Voor 150.000 dollar kan je de menorah van Marilyn Monroe kopen

Voor $ 150.000 (€ 135.000) kun je een letterlijke ‘kaars in de wind‘ aansteken – of acht – op een menora van Marilyn Monroe. De menorah van het filmicoon zal op 7 november in New York worden geveild door Kestenbaum & Co. met een richtprijs van $ 100.000 tot $ 150.000, volgens CNN.

De Amerikaanse ‘blonde seksbom’ van het scherm, actrice en zangeres, Marilyn Monroe (geboren Norma Jeane Mortenson 1926-1962) kreeg een menora toen ze zich bekeerde tot het Jodendom om met toneelschrijver Arthur Miller te kunnen trouwen.

De kandelaar heeft in de basis een opwindmechanisme dat het volkslied van Israël speelt. Miller’s ouders kochten het voor Monroe. Het echtpaar is in 1961 gescheiden, een jaar vóór de dood van Monroe op 36-jarige leeftijd.

Vorig jaar werd de siddur (Joods gebedsboek) van Monroe geveild voor $ 26.250. Het gebedenboek, dat lijkt te zijn gegeven aan Monroe door Miller’s Brooklyn synagoge, werd kennelijk gebruikt.

Een foto van een van de pagina’s van het boek toont de zegen voor rituele franjes omcirkeld in potlood met het woord ‘weglaten’ ernaast gekrabbeld. Volgens de orthodoxe gewoonte droegen alleen mannen rituele franjes.

Plaatje hierboven: Beroemde pose van de toen 28-jarige Marilyn Monroe in de film ‘The Seven Year Itch‘ (1955) van Billy Wilder. Korte inhoud: “Wanneer zijn familie de zomer verlaat, wordt een tot nu toe trouwe echtgenoot met een overactieve verbeelding verleid door een mooie buurvrouw …“[beeldbron: IMDB]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Sales “You can buy Marilyn Monroe’s menorah for $150,000” van 1 november 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.