Wat geloven Joden over Jezus? Hoe beschouwen zij de man die christenen vereren als de Messias?

Plaatje hierboven: Correctie van traditionele westerse voorstelling. Links de vermeende Jezus zoals hij wordt voorgesteld door de christen kerken, compleet ontdaan van zijn Joods orthodoxe origine, plaatje rechts [beeldbron: Jewish Jesus Art Exhibit]

Jezus is de centrale figuur van het christendom, volgens christenen de Messias, de Zoon van God en de tweede persoon in de Drie-eenheid. Maar wat geloven Joden over Jezus?

Voor sommige Joden is de naam alleen al bijna synoniem met pogroms en kruistochten, beschuldigingen van genocide en eeuwen van christelijk antisemitisme. Andere joden zijn hem onlangs gaan beschouwen als een joodse leraar. Dit betekent echter niet dat zij geloven, zoals christenen, dat hij uit de dood is opgewekt of de Messias was.

Hoewel veel mensen Jezus nu als de grondlegger van het christendom beschouwen, is het belangrijk op te merken dat hij niet van plan was een nieuwe religie te stichten, althans volgens de vroegste bronnen, en hij de term ‘christen’ nooit gebruikte. Hij werd geboren en leefde als een Jood, en zijn eerste volgelingen waren ook Joden. Het christendom ontstond pas in de eeuwen na Jezus’ dood als een afzonderlijke religie.

Wie was Jezus?
Vrijwel alles wat bekend is over de historische Jezus komt uit de vier nieuwtestamentische evangeliën – Mattheüs, Marcus, Luke en Johannes – die volgens wetenschappers enkele decennia na Jezus’ dood zijn geschreven.

Hoewel er geen archeologisch of ander fysiek bewijs is voor zijn bestaan, zijn de meeste geleerden het erover eens dat Jezus bestond en dat hij ergens in het decennium vóór het gewone tijdperk werd geboren en ergens tussen 26-36 CE werd gekruisigd (de jaren waarin de Romeinse gouverneur, Pontius Pilatus, Judea regeerde).

Hij leefde in een tijd waarin het Romeinse rijk regeerde wat nu Israël is en het sektarisme groot was, met grote spanningen onder de Joden niet alleen over de mate waarin ze met de Romeinen moesten samenwerken, maar ook hoe de Thora moest worden geïnterpreteerd. Het was ook voor sommigen een rustgevende tijd waarin ongenoegen over het Romeinse beleid, evenals de hogepriesters van de Tempel, hoopte op een messiaanse verlosser die de buitenlandse bezetters zou verdrijven en de Joodse soevereiniteit in het land Israël zou herstellen.

Was Jezus de Messias?
De vraag ‘was Jezus de Messias?’ Vereist een eerdere vraag: ‘Wat is de definitie van Messias?’ De Profeten (Nevi’im), die honderden jaren vóór Jezus ‘geboorte schreven, beschouwden een Messiaans tijdperk als een periode van universele vrede, waarin oorlog en honger worden uitgeroeid en de mensheid Gods soevereiniteit accepteert. Tegen de eerste eeuw ontwikkelde het beeld zich dat het Messiaanse tijdperk getuige zou zijn van een algemene opstanding van de doden, de samenkomst van alle Joden, inclusief de 10 verloren stammen, in het land Israël, een definitief oordeel en universele vrede.

Sommige Joden verwachtten dat de Messias een afstammeling van Koning David zou zijn (gebaseerd op een interpretatie van Gods belofte aan David in 2 Samuël 7 van een eeuwig koninkrijk). De Dode Zeerollen spreken van twee messiassen: de ene een militaire leider en de andere een priester. Weer andere Joden verwachtten dat de profeet Elia, of de engel Michael, of Henoch, of een aantal andere figuren het messiaanse tijdperk zouden inluiden.

Verhalen in de evangeliën over Jezus die de zieken geneest, de doden opwekt en de opkomst van het koninkrijk der hemelen verkondigt, suggereren dat zijn volgelingen hem beschouwden als door God aangesteld om het messiaanse tijdperk tot stand te brengen.

Meer dan 1000 jaar na de kruisiging van Jezus legde de middeleeuwse wijze Maimonides (ook bekend als Rambam) in zijn Mishneh Torah specifieke dingen uiteen die Joden geloven dat de Messias moet volbrengen om zijn identiteit te bevestigen – waaronder het herstel van het koninkrijk van David aan zijn voormalige Glorie, overwinning behalen in de strijd tegen de vijanden van Israël, de Tempel herbouwen (die de Romeinen in 70 na Chr. vernietigden) en de ballingen naar het land Israël verzamelen. “En als hij hier niet succesvol in is, of als hij wordt gedood, is het bekend dat hij niet degene is die door de Torah werd beloofd,” schreef Maimonides.

