Met ISIS verbonden terreurgroep in de Sinai bedreigt Israël vanuit het zuiden

De Egyptische ent van Islamitische Staat (ISIS/Daesh) in de Sinaï provincie heeft zijn trouw toegezegd aan de nieuwe terreurleider die wordt genoemd door de terreurgroep na de eliminatie van Abu Bakr al-Baghdadi.

Aan ISIS gelieerde terreurgroep Provincie Sinaï plaatste foto’s van ongeveer twee dozijn moslimterroristen die tussen bomen stonden, met een onderschrift dat ze trouw aan Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi beloofden.

De terreurgroep Wilayat Sinai, de zogenaamde ‘Provincie in de Sinai van Islamitische Staat‘ (ISIL-SP), voorheen bekend als Ansar Bayt al-Maqdis, zwoor in november 2014 trouw aan ISIS leider Abu Bakr al-Baghdadi.

Sinds augustus 2016 wordt de Sinaigroep van ISIS geleid door de 44-jarige Egyptenaar Muhammad al-Isawi, beter bekend onder zijn nom de guerre Abu Osama al-Masri. In een video met de titel ‘The Path of Rationality From Darkness to Light‘ wordt beweerd dat hij in juni 2018 sneuvelde tijdens een luchtaanval maar dat werd nergens bevestigd.

Ten bewijze dat de groep nog actief is, nam enkele dagen geleden, op 30 oktober 2019, dit ISIS-filiaal in de Sinai een Egyptische tank van Amerikaanse makelei M60 Patton MBT onder vuur met een RPG in de buurt van Sheikh Zuweid, Noord-Sinaï.

Sinds 2015 is Egypte de grootste operator met 1.716 opgewaardeerde Amerikaanse M60A3 tanks, Turkije staat op de tweede plaats met 866 opgewaardeerde eenheden in dienst en Saoedi-Arabië is derde met meer dan 650 eenheden.

Na ISIS in de Sinaï heeft ook ISIS in Bangladesh trouw toegezegd aan de nieuwe leider van de terreurgroep. De terreurgroep Jamaat-ul-Mujahideen Bangladesh (JMB), die haar stek heeft in Dakha en Bengali, zweerde reeds in 2014 trouw aan ISIS in Syrië/Irak. De groep telt ongeveer 10.000 leden en pleegde vele aanslagen in Bangladesh.

Quraishi werd donderdag genoemd in een audiobericht dat ook de dood van Baghdadi bevestigde en wraak op de Verenigde Staten beloofde. De verklaring riep de terroristen van de groep op om trouw te beloven aan de nieuwe leider, wiens titel aangeeft dat hij afstamt van de stam van de profeet Mohammed.

Terrorist al-Qurayshi is ook bekend als ‘Hajji Abdullah al-Afari’ en ‘de Professor’. Hij zou zijn genomineerd door de inmiddels geëlimineerde al-Baghdadi om de ‘moslimaangelegenheden’ van de groep te leiden in een wijdverspreide verklaring die wordt toegeschreven aan ISIS’ officiële Amaq-nieuwskanaal. Er is weinig bekend over al-Qurayshi, die ooit diende onder Saddam Hoessein.

Plaatje hierboven: Tot op vandaag is de terreurgroep Wilayat Sinai, geaffilieerd met Islamitische Staat (ISIS, Daesh), nog steeds actief in het noordelijke deel van de Egyptische Sinai aan de grens met Gaza en het zuiden van Israël [beeldbron: Isis Livemap]

Honderden moslimterroristen zijn geëlimineerd door het Egyptische leger, gesteund door politie en andere veiligheidstroepen sinds het in februari 2018 een grootschalige operatie startte die gericht was op het uitroeien van terroristen, meestal leden van ISIS of aanverwante moslimterreurgroepen op het Sinaï-schiereiland. De operatie is nog steeds aan de gang.

Gedurende meer dan twee jaar hebben Israëlische drones – niet gemarkeerd, helikopters en straaljagers meer dan 100 luchtaanvallen uitgevoerd tegen jihadisten in de noordelijke Sinaï, met de goedkeuring van de Egyptische regering, meldde de New York Times op zaterdag 3 februari 2018.


Bronnen:

♦ naar een artikelISIS-linked terror groups in Egypt and Bangladesh pledge allegiance to new ISIS terrorist-in-chief” van 2 november 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelEgypt’s Sinai Province Swears Allegiance to New Islamic State Leader” van 2 november 2019 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Con Coughlin “Who Gets Blamed if ISIS Fighters Come Back?” van 18 oktober 2019 op de site van The Gatestone Institute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.