Paganisme, hekserij en afgoderij in Israël: waar het moderne het oude ontmoet

Plaatje hierboven: De Zonnegod, een heidense afgod, in het midden van een dierenriemwiel in Beit Alfa, Israël, aan de voet van de berg Gilboa, daterend uit de 6de eeuw na Chr. [beeldbron: Haaretz]

Opgegroeid in een academisch, Brits huishouden van rationele denkers, was bijgeloof voorbehouden aan mijn grootmoeder, die terugdeinsde in het vooruitzicht om een ​​groene auto te kopen, en magie was gereserveerd voor de release van elke nieuwe Harry Potter-roman – waar elk familielid niet langer dan 24 uur kreeg toegewezen om het te lezen voordat het wordt doorgegeven aan de volgende persoon. Intellect en geloof in tovenarij waren als olie en water, zoals ik werd laten geloven, was het geloof in tovenarij en Jodendom.

Na een jaar in Israël te hebben gewoond, was ik in de war. Iedereen leek in deze fantasmes te trappen, zij het in de vorm van die-hard bijgeloof, anti-boze oogpraktijken, regelmatige bezoeken aan religieuze autoriteiten die de toekomst konden voorspellen of poppen om plaatselijke toverdokters te zien.

Over Goden en Afgoden
Ik heb ontdekt dat het geloof in tovenarij in het hele land leeft, van godvrezende tot atheïsten, van jong tot oud. De wijdverbreide aard van dergelijke overtuigingen en het feit dat velen hun wortels hebben in de Tenach (Hebreeuwse Bijbel) of Joodse commentaren ontkracht de benadering van het fantastische waarmee ik was opgevoed. Ik moest duidelijk veel leren.

Hoe meer ik leerde over magie (die ik gebruik als algemene term voor alles wat met tovenarij te maken heeft) in Israël, hoe meer ik ontdekte dat veel van de schijnbaar heidense praktijken hun wortels hadden in Joodse teksten. Wat is het joodse perspectief op magie? Deuteronomium 18: 10-12 geeft er een heel duidelijk standpunt tegenover:

Er zal onder u niemand worden gevonden die zijn zoon of zijn dochter door het vuur laat gaan, of die waarzeggerij gebruikt, of een waarnemer van tijden, of een Tovenaar, of een heks, of een charmeur, of een consulter met bekende geesten, of een tovenaar, of een necromancer. Voor alles wat dat doet, zijn deze dingen een gruwel voor de Heer.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel dit vers een krachtige houding presenteert tegen waarzeggerij, heksen, enz., het hun bestaan ​​niet ontkent.

Tegenwoordig lijkt het erop dat de meeste Joodse opvoeders zich niet bezighouden met dergelijke onderwerpen. Dat wil zeggen, ze hebben de neiging om elke aan magie gerelateerde discussie als irrelevant voor de moderne wereld te plaatsen, en deze in overeenstemming te brengen met folklore of mythe.

Dit is misschien een handige benadering in de rationele, door feiten gedreven samenleving van vandaag, maar het is problematisch wanneer het wordt geconfronteerd met de kracht van rabbijnse autoriteit, namelijk die van de talmoedische rabbijnen, die in grote mate over magie, demonen en het occulte praten.

De Talmoedische rabbijnen maakten een onderscheid tussen wonderen – uitgevoerd door de rechtvaardigen die hun macht hadden gekregen vanwege hun toewijding aan God – en zwarte magie, wat verboden is. Mishna Sanhedrin veroordeelt beoefenaars van magie tot de dood door steniging. In wezen is het verschil tussen wonderen en magie – het aanvaardbare en het verboden – een kwestie van perspectief. Ondanks dit onderscheid, wordt er van beide gedacht dat ze echt en krachtig zijn.

De Talmoed behandelt allerlei soorten magie. Tractate Shabbat (de Babylonische Talmoed) geeft bijvoorbeeld een lijst van een aantal verdacht drankje-achtige behandelingen, zoals de tand van een levende vos om slaap te voorkomen en die van een dode vos om slaap te veroorzaken; Een spijker van de galg waar een man werd opgehangen als een remedie tegen zwelling. Astrologie wordt ook besproken. Rabbi Nahman ben Isaac dicteert dat iemand geboren onder Mars ‘een bloedvergieter zal zijn’, die Rabbi Ashi als chirurg, dief, slachter of mohel uiteenzet.

Dit korte overzicht dient om aan te tonen dat de relatie tussen Jodendom en magie verre van is zoals olie en water. Integendeel, de twee vermengen zich vaak niet alleen in het verleden, maar vaak ook in het heden.

Het Boze Oog
Het Boze Oog is misschien wel het meest populaire voorbeeld van hoe een geloof in magie kan worden gevonden in het dagelijkse leven van Israëliërs. Als je de Hebreeuwse zin ‘bli ayin hara‘, het Jiddische woord ‘kinehora‘, hebt gehoord, heeft iemand drie keer gespuugd nadat hij iets gratis had gezegd, een rode koordarmband gekocht van een vrouw buiten de westelijke muur of een item met de vorm gekocht van een hamsa, dan ben je getuige geweest van het geloof in het boze oog.

