Repressie verhard in de Palestijnse gebieden – waar zijn Palestijnse leiders bang voor?

Plaatje hierboven: In de Bronx van Gaza City in Hamastan, tafereel kort na het vrijdaggebed van 22 augustus 2014. Gemaskerde boeven van Hamas zullen enkele ogenblikken later op klaarlichte dag enkele Palestijnen executeren. Geen pottekijkers noch journalisten aanwezig want mensenrechten in Gaza interesseert geen kat [beeldbron]

De leiders van de Palestijnse Autoriteit (PA) en Hamas hebben te maken met toenemende onvrede van hun volk en hervatten hun harde optreden tegen Palestijnse journalisten op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. In de afgelopen weken zijn verschillende journalisten gearresteerd door veiligheidstroepen van PA en Hamas.

De arrestaties worden door Palestijnse journalisten gezien als onderdeel van de PA- en Hamas-programma’s om hun critici het zwijgen op te leggen en verslaggevers ervan te weerhouden iets te onthullen dat de Palestijnse leiders slecht reflecteert. Elke vorm van kritiek, met name van Palestijnse journalisten, is al lang een anathema voor de PA en Hamas.

Het laatste harde optreden tegen Palestijnse journalisten zou voortkomen uit de angst van de PA en Hamas dat de huidige golf van anti-corruptieprotesten die Libanon, Irak, Egypte en andere Arabische landen zou kunnen overslaan en zich zou verspreiden naar de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

In de Gazastrook arresteerden Hamas-veiligheidstroepen tientallen Palestijnen nadat lokale activisten hadden opgeroepen demonstraties te houden om te protesteren tegen de aanhoudende economische crisis daar. Onder degenen die in hechtenis zijn genomen zijn journalisten Hani al-Agha en Bassam Moheisen, die zijn gearresteerd voor het plaatsen van kritische opmerkingen tegen Hamas op sociale media.

Moheisen werd blijkbaar gearresteerd vanwege zijn banden met Hamas’ rivalen in de Fatah-factie onder leiding van PA-president Mahmoud Abbas. De afgelopen 19 jaar heeft Moheisen gewerkt als producent voor het radiostation Voice of Palestine op de Westelijke Jordaanoever. Zijn familie zegt dat hij werd gearresteerd nadat hij opmerkingen op Facebook had gepost waarin hij Hamas bekritiseerde. Een familielid, dat vroeg om niet te worden geïdentificeerd, zei dat Moheisen is gemarteld in de Hamas-gevangenis.

Hamas beweert dat de tweede journalist, al-Agha, is gearresteerd voor ‘het doorgeven van informatie die schadelijk is voor de openbare veiligheid aan beveiligingsinstanties’. Hamas heeft geen verdere details verstrekt, maar de claim wordt verondersteld gebaseerd te zijn op connecties die de journalist mogelijk heeft gehad met de PA van Abbas op de Westelijke Jordaanoever.

Palestijnse bronnen in de Gazastrook zeiden dat een aantal sociale media-activisten ook zijn gearresteerd omdat ze Palestijnen zouden hebben opgeroepen om de straat op te gaan om te protesteren tegen Hamas en het falen om de levensomstandigheden van zijn bevolking te verbeteren.

Sommige van de activisten werden geïdentificeerd als Ramzi al-Bar’i, Ahmed al-Zaeem, Amin Abed, Haitham Mas’oud, Mohammed Abu Ghosh, Hasan al-Daoudi, Abdullah al-Hawihi en Khaled al-Ghazali. Hamas, aldus de bronnen, heeft ook tientallen andere activisten en journalisten opgeroepen voor ondervraging. U

it alle verslagen blijken de PA en Hamas nek aan nek in hun strijd om de vrijheid van meningsuiting te vernietigen en de media te bestrijden. Palestijnse journalisten die de schurk van Palestijnse leiders ontmaskeren, worden beschouwd als criminelen, compleet met criminele gevolgen.

Kritiek is natuurlijk prima – als die gericht is op de aartsvijand van de Palestijnen, Israël. Anders zouden Palestijnse journalisten hun kritiek het beste voor zichzelf kunnen houden – anders zouden de PA en Hamas besluiten hen in kritieke toestand te laten.

Plaatje hierboven: Gaza, 20 november 2012. Zes Palestijnen die ervan beschuldigd werden ‘Israëlische spionnen’ te zijn, werden voor een zingende menigte geëxecuteerd en nadien achter een motor door de straten van Gaza Stad gesleept en [beeldbron: Zola Levitt/Reuters]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “What Are Palestinian Leaders Afraid Of?” van 31 oktober 2019 op de site van The Gatestone Institute