Hoe zit het met Joden voor Jezus?
Joden voor Jezus is een tak van een bredere beweging die Messiaanse Joden wordt genoemd. Leden van deze beweging worden door de bredere joodse gemeenschap niet als joods geaccepteerd, hoewel sommige aanhangers misschien joods zijn geboren en hun rituele leven ook joodse gebruiken omvat.

Hoewel een individuele jood Jezus als de messias zou kunnen accepteren en technisch gezien joods kan blijven – verwerping van een kern-joodse overtuiging of praktijk doet niets af aan iemands joodsheid – de overtuigingen van messiaanse joden zijn theologisch onverenigbaar met het jodendom.

Ca. 6000 rebellen worden op bevel van de Romeinse senator Marcus Crassus door Romeinse soldaten gekruisigd [beeldbron: screenshot uit de TV serie Spartacus, 2013]

Hebben de Joden Jezus vermoord?
Nee. Jezus werd geëxecuteerd door de Romeinen. Kruisiging was een Romeinse vorm van executie, geen joodse. Gedurende het grootste deel van de christelijke geschiedenis werden joden verantwoordelijk gehouden voor de dood van Jezus. Dit komt omdat het Nieuwe Testament de neiging heeft om de schuld specifiek te leggen bij de Tempelleiding en meer in het algemeen bij Joodse mensen.

Volgens de evangeliën was de Romeinse gouverneur Pontius Pilatus terughoudend om Jezus te executeren, maar werd hij aangewakkerd door bloeddorstige Joden – een scène beroemd vastgelegd in Mel Gibson’s controversiële film uit 2004 ‘The Passion of the Christ’. Volgens het evangelie van Matthew, wast Pilatus zijn handen en verklaart zichzelf onschuldig van Jezus’ dood, ‘alle mensen’ (dwz alle Joden in Jeruzalem) antwoorden: “Zijn bloed zij op ons en op onze kinderen” (Mattheüs 27:25).

Deze ‘bloedkreet’ en andere verzen werden gebruikt om eeuwen van christelijke vooroordelen tegen joden te rechtvaardigen. In 1965 kondigde het Vaticaan een document af genaamd ‘Nostra Aetate’ (Latijn voor ‘In Our Time’) waarin stond dat Joden in het algemeen niet verantwoordelijk moeten worden gehouden voor de dood van Jezus. Deze tekst maakte de weg vrij voor een historische toenadering tussen joden en katholieken. Verschillende protestantse coupures over de hele wereld hebben vervolgens vergelijkbare verklaringen aangenomen.

Waarom werd Jezus gedood?
Sommigen hebben gesuggereerd dat Jezus een politieke rebel was die het herstel van de joodse soevereiniteit zocht en door de Romeinen werd geëxecuteerd voor opruiing – een argument in twee recente werken: Reza Aslan’s Zealot en Shmuley Boteach’s Kosher Jesus. Dit proefschrift wordt echter niet algemeen aanvaard door nieuwtestamentische geleerden.

Als Rome Jezus als de leider van een groep revolutionairen had beschouwd, zou dit ook zijn volgelingen hebben afgerond. Er is ook geen enkel bewijs in het Nieuwe Testament dat suggereert dat Jezus en zijn volgelingen ijveraars waren die geïnteresseerd waren in een gewapende opstand tegen Rome. Meer waarschijnlijk is de hypothese dat de Romeinen Jezus als een bedreiging voor de vrede beschouwden en hem doodden omdat hij aanhangers verwierf die hem als een messiaans figuur zagen.

Heeft Jezus het jodendom afgewezen?
Sommigen hebben bepaalde verzen in de evangeliën geïnterpreteerd als afwijzingen van joods geloof en praktijk. In het evangelie van Marcus wordt bijvoorbeeld gezegd dat Jezus verboden voedsel ‘schoon’ heeft verklaard – een vers dat gewoonlijk wordt gezien als een afwijzing van koosjer dieetwetten – maar dit is de extrapolatie van Marcus en niet noodzakelijk de bedoeling van Jezus. Jezus en zijn vroegste joodse volgelingen bleven de joodse wet volgen.

Het Nieuwe Testament bevat ook vele verzen die getuigen van Jezus als gelijk aan God en als goddelijk – een geloof dat moeilijk te verzoenen is met de nadruk van het jodendom op de eenheid van God. Sommige Joden vonden destijds echter het idee dat het goddelijke een menselijke vorm kon aannemen die verenigbaar was met hun traditie. Anderen zouden Jezus als een engel kunnen beschouwen, zoals de ‘Engel des Heren’ die voorkomt in Genesis 16, Genesis 22, Exodus 3 (in de brandende braambos) en elders.