Simpel gezegd, het boze oog is het tegenovergestelde van ‘ayin tova‘ (goed oog) – een wenselijke eigenschap waarin men tevreden is en waardering heeft voor zijn lot in het leven. Het boze oog omvat dus een jaloerse blik. Aan het boze oog wordt meer kracht toegeschreven in de Talmoed, die schadelijke kracht toeschrijft aan een jaloerse blik, zelfs een die geen kwaad beoogt, zoals de macht om dodelijke ziekte tot stand te brengen.

Terwijl bepaalde geleerden, met name Maimonides, vochten om deze overtuigingen te betwisten, blijven ze diepgeworteld in Joodse denkrichtingen en hebben ze een sterke invloed op gewoonten en bijgeloof, zoals de gewoonte om vader en zoon niet te roepen om de Torah-zegeningen na elkaar te reciteren.

Mijn favoriete uiting van dit geloof wordt tentoongesteld in thee- en kruidenstalletjes op markten in het hele land. Naast de piekheuvels van za’atar en sumak is er bijna altijd een oneetbaar, felgekleurd mengsel dat enigszins varieert tussen leveranciers, maar bijna altijd beschikt over helderblauwe stenen en wierook. Het doel van dit mengsel is het boze oog af te weren. Het mengsel wordt verondersteld verspreid te zijn op een bord, de wierook aangestoken, en het bord paradeerde rond iemands huis om de lucht van jaloezie, pech en kwade juju te bevrijden.

Het mengsel vindt zijn oorsprong in ketoret, een wierookoffer waarnaar voor het eerst wordt verwezen in Exodus 25: 1, wanneer God Mozes opdraagt ​​hoe hij een heiligdom voor hem moet creëren zodat hij bij de kinderen van Israël kan wonen. Dit aanbod werd tweemaal daags gebracht. Talmoedische geleerden zeggen dat het mengsel bestond uit balsem, onycha, galbanum, wierook, mirre, cassia, spikenard, saffraan, costus, aromatische schors en kaneel. Het is duidelijk dat de betekenis achter dit mengsel van opofferend naar anti-kwaadaardig oog enigszins is verschoven, maar blijft consistent met de overtuiging dat dribbelen in fantasmes met als doel toewijding aan God een positieve activiteit is.

Zelfs nadat ik de rijkdom aan tovenarij en bijgeloof in de Joodse cultuur had ontdekt, schreef ik het af als een ‘sefardisch iets’ – iets exotisch en werelden weg van het Ashkenazi-huishouden waarin ik ben opgegroeid. Het blijkt dat ik het weer mis had. Deze keer lag de magie recht voor me. Aan mijn sjabbattafel aan mijn schoonouders, toen ik klaagde over slaapproblemen, merkte mijn man terloops op: ‘Waarom vraag je mijn vader niet om het anti-boze oogritueel te doen?’ doorgegeven door de generaties, mijn zeer vrome schoonvader geloofde sterk in het effect van ayin hara.

Verwant aan talmoedische overtuigingen, is het al generaties lang bekend dat deze praktijk terugkerende hoofdpijn, pijntjes, slapeloosheid en meer geneest. Nadat een aspirine is gepoft, wordt dit beschouwd als de volgende logische stap. Het berust op het concept dat anderen het boze oog teweegbrengen door over jou te praten, zelfs met een goede bedoeling. De eerste stap in het proces is om zeven mensen te identificeren die verantwoordelijk kunnen zijn.

De belangrijkste boosdoeners zijn trotse grootouders, hoewel ook jaloerse collega’s op het werk worden beschouwd. Elk individu wordt voorgesteld door een klein stukje brood, dat in een glas water wordt geplaatst met een mes erin. Het glas blijft 10 minuten staan ​​en wordt vervolgens geraadpleegd. De stukjes brood die naar de bodem zinken zijn onschadelijk; Degenen die naar de top stijgen, vertegenwoordigen de mensen die het boze oog hebben aangetrokken. Met de verantwoordelijken bepaald, moet de kwaal worden genezen.

Zodra het brood rijst of daalt, verdwijnen de kwalen? Voor het grootste deel, ja dat doen ze. Neem daaruit wat je wilt. Persoonlijk neem ik de immense kracht van het placebo-effect weg, dat het deelnemen aan deze rituelen en geloven in hun krachten het probleem zal verhelpen. Dat de kracht van de geest veel sterker is dan we vaak erkennen, dat zelfs vandaag de dag sommige mensen het vooruitzicht op hoop nodig hebben dat is afgeleid van magie en, omdat het niemand lijkt te schaden, waarom er dan niet aan toegeven?


Bronnen:

♦ naar een artikel van Rachel Myerson “Do you believe in magic?” van 22 juni 2017 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Ofri Ilany “Paganism Returns to the Holy Land” van 22 maart 2009 en een artikel van Mike Rogoff “Pagan Deities in Ancient Synagogues” van 26 januari 2015 op de site van Haaretz

♦ naar een artikel van Heather Greene “Paganism in Israel: where the modern meets the ancient” van 9 maart 2014 op de site van The Wild Hunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.