Blanke supremacist die bomaanslag op synagoge in Colorado wilde plegen zit in de cel

Een 27-jarige man die naar verluidt de blanke supremacistische ideologie online omarmde, werd gearresteerd door de FBI en beschuldigd van het plannen om een ​​synagoge in Colorado te bombarderen.

Richard Holzer had een mes en een masker meegenomen naar een motelkamer en onderzocht inerte pijpbommen die werden voorbereid door undercover agenten, momenten voordat hij laat vrijdag werd gearresteerd, volgens een criminele klacht.

Holzer wordt beschuldigd van het proberen de vrije uitoefening van religieuze overtuigingen te belemmeren met het poging tot gebruik van explosieven – een haatmisdrijf. In gerechtelijke documenten noemden ambtenaren hem een ​​binnenlandse terrorist en beschreven zijn vermeende antisemitische ideologie en verlangens naar een raciale heilige oorlog.

Volgens de klacht sprak Holzer over het doden van joden op forums online en deelde hij video van zichzelf met een synagoge in Pueblo. Hij beschreef zichzelf als een skinhead en deelde foto’s van zichzelf met andere gebruikers van sociale media met wapens en messen naast blanke supremacistische symbolen, zegt de klacht.

Volgens officieren van justitie schreef Holzer op één Facebook-account: “Ik wou dat de Holocaust echt was gebeurd…. Ze moeten sterven.” Hij zei ook dat hij een ‘toverdokter’ $ 70 betaalde om arseen in de waterleidingen van de synagoge te gieten en de plaats vorig jaar te ‘verzilveren’, volgens de klacht.

Holzer verscheen maandagmiddag voor het eerst in het federale hof van Denver. Een voorlopige hoorzitting en een hoorzitting zijn gepland voor donderdagochtend, volgens de Amerikaanse advocaat Jason R. Dunn. De verdachte, die nog geen advocaat in zijn zaak heeft, wordt geconfronteerd met een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar als hij wordt veroordeeld voor een haatmisdrijf.

Plaatje hierboven: De Tempel Emanuel synagoge in Pueblo is de tweede oudste in de Amerikaanse staat Colorado en werd voltooid in 1900, volgens de website van Temple Emanuel. Het heeft een Joodse gemeenschap van ongeveer 30 gezinnen en een rabbijn uit Denver die twee keer per maand naar Pueblo reist [beeldbron:  ADL]


Bronnen:

♦ naar een artikelFBI arrests alleged white supremacist accused of planning to bomb a Pueblo synagogue” van 6 november 2019 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA

♦ naar een artikel van Ben Sales “White supremacist arrested in plot to blow up Colorado synagogue” van 4 november 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Brianna Sacks “The White Supremacist Charged With Plotting To Blow Up A Colorado Temple Documented His Racist Activities On Facebook For Years” van 5 november 2019 op de site van Buzz Feeds

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.