Zijn er Joodse teksten die verwijzen naar Jezus?
Ja. De Joodse historicus Josephus uit de eerste eeuw vernoemt Jezus, hoewel de belangrijkste referentie in zijn Oudheden van de Joden lijkt te zijn bewerkt en aangevuld door christelijke schriftgeleerden. Er zijn enkele verwijzingen in de Talmoed naar ‘Yeshu’, die veel autoriteiten begrijpen als verwijzingen naar Jezus.

Het Talmoed-traktaat Sanhedrin registreerde oorspronkelijk dat Yeshu de Nazarener aan de vooravond van Pesach werd opgehangen voor de misdaad van leiden van de Joden op een dwaalspoor. Deze verwijzing is weggelaten uit latere versies van de Talmoed, waarschijnlijk vanwege het gebruik ervan door christenen als een voorwendsel voor vervolging.

In de middeleeuwen presenteerde een werk met de naam Toledot Yeshu een alternatieve geschiedenis van Jezus die de christelijke geloofsovertuigingen verwerpt. Het werk, dat geen deel uitmaakt van de canon van de rabbijnse literatuur, is niet algemeen bekend.

Maimonides beschrijft Jezus in zijn Mishneh Torah als de mislukte messias voorzien door de profeet Daniël. In plaats van Israël te verlossen, schrijft Maimonides, zorgde Jezus ervoor dat Joden werden gedood en verbannen, veranderde de Thora en leidde de wereld om een ​​valse God te aanbidden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van MJL “What Do Jews Believe About Jesus? – How Judaism regards the man Christians revere as the messiah” en een artikel van Martin I. Lockshin “What Jews Can Learn from the New Testament – A rich source for understanding the history of Judaism and the history of anti-Semitism” op de site van My Jewish Learning

♦ een artikel op deze blogMiljoenen mensen stellen nog steeds de Joden collectief verantwoordelijk voor de moord op Jezus” van 3 mei 2016 en een artikelAntisemitisme: Het wezen van het anti-Judaïsme in het Christendom” van 26 september 2018 en een artikelHoe Jezus stierf: Uiterst zeldzaam bewijs van Romeinse kruisiging onthuld in Italië” van 31 mei 2018 en een artikelIn een Israëlisch pakhuis bevinden zich aanwijzingen over Jezus’ leven en dood” van 23 mei 2018 en een artikelJezus was geen Palestijn en zelfs niet eens een Arabier” van 20 januari 2018

4 gedachtes over “Wat geloven Joden over Jezus? Hoe beschouwen zij de man die christenen vereren als de Messias?

 1. Geloof wat je wilt maar geef nooit geld aan en verbind je nooit aan een religieus instituut of kerk. Hun plannen met jou zijn niet zo nobel als je denkt.

  Like

 2. En toch is het deze Jezus – de meest invloedrijke Jood uit de hele menselijke geschiedenis – die het koninkrijk voor Israël zal herstellen. Wie zoals ik de evangeliën leest, ontmoet een Persoon, die de Schriften vervult en zal vervullen. Hij is door zijn broeders verworpen als Jozef; hij, dood gewaand door Jakob (Israël), regeert over heidenen als Jozef; hij zal door zijn broeders erkend worden als Jozef. Jesaja 53 spreekt van hem.

  Geliked door 1 persoon

 3. Het is aan te nemen dat Jezus die liefde voor Christus niet had overleefd.

  Mocht hij de gelovigen van de Spaanse Inquisitie hebben overleefd….dan was Auschwitz zeker zijn gedwongen reisdoel geworden, op de trein gezet door gelovige Duitse Christenen & hun Europeese familie.

  Had hij deze hel overleefd dan was hij vandaag de dag zeker een slachtoffer van de beschaafde & humane wereld gemeenschap geworden die hem opnieuw uit zijn originele woonplaats wil verdrijven……van een Europa dat een pakt met vele duivels heeft gesloten om deze Joodse Christen opnieuw te vernietigen.

  Hij was zeker tot geliefde haat figuur gepromoveerd door de BDS, de moderne Brutal, Disruptive & Selective anti Joodse haat organisatie der Humaniteit.

  Deze Rabbijn Jehoshuah zou men vandaag gewoon een ‘cult figuur noemen die leefde als een Jood en gekruisigd werd omdat hij een Joodse cultfiguur was.

  Er is dus niets veranderd aan de ‘beschaving’ der mensheid.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.