Israël nerveus om dreigende EU-etikettering van nederzettingen producten

Israël maakt zich zorgen over een verwachte rechterlijke uitspraak die de eis voor Europese landen om Israëlische producten die in de nederzettingen zijn gemaakt, te etiketteren, wettelijk zou verankeren.

Op 12 november zal het Hof van Justitie van de Europese Unie zijn definitieve beslissing nemen over een zaak die begon toen een Israëlische wijnmakerij op de Westelijke Jordaanoever en een pro-Israël advocatengroep in beroep gingen tegen de beslissing van een Franse rechtbank die bepaalde dat wijnen geproduceerd door Israëlische kolonisten mogen niet worden gelabeld als ‘Made in Israel’.

Van het EU-hof wordt algemeen verwacht dat het beslist dat nederzettingsgoederen moeten aangeven dat ze zijn geproduceerd in Israëlische nederzettingen, in tegenstelling tot in soeverein Israël.

Tegen de beslissing van de rechtbank kan geen beroep worden ingesteld en deze is juridisch bindend voor alle EU-lidstaten. In de praktijk zou het elke pro-Palestijnse activist in staat stellen juridische stappen te ondernemen tegen producten van de Westelijke Jordaanoever, gelabeld als gemaakt in Israël, zeiden Israëlische functionarissen deze week.

Verder vreest Jeruzalem dat de komende uitspraak een afkoelend effect kan hebben op Europese bedrijven die momenteel overwegen om afwikkelingsproducten te importeren, wat de Israëlische exporteurs ernstig kan schaden.

‘We maken ons zorgen over het verwachte oordeel’, vertelde een Israëlische diplomatieke bron aan The Times of Israel. ‘We verwachten van Europese landen die het vredesproces waarderen en die de relatie met ons belangrijk vinden om de uitspraak niet uit te voeren op een manier die onze relatie zou schaden.’

De EU heeft in november 2015 de noodzaak geïntroduceerd om nederzettingsgoederen te etiketteren, wat tot luidruchtige veroordelingen van Israëlische politici heeft geleid. Hoewel technisch gezien alle 28 lidstaten verplicht waren de richtlijnen te implementeren die zijn uiteengezet in de ‘interpretatieve kennisgeving’ die de Europese Commissie destijds publiceerde, verwierpen sommige landen, waaronder Duitsland, het idee openlijk. Hongarije zei dat het niet van plan was nederzettingsproducten te labelen.

Plaatje hierboven: Krantenkoppen in de VS naar aanleiding van de economische boycot van Joodse handelaars in 1933 in nazi-Duitsland: “Joodse handel verlamd door nazi boycot” en ook: “Hoogtepunten van gisteren van de Rijksboycot jegens de Joden” Weliswaar 86 jaar geleden maar de boodschap van toen luidt hetzelfde als vandaag.

Eerste les voor iedereen die begint het Pal-Arabisch/Israëlisch conflict te studeren: het onderscheid Jood, Zionist, Israëliet of Israëliër, dat men in het Westen al eens placht te maken, dat onderscheid bestaat niét in het Midden-Oosten. Dat is daar synoniem voor één en hetzelfde: “de Jood” en… die Jood die moet dood, waar hij zich ook maar bevindt.

Wie bv. in het Westen zegt: ‘Ik heb niks tegen Joden, maar wèl iets tegen Israël,’ wordt in de taal van het M-O begrepen als: ‘Ik haat de Joden,’ en dat vinden ze daar algemeen een politiek correcte uitspraak en geen antisemitisme.

M.a.w.: wie ijvert voor een boycot van Israël, bedoelt in werkelijkheid de Joden en daarmee zitten we weer terug in het jaar 1933: de nazi-boycot van de Joden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “Israel frets as imminent EU ruling expected to force settlement labeling” van 30 oktober 2019 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Israël nerveus om dreigende EU-etikettering van nederzettingen producten

 1. Geschiedenis leert ons dat Israel en dus Joden nooit iets goeds te verwachten hebben van Europa.

  Het is dus geen vraag ‘of maar ‘wanneer de implementatie v.d. te voorziene uitspraak v.h. EU hof zal worden doorgevoerd door onze Europeese ‘vrienden’…..want dat deze anti “settlement”/Israel/Joodse uitspraak er gaat komen is zeker…..i.n.v. ‘de mensenrechten’ natuurlijk.

  Joodse producten uit “”de westbank”” worden gelabeld, Arabische producten gepromoot en is dé definitie van APARTHEID….. en waren al die Europeese huichelaars daar niet zwaar op tegen?

  “Koop niet bij Joden” is gewoon verandert in “Koop niet bij Israel” en onze Europeese vrienden hebben hiermee hun morele ziel afgekocht….want ze zijn natuurlijk géén Antisemiet.

  Hoog tijd voor Israel om zelf eens deze EU huichelaars te gaan boycotten, daar de hele EU economie verwoven is met Israelische producten/kennis….van smartphone tot medische apperatuur.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.