Klimaatverandering dreigt Meer van Galilea te vergiftigen

Plaatje hierboven: Het Meer van Galilea, ook Meer van Tiberias of Meer van Kinneret genoemd, is het belangrijkste zoetwaterreservoir van Israël, wordt gevoed vanuit Noord-Israël en Zuid-Libanon. Het watert naar het zuiden af via de rivier de Jordaan, die eindigt in de Dode Zee [beeldbron: Zavit]

Er zijn maar weinig plaatsen op de wereld die een grote betekenis hebben voor meerdere culturen en religies. De Zee (of Meer) van Galilea, een zoetwatermeer dat in het Hebreeuws ook het Tiberiasmeer en de Kinneret wordt genoemd, is er een van.

De stad Tiberias is niet alleen een van de heilige negen steden waarover de Joodse geleerde Flavius ​​Josephus schreef, het diende ook ooit als een toevluchtsoord voor de Druzen, van wie sommigen nog steeds in het gebied wonen, en was het toneel van velen belangrijke episodes in het leven van Jezus, inclusief waar hij zijn preek hield over de Berg der Zaligpredikingen.

De Zee van Galilea is ook een uniek en belangrijk waterreservoir in Israël en was voorheen een belangrijke bron van levensvatbaar drinkwater voor de Israëlische bevolking. En hoewel het niet langer het geval is – de Zee van Galilea levert nog steeds slechts 1-2 procent van het drinkwater van Israël, is het nog steeds een mijlpaal in de Israëlische cultuur en samenleving, en een populaire gezinsvriendelijke bestemming.

Ondanks de recente hittegolven, heeft de Zee van Galilea onlangs stijgende waterstanden gezien, met een regenseizoen dat ongeveer 3,47 meter (11,4 voet) opleverde. Het waterreservoir ondergaat echter ook dramatische veranderingen in de watertemperatuur, die centraal staat in de gezondheid van zijn ecosysteem.

In een recent onderzoek gepresenteerd op de jaarlijkse Conferentie voor Wetenschap en Milieu 2019, die plaatsvond op de Universiteit van Tel Aviv op 19-20 juni, ontdekten wetenschappers dat de verwachte stijging van de temperatuur en de intensiteit van toekomstige hittegolven ertoe zullen leiden dat de temperatuur van het water verder zal stijgen, een ecologische verandering waarvan ze voorspellen dat die ernstige gevolgen zal hebben voor het ecosysteem van het meer en van invloed kan zijn op het vermogen om te dienen als een levensvatbare bron van drinkwater.

De bovengenoemde studie volgt in de voetsporen van een fenomeen dat wetenschappers in 2010 hebben waargenomen, toen de temperatuur in het gebied omhoogschoot. “De temperatuur van het water in de Zee van Galilea heeft een piek bereikt die we nog nooit eerder hebben gezien,” zegt dr. Gideon Gal, de senior wetenschapper en directeur van het Kinneret Limnological Laboratory.

Volgens Gal veroorzaakte deze temperatuurstijging ernstige schade aan de populatie zoöplankton van het meer, organismen die veel waterhabitats bewonen en dienen als de primaire voedselbron voor waterdieren die, als gevolg, extreem schaars waren gedurende die zomer. “We besloten dit fenomeen te reconstrueren door middel van geautomatiseerde modellen om de verdwijning van het zoöplankton te verklaren,” zegt Gal.

Een verandering in de watertemperatuur van het meer die zo belangrijk is als wat wetenschappers voorzien, zal het ecosysteem van het meer aanzienlijk beïnvloeden, en de volgende stappen in Gal’s studie richten zich op het ontwikkelen van geautomatiseerde grafieken die zullen voorspellen hoe deze effecten zich zullen manifesteren.

“Bovendien is het mogelijk dat bepaalde soorten die tot nu toe bijna niet bestonden beter zijn uitgerust om de hoge temperaturen te overleven, en we zullen zien dat ze dominanter worden in het ecosysteem,” legt hij uit. “Een van de dingen die we zien in verschillende waterlichamen over de hele wereld die oververhitting ervaren, is de toename in sterkte en frequentie van cyanobacteriënkolonies,” zegt Gal.

Cyanobacteriën zijn fotosynthetische, in het water levende bacteriën die al tientallen jaren in het meer van Tiberias aanwezig zijn. “Kolonies van cyanobacteriën in de Zee van Galilea zijn meestal niet moeilijk of problematisch, maar er zijn veel plaatsen op de wereld waar er een toename is in kolonies van alle soorten cyanobacteriën die een groot aantal toxines vormen en die het water onveilig maken om van te drinken of in te zwemmen.

“In een extreme situatie kan een van de mogelijke gevolgen zijn dat we die soorten cyanobacteriën hier ook zullen ontwikkelen en dat ze de Zee van Galilea ongeschikt zullen maken voor enig gebruik,” zegt hij. Volgens Gal is er een grote behoefte om de opwarming van de Zee van Galilea te blijven bestuderen, zodat we manieren kunnen ontwikkelen om dit fenomeen aan te pakken en te bestrijden.

“Het is belangrijk om te proberen diepgaand te begrijpen welke veranderingen er in het ecosysteem zullen plaatsvinden, en dan te kijken of we een manier kunnen vinden om de schade die ze zullen veroorzaken te minimaliseren,’ concludeert hij. “We moeten ons ervan bewust zijn dat dit waarschijnlijk zal gebeuren – en dat het nu al lijkt te gebeuren.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Racheli Wacks en Aimee Teplitskiy “Climate Change Could Render Sea of Galilee Unusable In Next 30 Years, Scientists Say” van 19 juni 2019 op de site van Zavit

♦ naar een artikelOveruse, not climate change, drying up Sea of Galilee — researchers – Ben-Gurion University study says increased irrigation diversion for” van 16 september 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelWhere Jesus once preached, the holy waters are draining away” van 23 februari 2019 op de site van The Guardian

♦ naar een artikel van Zafrir Rinat “Overconsumption or Climate Change? Experts Debate Cause of Drop in Sea of Galilee Levels” van 3 januari 2019 op de site van Haaretz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.