Geweld en vervolging van homoseksuelen in Palestijnse gebieden wordt officieel aangemoedigd

In augustus 2019 heeft de Palestijnse Autoriteit (PA) alle bijeenkomsten van LHBTQ-organisatie Al-Qaws ( = De Regenboog) in Judea & Samaria verboden. Het verbod kwam er nadat Al-Qaws een bijeenkomst in Nabloes voor eind augustus aankondigde. Al-Qaws heeft laten weten het werk voort te zetten, ondanks de politiedreiging en krijgt daarvoor ook steun van Palestijnse mensenrechtenorganisaties.

Luay Zreikat, woordvoerder van de PA-politie, noemt Al-Qaws een ‘buitenlandse agent’ en de activiteiten van de organisatie in de door de PA gecontroleerde gebieden ‘schadelijk voor de hogere waarden en idealen van de Palestijnse samenleving’. Volgens Zreikat staan de activiteiten van Al-Qaws op gespannen voet met de ‘religies en Palestijnse tradities en gebruiken’.

De in Israël gevestigde al-Qaws-organisatie voor Seksuele & Gender Diversiteit in de Palestijnse samenleving heeft gemeld dat na een verklaring van de PA-politie tegen LGBTQ-mensen geweld ‘onverminderd’ en zelfs ‘met een grotere frequentie en intensiteit’ is doorgegaan. De organisatie zei verder dat “veel van het geweld en de pesterijen die zijn gepleegd … in handen is geweest van politieagenten zelf. “

Palestinian Media Watch documenteerde dat PA Police in augustus aankondigde dat homo-activiteiten ‘een schending zijn van de hoogste idealen en waarden van de Palestijnse samenleving’ en dat de politie ‘elke activiteit van de homoseksuele groep al-Qaws zou voorkomen’. De PA politie moedigde het Palestijnse publiek aan om ‘contact op te nemen met de politie en elke persoon te melden die een band heeft met deze organisatie.’

Volgens al-Qaws heeft de PA-politie geweigerd haar verklaring tegen de LGBTQ-gemeenschap in het algemeen en de activiteiten van al-Qaws in het bijzonder officieel in te trekken. Dit ondanks het feit dat de politie de verklaring van haar officiële website en de Facebook-pagina van haar woordvoerder heeft verwijderd, blijkbaar na druk van mensenrechtenorganisaties.

Zonder officiële intrekking is de impliciete sanctie van de PA-politie tegen geweld tegen LGBTQ-mensen echter nog steeds geldig – ook in de ogen van politieagenten zelf die volgens alQaws ‘veel van het geweld en de pesterijen’ plegen.

De PA-politie heeft ook de vervolging van alQaws-activisten verhoogd, mogelijk vanwege de grote steun die de organisatie heeft ontvangen na de anti-LGBTQ-verklaring van de politie. Al-Qaws rapporteert over ‘onderzoeken in militaire stijl met betrekking tot geweld, chantage en ondervraging gekenmerkt door dwangmatige, aanstootgevende en beledigende vragen met betrekking tot privé-leven’:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Nan Jacques Zilberdik “Violence against LGBTQ people “with greater frequency and intensity” since PA police said gay activities ‘violate highest ideals’” van 3 november 2019 op de site van Palestinian Media Watch (PMW)

♦ naar een artikel van Isabel Kershner and Mohammed Najib “Palestinian Authority Bans Activities by Gay Rights Group” van 19 augustus 2019 op de site van The New York Times

♦ naar een artikelPalestinian Voices Condemn Violence Against LGBTQ people” van 2 augustus 2019 op de homepagiona van Al Qaws

♦ naar een artikelPalestijnse Autoriteit verbiedt activiteiten LHBTQ-organisatie Al-Qaws” van 19 augustus 2019 op de site van COC.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.