Spanning stijgt rondom Gaza terwijl IDF zich voorbereidt op raketlanceringen door Al-Quds Brigades

Plaatje hierboven: Gaza, 13 november 2018. Een terrorist van de Al Quds Brigades (Islamitische Jihad/PIJ) poseert bij zijn raketten ter voorbereidng van nieuwe beschietingen van willekeurige burgerdoelwitten in Israël [beeldbron: Palestine News]

Aan het einde van een gespannen vrijdag en zaterdag, waarbij meer dan 11 raketten werden afgevuurd op Israëlische civiele nederzettingen nabij de Gazastrook, bereidt het beveiligingsapparaat van Israël zich voor op hernieuwd raketvuur, mogelijk met een uitgebreid bereik van de lanceringen naar extra gebieden. Dit ondanks de officiële beoordeling dat deze gevechtsronde voorbij is.

Vanaf zondagochtend wordt de relatieve stilte in het zuiden gehandhaafd en de richtlijn van de regering voor inwoners van de Gaza-enveloppe en verder is dat het leven weer normaal kan worden. De luchtmacht en de rest van de IDF zijn echter nog steeds zeer alert, met aanpassingen aan het luchtverdedigingssysteem en lucht- en grondtroepen, met het oog op de mogelijkheid dat de situatie zou escaleren.

Als reactie op het raketvuur vanuit Gaza, viel de IAF op zaterdagochtend een reeks Hamas-terroristische doelen aan. Het defensie-establishment van Israël gelooft dat ondanks de aankondiging van de IDF-woordvoerder dat het Hamas verantwoordelijk acht voor de aanslagen, het feitelijk werd uitgevoerd door de islamitische Jihad.

De Israëli’s geloven dat de lanceringen in strijd waren met het huidige beleid van Hamas, dat niet geïnteresseerd is in een escalatie, maar Hamas mist de macht en de neiging om de Islamitische Jihad te bedwingen.

Op zaterdag meldde de Arabische krant al-Quds, verwijzend naar Gazaanse bronnen, dat de Islamitische Jihad achter de raketlanceringen zat, als vergelding voor eerdere Israëlische schietpartijen op demonstraties van grensafrastering. Zowel Israël als Egypte dragen de echte verantwoordelijkheid voor de raketaanvallen van vrijdag op Baha Abu al-Ata, commandant van de noordelijke brigade van de Jihad.

De Israëli’s beschrijven hem als een lokale pestkop die onlangs bekend werd en af ​​en toe aanvallen op Israëlische burgers gebruikt om zijn eigen status in de Gazastrook te consolideren, zowel tegen Hamas als tegen zijn interne rivalen in de Jihad. Op vrijdag had hij geen geldige reden om Israël aan te vallen, aangezien de demonstraties van de grensafrastering van vrijdag door Israëlisch geweervuur ​​onaangetast waren gebleven en er geen slachtoffers vielen.

Volgens al-Quds stuurde Israël waarschuwingsberichten naar Gaza via Egypte en zei dat het niet zou toestaan ​​dat de raketlanceringen doorgaan. Egyptische inlichtingenfunctionarissen gaven een strenge boodschap aan de Islamitische Jihad-leiders om een ​​verdere escalatie te voorkomen.

Maar volgens de nieuwswebsite Dunia al-Watan meldt dat terroristische organisaties in Gaza berichten hebben gestuurd naar de Egyptische bemiddelaars die zij van plan zijn de eis van Israël te weerstaan ​​om geweld tijdens de coalitiecrisis te voorkomen. Ze zeiden dat ze niet van plan waren ‘gevangenen van de Israëlische verkiezingen’ te zijn.

Minister voor Absorptie en lid van het Politiek-Veiligheidskabinet Yoav Galant (Likud) vertelde op zondagochtend aan Reshet Bet radio:

Er zal geen andere keuze zijn dan een nieuwe ronde van geweld in de Gazastrook te voeren. We zullen de timing en de voorwaarden bepalen en een brede campagne ontketenen waarvan de resultaten zeer pijnlijk zullen zijn voor Hamas.

Premier Benjamin Netanyahu heeft in heel Shabbat de chefs van het defensie-instituut geraadpleegd. Op zondag om 13:30 uur komen de ministers van het politiek veiligheidskabinet bijeen om de nieuwste ontwikkelingen te bespreken.

Burgemeester Alon Davidi van Sderot legde zaterdagavond een verklaring af waarin hij er bij het politieke echelon op aandrong een wijdverbreide operatie in Gaza aan te gaan om de aanhoudende bedreigingen ervan te bedwingen. Niet tevreden met de aanval van de IDF op zaterdag benadrukte hij:

We leven in deze realiteit van routine-noodsituatie voor bijna twee jaar, en het had lang geleden moeten zijn beëindigd, door een wijdverbreide militaire operatie in de Gazastrook, inclusief de (gerichte fysieke) uitschakeling van de Hamasleiders.

Netanyahu’s rivaal in de Likud, parlementslid Gideon Sa’ar, tweette:

De reactie op de brand op Sderot en zijn bewoners zou veel scherper moeten zijn dan wat is gedaan. Het doel van Israël zou moeten zijn de militaire infrastructuur te ontmantelen van Hamas en Islamitische Jihad in Gaza. Dit is een van de belangrijke redenen waarom het noodzakelijk is om de politieke crisis zo snel mogelijk te beëindigen en een brede regering van nationale eenheid op te richten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Tensions on Southern Front as IDF Prepares for Broader Rocket Launches” van 3 november 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Orli Harari “IDF preparing for resumption of rocket fire – Political-Security Cabinet to meet Sunday afternoon in wake of the escalation in the security situation in the south” van 3 november 2019 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.