Anti-Joodse vooroordelen van Roosevelt tijdens WOII verhinderde redding van de Joden

Niet alleen schoot de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt jammerlijk tekort in het redden van Joden uit de klauwen van de nazi’s tijdens WOII, maar hij belemmerde reddingsmogelijkheden die hem weinig of niets zouden hebben gekost, volgens Holocaust-historicus Rafael Medoff.

De rol van de FDR bij het voorkomen van de redding van het Europese Jodendom wordt gedetailleerd beschreven in een nieuw boek, getiteld: “The Jews Should Keep Quiet: Franklin D. Roosevelt, Rabbi Stephen S. Wise, and the Holocaust.”

Medoffs boek werd in september gepubliceerd en bevat nieuw archiefmateriaal over de relatie tussen Roosevelt en rabbijn Stephen Wise, die de auteur ziet als een sycofantische joodse leider die door Roosevelt wordt gebruikt om “de Joden te laten zwijgen.”

Medoff schreef: “Franklin Roosevelt profiteerde van Wise’s aanbidding van zijn beleid en leiderschap om Wise te manipuleren door vleierij en intermitterende toegang tot het Witte Huis.” In ruil voor bezoeken aan het Witte Huis en Roosevelt die hem bij zijn voornaam noemde, ondermijnde Wise de Joodse Activisten die van  de regering eisten om meer Joodse vluchtelingen de VS binnen te laten.

Volgens Medoff werd het beleid van Roosevelt ten aanzien van Europese Joden gemotiveerd door gevoelens die vergelijkbaar waren met die welke hem ertoe aanzetten 120.000 Japanse Amerikanen in detentiekampen als potentiële spionnen te interneren.

Medoff vertelde aan The Times of Israel:

Roosevelt gebruikte bijna identieke taal bij het aanbevelen dat de Joden en Japanners met geweld ‘dunnetjes verspreid dienden te worden’ over het hele land. Ik was geschrokken door de gelijkenis tussen de taal die Roosevelt gebruikte met betrekking tot de Japanners en dat wat hij privé gebruikte over Joden – dat ze niet te vertrouwen zijn, ze zullen nooit volledig loyale Amerikanen worden, ze zullen proberen te domineren waar ze ook gaan.

Dr. Rafael Medoff ergerde zich reeds eerder aan de passiviteit van de Amerikanen tijdens WOII, in het bijzonder toen het nieuws met mondjesmaat bekend raakte over de gruwel die zich afspeelde in de nazi-vernietigingskampen zoals in Auschwitz-Birkenau vanaf 1940:

De kwestie van het niet bombarderen van Auschwitz lijkt nooit weg te gaan, omdat het in vele opzichten de Amerikaanse weigering opsomt om zelfs maar een minimale inspanning te leveren om een einde aan de massamoord te maken. Amerikaanse vliegtuigen vlogen op slechts een paar mijlen van de gaskamers, toen het de Duitse olie-fabrieken trof. Maar de regering heeft nooit het bevel gegeven om een paar bommen te gooien op het vernietigingskamp.

New York, VS. Op de Conferentie van AIPAC (Amerika’s pro-Israël lobby) toonde premier Benjamin Netanjahoe op 5 maart 2012 enkele (kopieën van) oorspronkelijke brieven, die dateerden van 9 en 14 augustus 1944 tussen het World Jewish Congress en het Amerikaanse Ministerie van Oorlog. Het WJC vroeg in deze brieven aan de Verenigde Staten om de crematoria van KZ Auschwitz-Birkenau in Polen te bombarderen om aldus Joodse levens te redden. Op dat ogenblik bevonden er zich nog ca. 130.000 gevangenen in het vernietigingskamp. Echter, de Amerikanen weigerden. Hun prioriteiten lagen elders en daar kwamen de Joden niet in voor. Pas op 27/28 januari 1945 zal het Russische Rode Leger het kamp bevrijden. Lees hier de inhoud van de brieven.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Matt Lebovic “Historian: New evidence shows FDR’s bigotry derailed many Holocaust rescue plans” van 4 november 2019 op de site van The Times of Israel

♦ een artikel op deze blogWaarom generaal Dwight D. Eisenhower waarschuwingen omtrent de Holocaust negeerde” van 19 oktober 2019 en een artikelPresident Roosevelt en de Holocaust: nieuwe bewijzen [Dr. Manfred Gerstenfeld]” van 9 januari 2014

Een gedachte over “Anti-Joodse vooroordelen van Roosevelt tijdens WOII verhinderde redding van de Joden

  1. Joden redden staat bij de meeste Christenen op de onderste prioriteiten ladder.

    Zelfs Jezus had hun Christelijke liefde waarschijnlijk niet overleefd!

    Like

Reacties zijn gesloten.