Christenen ontvluchten Gaza vanwege Hamas en niemand die het wat kan schelen

Plaatje hierboven: Christelijke Palestijnen verlaten de Gazastrook via de grensovergang van Erez met Israël op 22 december 2011 in het noorden van de Strook om in de stad Bethlehem in Judea & Samaria Kerstmis te vieren [beeldbron: Reuters/Ibraheem Abu Mustafa]

Sinds Hamas in 2007 aan de macht is gekomen in de Gazastrook, zijn christenen die in de sector wonen de zondebokken en een doelwit van zowel Hamas als van extremistische Salafi’s.

Vanwege hun hachelijke situatie vluchtten de meesten van hen. Vele Gazaanse christenen gaan met de kerstdagen naar Judea & Samaria om nooit meer terug te keren. Van een gemeenschap van 4.200 mensen twaalf jaar geleden zijn er nu nog enkele honderden meer over.

Tot voor kort was Kamal Teresi er ook, maar wist 4 maanden geleden te ontsnappen: “De Hamas-mensen namen mijn huis over en veranderden het in oorlogsterrein,” zei hij. Teresi biedt een zeldzame blik op de ondraaglijke realiteit waarmee hij en zijn gemeenschap elke dag te maken hebben gehad.

“Ik werd in een aantal gevangenissen gezet en de Hamas-gevangenis is niets anders dan slaan en psychologische marteling,” herinnert hij zich. Volgens hem zijn de aanvallen op christenen in Gaza routine geworden en het stopt niet, zelfs niet in tijden van oorlog.

“Wij christenen zijn geen omstanders in Palestina, we zijn al tweeduizend jaar in Palestina, we zijn geen gasten,” zegt Kamal gekwetst. “Ze kwellen en kwetsen het christelijke publiek en christelijke instellingen, kerken en verenigingen.” Eén ding is zeker voor Kamal: hij heeft geen weg meer terug: “Ik kan niet terug naar Gaza; terugkeren zou mijn doodvonnis betekenen.”

Dus waarom zijn er geen rapporten van Amnesty International, Human Rights Watch of Oxfam over de situatie van christenen in Gaza geweest? Omdat die zogenaamde mensenrechten groepen hun best doen om Israëlische Joden er slecht te laten uitzien en om Palestijnen er goed te laten uitzien.

Voor Israël wordt elk klein probleem benadrukt. Voor Palestijnen echter worden alleen onmiskenbare misbruiken zoals marteling of zelfmoordbommen met tegenzin vermeld – en zelfs dan zijn ze semi-verontschuldigd door in een adem ook te praten over dingen als de ‘bezetting’.

Volgens deze rapporten is meer dan 80% van de christenen Gaza ontvlucht onder het Hamas-bewind. Onder de Palestijnse Autoriteit gaat het beter, maar niet zo veel. Vroeger was Bethlehem voor 70% christen en nu is dat minder dan 15%, omdat velen zijn geïntimideerd om te vertrekken.

Het komt zelden voor dat een christen in het dossier klagen over Palestijnse functionarissen, omdat ze weten wat de gevolgen kunnen zijn. Dus de meeste artikelen hebben plichtsgetrouw de lijn bewandelen “dat alles aan Israël te wijten is.” Slechts een paar verslaggevers nemen de moeite om onder de oppervlakte te kijken.

De meeste mensenrechtenorganisaties zijn eenvoudigweg niet geïnteresseerd. Als er nergens van veraf of van dichtbij een Jood of Israëliër is te bespeuren, heeft Palestijnse ellende geen enkele nieuwswaarde. “No Jews, no news”, raar maar waar.

Gaza, 23 december 2010. Een christen Palestijnse familie vanuit Gaza steekt de grens over naar Israël ter hoogte van de Erez grenspost. Het Israëlische leger liet ongeveer 550 Palestijnen uit Gaza toe om in Bethlehem (Judea, Israël) Kerstmis te vieren (foto: Reuters/Nir Elias)


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Christians Flee Gaza Due to Hamas — and No One Cares” van 29 september 2019 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Christenen ontvluchten Gaza vanwege Hamas en niemand die het wat kan schelen

  1. Het zal het Westen inclusief de ‘humanitaire’ NGO’s een zorg zijn wat er in Gaza met Christenen gebeurt.

    Ze zouden dit beter wel doen want wat er in Gaza gebeurt gaat binnen enkele jaren hier gebeuren.

    Maar ja…..meer dan waarschuwen is niet mogelijk want de humanitaire doordrammers doen sowieso wat ze willen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.