Vrijheid van religie – ook voor islam- is één van de belangrijkste basiswetten van Israël

Plaatje hierboven: Women of the Wall is een organisatie die vecht voor het recht van vrouwen om hardop te bidden, met Torah-rollen en tefillin, aan de Westelijke Muur, aka Kotel of Klaagmuur. Opgericht in 1988 hielden in mei 2018 de Women of the Wall voor het eerst hun dienst buiten de metalen barricades opgezet door de Western Wall Heritage Foundation aan de uiterste hoek van een apart damesgedeelte…

In 1948 bezweerden de heroprichters van Israël om een ​​Joodse staat te zijn, maar zorgden tevens voor de vrije beoefening van religie voor iedereen, ongeacht religieuze overtuiging. Hoewel Israël geen grondwet heeft, heeft de Knesset, het parlement van Israël, in de loop der jaren basiswetten vastgelegd die de vrijheid van religieuze overtuiging en praktijk beschermen.

De Onafhankelijkheidsverklaring van 1948 garandeert de vrijheid van religie in Israël:

De staat Israël… zal de vrijheid van godsdienst, geweten, taal, onderwijs en cultuur garanderen; Het zal de heilige plaatsen van alle religies beschermen; En het zal trouw zijn aan de principes van het Handvest van de Verenigde Naties.

De bevolking van Israël van ongeveer 8,4 miljoen mensen in 2019 is 75 procent joods, 18% moslim, 2% christen en 1,6% druzen. De resterende vier procent omvat immigranten uit de voormalige USSR, sommige niet-identificerende en anderen die zich identificeren als joods, maar niet voldoen aan de orthodox-joodse definitie van ‘joods’.

Er zijn ook gemeenschappen van Samaritanen, Karaïten, Ahmadi moslims, Baha’is en verschillende kleine (in Israël) christelijke kerken. En aan de andere kant van het spectrum zijn er zelfs enkele heidenen en heksen in Israël.

Er zijn geen religieuze barrières om zich kandidaat te stellen voor een openbaar ambt en minderheden zijn altijd vertegenwoordigd in de Knesset. In tegenstelling tot veel westerse liberale democratieën ondersteunt belastinggeld diensten voor religieuze gemeenschappen van alle geloven.

Overheidsgeld regelt ondermeer: Bedrijfskosten van moskeeën, synagogen en kerken; Salarissen van religieuze gemeenschapsleiders; Onderhoud van talloze heilige plaatsen voor alle religies. Bovendien fianciert het ministerie van Onderwijs het schoolsysteem, inclusief zowel seculiere als religieuze scholen – joodse, islamitische en christelijke, evenals enkele hogescholen en religieuze seminaries.

Alle burgers en gasten – de miljoenen toeristen die elk jaar bezoeken – hebben vrije en onbeperkte toegang om hun geloof te oefenen en er is geen censuur van preken. Ondanks de ijzige betrekkingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit, is een belangrijk gebied van samenwerking tussen de twee partijen toerisme en gemakkelijke toegang voor reisgroepen via grensovergangen, met name voor heilige plaatsen aan beide kanten zoals Jeruzalem, Nazareth, Bethlehem en Jericho.

Net als andere democratieën, zijn de wetten van het land ook van toepassing, dus vrijheid van religieuze expressie houdt geen recht in om de wetten van het maatschappelijk middenveld te overtreden. In 1992 keurde de Knesset de basiswet inzake menselijke waardigheid en vrijheid goed, die burgerrechten en mensenrechten in wetgeving codificeerde.

Het is een interessante voetnoot dat deze wet werd aangenomen door een Likud-regering onder leiding van wijlen Yitzhak Shamir en in 1994 werd gewijzigd onder een Labour-regering onder leiding van Yitzhak Rabin, die de nadruk legde op de vrijheden die uitdrukkelijk zijn verwoord in de Proclamatie van Onafhankelijkheid.

Hoewel de basiswet op menselijke waardigheid en vrijheid naar Israël verwijst als een ‘joodse en democratische staat’, is het voor velen een verrassing dat Israël geen officiële religie heeft. Elk van de grootste religieuze gemeenschappen van het land – joods, moslims, christenen, druzen – heeft jurisdictie over zijn interne aangelegenheden, religieuze aangelegenheden en persoonlijke status, inclusief huwelijk, echtscheiding en begrafenis. Alle religieuze familierechtbanken worden erkend als autonoom en betaald door de Israëlische regering.

Is Israël, met religieuze vrijheden verankerd in de wet, een bastion van religieuze harmonie zonder controversiële kwesties rond de praktijk van religie? Natuurlijk niet. Israël wordt, net als andere democratieën, voortdurend geconfronteerd met een veelheid aan kwesties rond religieuze expressie.

De inspanningen van Israël om kwesties van religieuze vrijheid aan de orde te stellen, verschillen niet van de ervaringen van andere samenlevingen, zoals in Groot-Brittannië, waar de leiders van beide grote partijen verwikkeld zijn in controverses die verband houden met religie, of in Canada, waar de provincie Quebec het dragen van religieuze symbolen verbood, een stap die onbehoorlijk zou zijn in Israël waar het dragen van religieuze symbolen gebruikelijk is, of het nu een christen is die een kruis draagt ​​of een religieuze moslim of joodse vrouw die beiden hun hoofd bedekt houden volgens hun respectieve gewoonten).

Bespreking van religieuze vrijheden omvat bijna altijd de oude stad in Jeruzalem, de site van de overblijfselen van de oude heilige Joodse tempels, de Rotskoepel en de Al-Aqsa-moskee, die heilig zijn voor moslims, en de kerk van het Heilig Graf, vereerd door christenen. Voor Joden is de Tempelberg de heiligste plaats in het jodendom.

Gebouwd op de overblijfselen van de tempel, stelt de islamitische traditie dat Mohammed naar de hemel opsteeg op de plek van de Tempelberg, in het Arabisch bekend als de ‘al-Haram al-Sharif’ of Noble Sanctuary. Sinds Israël de controle over Jeruzalem overnam in 1967, heeft het gewerkt aan het handhaven van de ‘status-quo’ op de Tempelberg / Haram al-Sharif-gebied.

Gezien de complexe geschiedenis van de site in combinatie met de veelzijdige en veelzijdige inspanningen die zijn geïnvesteerd, zijn de meeste externe waarnemers die de talloze problemen proberen te begrijpen, meestal verward.

How Israel Made Jerusalem a Place of Religious Freedom For All


Bronnen:

♦ naar een artikel van Paul Shindman “Religious Freedom in Israel” van 28 oktober 2019 op de site van Honest Reporting