Peace Now: Israël ontwikkelde plannen voor 2.342 kolonistenwoningen in oktober

Goed nieuws voor Israël’s nederzettingen beweging en voor de Joodse natiestaat: “Israël heeft plannen voor 2.342 kolonistenwoningen op de Westelijke Jordaanoever in oktober gevanceerd en goedgekeurd,” meldde de linkse NGO Peace Now op donderdag 31.10.

Sinds het begin van dit jaar waren 8.337 kolonisteneenheden geavanceerd of goedgekeurd, een toename van bijna 50% in vergelijking met 2018, toen plannen voor 5.618 woningen werden goedgekeurd,” zei de groep.

Dit brengt het gemiddelde aantal goedgekeurde woningen in de drie jaar sinds president Trump werd gekozen, tot 6.899 woningen, bijna twee keer het gemiddelde in de drie jaar voorafgaand aan hen,” zei Peace Now.

De projecten werden eerder deze maand goedgekeurd door de Higher Planning Council voor Judea en Samaria, maar informatie over de goedkeuringen werd pas deze week gepubliceerd. “Bovendien keurde de raad op 30 oktober een bouwvergunning goed voor de aanleg van een nieuwe tunnelweg langs de Palestijnse stad Bethlehem, een beweging die het aantal kolonisten in dat gebied zal helpen vergroten,” zei Peace Now.

De vergadering van oktober was de derde planningsraadszitting dit jaar om een ​​groot aantal wooneenheden goed te keuren. Naar verwachting zal nog een dergelijke vergadering vóór het einde van het jaar worden gehouden.

Ongeveer 48% van die oktoberplannen waren voor huizen binnen de route van de veiligheidsbarrière, en 52% voor eenheden buiten de route van de barrière, in gemeenschappen die vaak geïsoleerde nederzettingen worden genoemd.

Eerdere Amerikaanse regeringen hadden onderscheid gemaakt tussen geïsoleerde nederzettingen en die in de blokken waren gebouwd. Sinds president Donald Trump in 2017 aantrad, hebben noch de VS noch Israël zich zorgen gemaakt over dat onderscheid.

Plannen voor 1.623 huizen waren geavanceerd, waaronder 609 eenheden voor Beitar Illit, 382 voor Dolev en 182 voor de nieuw goedgekeurde nederzetting van Mevo’ot Yericho,” volgens Peace Now. Het voegde eraan toe dat plannen voor 719 eenheden werden goedgekeurd.

De volgende regering moet de ontwikkeling van nederzettingen bevriezen en streven naar onmiddellijke hervatting van de onderhandelingen met de Palestijnen zonder voorwaarden en een einde maken aan het bloedige conflict op basis van het principe van twee staten voor twee volkeren,” zei Peace Now.

Israël heeft geoordeeld dat er geen verband bestaat tussen het bouwen van nederzettingen en vredesbesprekingen. Het proces is bevroren omdat beide partijen wachten op de publicatie van het vredesplan van Trump, waarvan de Palestijnen al hebben gezegd dat ze het willen afwijzen.

Israëlische bewoning in en om Jeruzalem
Kaart van Peace Now anno 2019
Rood = Joods
Bruin = Islam


Bronnen:

♦ naar een artikelPeace Now: Israel advanced plans for 2,342 settler homes in October” van 1 november 2019 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.