Dresden heeft een ‘Nazi-noodtoestand’ uitgeroepen in de Duitse stad

De gemeenteraad van Dresden heeft officieel een ‘Nazi-noodsituatie’ uitgeroepen te midden van de angst voor de opkomst van neonazistische groepen in de Oost-Duitse stad. “We hebben een nazi-probleem in Dresden en moeten er iets aan doen“, zei Max Aschenbach, een raadslid van Die Partei in Dresden die de maatregel heeft geïnitieerd.

De gemeenteraad van Dresden keurde woensdagavond een resolutie goed met 39 stemmen voor en 29 tegen om de motie goed te keuren die verklaarde dat “antidemocratische, anti-pluriforme, misantropische en extreemrechtse houdingen en acties, waaronder geweld in Dresden, komen steeds vaker voor.” “De open, democratische samenleving wordt bedreigd,” zei Aschenbach, een van de gemeenteraadsleden

In de goedgekeurde beleidsverklaring merkten raadsleden op dat de rechtse ideologie en gewelddadige handelingen in de stad aan het toenemen waren. Dresden is de thuisbasis van de anti-migrantengroep PEGIDA en is een bolwerk voor de extreem-rechtse partij Alternative for Germany (AfD), die dit jaar meer dan 27,5% van de stemmen ontving tijdens de staatsverkiezingen.

De motie werd ondersteund door leden van de linkse partij, de milieuactivist Groenen, de centrum-linkse sociaal-democraten, de pro-business vrije democraten en de linkse satirische partij ‘Die Partei’. Kanselier Angela Merkels centrumrechtse christendemocraten stemden tegen de motie.

Uit een enquête die vorige maand werd uitgevoerd voor ARD-publieke omroep, bleek 59% van de Duitsers met stemgerechtigde leeftijd van mening te zijn dat antisemitisme zich verspreidt in hun gemeenschappen. Vergeleken met 40% in een steekproef van vorig jaar is dat een sprong van 19%. De peiling werd gedaan nadat een 27-jarige Duitse neonazi een bloedbad probeerden te plegen in de stad Halle, maar er niet in slaagde de deur open te schieten van een synagoge vol met joodse aanbidders op Jom Kipoer.

Onlangs bleek uit een andere enquête dat meer dan 25% van de Duitsers antisemieten zijn. Ongeveer 41% van de respondenten zei dat ze het eens waren met de stellingen “Joden praten te veel over de Holocaust” en “Joden zijn loyaler aan Israël dan aan Duitsland.“ Meer dan 20% van de respondenten zei dat “Joden te veel macht’ hebben over de economie, de internationale financiële markten en de media.” Nog eens 22% was het erover eens dat “mensen een hekel hebben aan Joden vanwege hun gedrag.”

De AfD ziet er enkel een ideologische oorlog in en een politieke afrekening tegen de politieke rechterzijde en reageerde: “Extremisme – ongeacht welke achtergrond – moet worden bestreden. Maar de federale overheid leidt alleen de ‘strijd tegen de wet’, terwijl linkse vijanden van de staat en radicale moslims niets te vrezen hebben.


Bronnen:

♦ naar een artikel‘I Had to Face a Whole Clique Every Day’: Berlin Jewish High School Students Tell German Justice Minister of Rampant Antisemitic Bullying” van 30 oktober 2019 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelCity council in Germany’s Dresden passes ‘Nazi emergency’ resolution” van 2 november 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelGerman city of Dresden declares: ‘We have a Nazi problem’” van 3 november 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel van PVZ ““Nazinoodtoestand” uitgeroepen in Duitse stad Dresden” van 2 november 2019 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

Een gedachte over “Dresden heeft een ‘Nazi-noodtoestand’ uitgeroepen in de Duitse stad

 1. “We hebben een Nazi probleem in Dresden”.

  Echt?

  We hebben een Nazi probleem in heel Duitsland!!!

  Nadat 2 partijleden van die Grünen met moord zijn bedreigd door deze Nazi’s blijkt er opeens een probleem.

  Dat Joodse burgers hier al jaren voor waarschuwen werd niet als een probleem gezien.

  Joden zijn de kanaries in de kolenmijn en hun waarschuwingen zouden beter serieus genomen worden.

  Jodenhaat blijft niet bij Jodenhaat maar is het gevolg van een probleem in de hele maatschappij……….haat tegen ‘de ander.

  Like

Reacties zijn gesloten.