Jodenhaat is weer heel gewoon in Europa; Hebben we dan niets geleerd? Nee, niks, nulkommanul

Plaatje hierboven: Sterotiepe afbeelding van Joden met grote haakneuzen die tot op heden worden gebruikt zoals recent nog tijdens het jaarlijkse carnaval van Aalst. Nazi-propaganda tijdens het 12-jaar durende Derde Duitse Antisemitische Rijk: “De Joodse geest ondermijnt de gezonde kracht van de Duitse volksaard” [beeldbron: MJL]

Antisemitisme is de term die wordt gebruikt om te verwijzen naar vooroordelen of discriminatie tegen joden. De term werd bedacht in de 19e eeuw en het fenomeen zelf bereikte zijn hoogtepunt in het nazi-tijdperk, toen raciale jodenhaat, geworteld in duistere samenzweringen over Joodse macht, culmineerde in de moord op zes miljoen Europese Joden. Maar velen geloven dat de wortels van antisemitisme teruggaan tot het begin van het christendom en de aanklacht dat joden verantwoordelijk waren voor het doden van Jezus.

Tegenwoordig worden openlijke uitingen van antisemitisme niet algemeen getolereerd in westerse landen. Klassieke antisemitische stereotypen over joden blijven echter bestaan ​​en vinden soms uitdrukking in het publieke debat. Anti-joods geweld en daden van vandalisme en intimidatie blijven een wereldwijd probleem, waarbij het aantal gerapporteerde antisemitische incidenten in de Verenigde Staten en Europa de laatste jaren oploopt, volgens een aantal studies.

Anti-joods geweld neemt ook toe in tijden van onrust in het Midden-Oosten, waardoor sommigen geloven dat de aard van antisemitisme verandert in haat tegen Israël, een ontwikkeling die het ‘nieuwe antisemitisme’ wordt genoemd. Mening, buitensporige kritiek op Israël of het betwisten van zijn bestaansrecht overschrijdt de lijn van legitieme kritiek naar anti-joodse onverdraagzaamheid. Anderen zeggen echter dat het zich verzetten tegen het Israëlische beleid of zelfs het bestaansrecht van Israël betwisten, legitieme gezichtspunten zijn en niet noodzakelijkerwijs jodenhaat impliceren.

De oudste haat van de wereld
Antisemitisme wordt soms de oudste haat ter wereld genoemd. De term zelf wordt meestal toegeschreven aan Wilhelm Marr, een 19e-eeuwse Duitse journalist die geloofde dat Joden raciaal te onderscheiden waren van Duitsers en nooit konden worden geassimileerd in de Duitse cultuur.

Jodenhaat is echter veel ouder, daterend uit sommige verhalen uit de vroege christelijke jaartelling en de overtuiging dat Joden zich collectief schuldig maakten aan het doden van Jezus – een mening die tot 1965 katholieke doctrine bleef. Eeuwenlang vonden anti-joodse ideeën hun weg In de geschriften van enkele van de meest prominente en vaak geciteerde christelijke denkers uit de geschiedenis, waaronder Sint-Augustinus, Martin Luther en Thomas Aquinas.

In Europa tijdens de Middeleeuwen verbood Joden het staatsburgerschap, land bezitten, met christenen trouwen, in de regering dienen en lid worden van verschillende professionele gilden. Een aantal stereotypen over Joden kwamen in deze periode naar voren, waaronder de mythe dat Joden horens hebben en dat ze hebzuchtig en geldzuchtig zijn, een geloof dat Shakespeare tot uitdrukking bracht in het karakter van Shylock uit ‘The Merchant of Venice.’ De mythe dat Joden die zich bezighouden met rituele moord hebben geleid tot bloed laster, de bewering dat Joden het bloed van christelijke kinderen gebruiken voor het maken van matses voor Pesach (brood voor de Joodse Pasen).

Anti-joodse stereotypen werden vaak gebruikt als een voorwendsel voor collectieve bestraffing van joden. Tijdens de Kruisvaarders periode, liepen christelijke legers op weg om het Heilige Land te bevrijden van islamitische controle door Joodse gemeenschappen, onderweg verkrachtend en afgeslacht.

Vanaf de 13e eeuw werden Europese Joden gedwongen zich tot het christendom te bekeren of werden ze in 1492 uit een aantal landen, het meest beroemde Spanje, verbannen, waarbij een lang gevestigde en zeer volleerde joodse gemeenschap werd ontwricht. Het geloof dat Joden verantwoordelijk waren voor de Zwarte Dood in de 14e eeuw leidde tot de gewelddadige vernietiging van talloze Joodse gemeenschappen in heel Europa. Joden werden ook vaak tot zondebok gemaakt voor problemen zo uiteenlopend als pandemieën en mislukte oogsten. Anti-joodse pogroms, of rellen, traden periodiek op in Europa tijdens de late middeleeuwen en tot in de moderne periode.

Zelfs na de emancipatie van de Europese Joden in de late 18e eeuw, toen Joden niet langer beperkt waren tot getto’s en volledige burgerschapsrechten kregen in veel landen, bleef het antisemitisme in Europa bestaan. ‘The Protocols of the Elders of Zion’, een vervalsing die beweerde de minuten te zijn van de geheime bijeenkomsten van joodse leiders gericht op wereldheerschappij, werd voor het eerst gepubliceerd in Rusland in 1903 en werd later vertaald en breed verspreid.

Oost-Europese pogroms verwerkt in de beslissingen van miljoenen Joden om te emigreren naar de Verenigde Staten vanaf 1880. (Het verlangen naar betere economische kansen was ook een kritieke factor.) De vervolging van Alfred Dreyfus, een Franse Joodse legerofficier die ten onrechte is veroordeeld voor verraad In 1894 werd het gezien als een symbool van de blijvende kwaadaardigheid van het Europese antisemitisme.


Bronnen:

♦ naar een artikel van MJL “Anti-Semitism 101: What you need to know about the world’s oldest hatred” op de site van My Jewish Learning

Een gedachte over “Jodenhaat is weer heel gewoon in Europa; Hebben we dan niets geleerd? Nee, niks, nulkommanul

 1. Haat komt voor uit jaloezie, afgunst & domheid.

  Jaloezie:
  De pijnlijke emotie die zo steekt wanneer je ziet dat iemand ‘dat heeft wat jij wilt hebben.

  Afgunst: Jaloezie XXL
  Er ‘tot iedere prijs ervoor zorgen dat de persoon waar jij jaloers op bent ook niet zal hebben wat jij niet kan krijgen.

  Domheid:
  Geen mens is intelligent genoeg om zijn eigen domheid te begrijpen……..het is ‘handelen tegen beter weten in.

  Wij geven de mens nog te veel krediet in onze aanname dat zij door de eeuwen hier overheen zijn gegroeid.

  Het tegendeel blijkt waar….de mens word steeds dommer.

  Voeg hierbij de genetisch geërfde foute DNA en je begrijpt waarom deze alles consumerende haat niet uit te roeien is……..jaloezie, afgunst & domheid t.o. ‘de Jood’ die altijd overleeft, slaagt in het leven & zijn vijanden altijd te slim af is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.