zegt Iran dat het verrijking in de Fordo-faciliteit zal opvoeren

De Iraanse regering kondigde dinsdag aan dat het uranium zou verrijken tot 5% in de nucleaire faciliteit van Fordow in een verdere schending van de nucleaire deal van 2015. Iran mag uranium slechts tot 3,67% verrijken onder de nucleaire overeenkomst.

De verrijking zal morgen beginnen, volgens Atomic Energy Organisation van Iran hoofd Ali Akbar Salehi. “Morgen zullen we uranium verrijken tot vijf procent bij Fordow … Op dit moment hebben we genoeg 20% ​​verrijkt uranium, maar we kunnen het produceren als dat nodig is,” vertelde Salehi aan de ISNA.

Premier Binyamin Netanyahu reageerde furieus op Iran’s aankondiging en zei:

Iran breidt overal zijn agressie uit. Het wil Israël opdoeken. Het probeert Israël te bedreigen. Het wil Israël vernietigen. We vechten terug. En ik wil ook zeggen, gezien de inspanningen van Iran om zijn kernwapenprogramma uit te breiden, zijn verrijking van uranium voor het maken van atoombommen uit te breiden. Ik herhaal hier nogmaals: we zullen Iran nooit nucleaire wapens laten ontwikkelen. Dit is niet alleen voor onze veiligheid en onze toekomst; Het is voor de toekomst van het Midden-Oosten en van de wereld.

Maandag beweerde Salehi dat Iran een prototype van een centrifuge bouwt die 50 keer sneller is dan die welke zijn toegestaan ​​krachtens het in 2015 ondertekende gezamenlijke alomvattende actieplan (JCPOA).

De Iraanse president Hassan Rouhani verklaarde eerder dinsdag dat Iran snel vooruit zou gaan met gasinjectie bij de Fordow Brandstofverrijkingsfabriek buiten de stad Qom, vanaf woensdag. In totaal zullen 1.044 centrifuges worden geïnjecteerd met uraniumgas.

En de diplomaten van de EU stonden erbij en keken ernaar…


Bronnen:

♦ naar een artikel van Gary Willig “Netanyahu: Israel will never allow Iran to build nuclear weapons” en een artikelIran to enrich uranium to 5% – Islamic Republic announces further violations of nuclear deal at Fordow nuclear facility” van 5 november 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelIn fresh nuclear violation, Iran says it will renew enrichment at Fordo facility” van 5 november 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.