Palestijnse visser vangt voor de kust van Gaza enkele bijzonder grote tonijnvissen

Plaatje hierboven: Foto’s op sociale media lieten een groep Palestijnen zien die zich rond een van de gevangen tonijnen bevonden[beeldbron: Twitter]

Een Palestijnse visser had een onverwachte meevaller toen hij woensdag twee grote tonijnvissen voor de kust van de Gazastrook ving, die hij voor in totaal 5.000 sjekels (€ 1.270) verkocht, zei een vakbondsfunctionaris.

De twee tonijnvissen wogen respectievelijk 80 en 160 kilogram, volgens Nizar Ayyash, het hoofd van de Vissersbond op het grondgebied. “Hij maakte de vangst in de diepe wateren,” vertelde Ayyash aan The Times of Israel. “Dat is waar de tonijn zich bevindt.”

In de afgelopen maanden heeft Israël het bereik dat Gazanen kunnen vissen tot 12 zeemijlen voor de kust uitgebreid, waardoor vissers toegang hebben tot de tonijn. Een deel van de zomer heeft Israël de omvang van de toegestane viszone voor de kust van de enclave regelmatig vergroot en verkleind.

De Palestijnse vissers beschouwden dit beleid als een collectieve bestraffing. In die tijd stelden Israëlische veiligheidsfunctionarissen dat de wijzigingen een reactie waren op het verminderd of vermeerderd lanceren van brandballonnen en -vliegers naar Israël die vanuit Gaza duizenden hectaren Israëlische akkers, bossen en natuurgebied in de asse legden.

Israël en Egypte handhaven veel beperkingen op het verkeer van mensen en goederen va en naar Gaza. Israëlische functionarissen stellen dat zij met deze beperkingen van beweging proberen te voorkomen dat terreurgroepen in Gaza wapens en munitie overbrengen naar het kustgebied.

Er zijn 3.700 geregistreerde vissers in Gaza, waarvan de overgrote meerderheid onder de armoedegrens leeft, beweerde B’Tselem, een Israëlische mensenrechtengroep, in een rapport van februari 2019.

Ongeveer de helft van hen vist niet dagelijks omdat ze ofwel hun boten niet kunnen gebruiken vanwege een gebrek aan reserveonderdelen, ofwel geen toegang hebben tot hun boten omdat het Israëlische leger ze in beslag heeft genomen, aldus het rapport.

Vissers in Gaza zorgen voor naar schatting 18.250 andere mensen dan zijzelf, zei het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) van de Verenigde Naties in een rapport van april 2018..


Bronnen:

♦ naar een artikel van Adam Rasgon “Palestinian fisherman cashes in on monster tuna haul off Gaza coast” van 31 oktober 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.