Lichte aardbeving in het noorden van Israël nabij Tiberias

Een aardbeving met een kracht van 3,1 op de schaal van Richter werd vrijdagavond gevoeld in Noord-Israël, nabij de Kinneret. Het epicentrum van de aardbeving lag 10 km ten noordoosten van Tiberias.

Aardbevingen in Israël zijn vrij ‘normaal’. Tussen 13 september en 1 november 2019 beefde de aarde 30 keer in Israël. De zwaarste vond plaats in de Sinaï op 16 september 2019  met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter.

Een zwaardere aardbeving dit jaar was deze van 15 mei 2019 met een magnitude van 4,5 op de schaal van Richter die overal in Israël werd gevoeld.

Meer dan 90 jaar geleden, op 11 juli 1927 om 16:00 uur, werd het Israël getroffen door een zware aardbeving. Het dak van de al-Aqsa-moskee stortte in elkaar net zoals vele andere daken in de Heilige Stad.

Sommigen archeologen stellen dat de Bijbelse steden Sodom en Gomorra en het hele gebied rondom de Dode Zee werden verwoest door een zware aardbeving omstreeks 2350 v.Chr.

Ruïnes van Hippos (Sussita) nabij Tiberias

De meest opmerkelijke aardbeving is de zware aardbeving van 749 na Chr. die Hippos (Sussita) verwoestte ten oosten van het Meer van Galilea. De stad werd gesticht in de 2de eeuw v. Chr. en werd grotendeels verwoest samen met nog andere steden zoals Tiberius, Beit Shean en Pella.

In Joodse bronnen is deze aardbeving bekend, als Ra’ash Shevi’it, aka het ‘Zevende Geluid’, geïnterpreteerd door geleerden als de Aardbeving van het Sabbatjaar, omdat 749 een sabbatjaar was, letterlijk dus ‘het zevende jaar’ in de Joodse kalender.


Bronnen:

♦ naar een artikelEarthquake felt in northern Israel” van 1 november 2019 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Lichte aardbeving in het noorden van Israël nabij Tiberias

Reacties zijn gesloten.