Israël in de Veiligheidsraad: ‘Turkije is een regionaal nest voor terrorisme geworden’

Plaatje hierboven: Ankara, 16 september 2019. De Rusland -Turkije -Iraanse ‘Triple Entente’. Van links naar rechts: De Iraanse president Hassan Rouhani, de Turkse president Recip Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin [beeldbron: Al Jazeera]

Israёl en Turkije kwamen opnieuw in botsing met elkaar tijdens de jaarlijkse vergadering van de VN Veiligheidsraad over het Palestijns Israёlisch conflict in New York.

Danny Danon de Israёlische ambassadeur bij de Verenigde Naties zei dat Turkije een regionaal nest voor terrorisme is geworden and beschuldigde de autocratische leider van het land, Recep Tayyip Erdogan, van het destabiliseren van de regio.

“Erdogan sleurt Turkije naar beneden via een gevaarlijk, neo-Ottomaans, imperialistisch pad,” vertelde Danon de leden van de VN Veiligheidsraad. De Israёlische VN ambassadeur veroordeelde vervolgens Erdogan’s laatste imperialistische actie in Syriё waar Turkije en zijn soennitisch-islamistische proxies sinds het begin van oktober proberen een zogenaamde ‘veiligheidszone’ te creёren met toestemming van de Amerikaanse regering.

“Het was niet genoeg voor Erdogan om de Koerdische minderheid in zijn eigen land te vervolgen. Hij stuurt nu zijn troepen naar Syriё om daar ook de Koerden te slachten,” brieste Danon. “Hij (Erdogan) is verantwoordelijk voor de dood van vele onschuldige mensen en voor de vlucht van tienduizenden anderen,” voegde Danon eraan toe.

De Israёlische diplomaat sprak vervolgens over Erdogan’s dubieuze rol in de oorlog tegen Islamitische Staat die deze week weer het nieuws bepaalde toen de speciale eenheden van het Amerikaanse leger de leider van der Jihadistische organisatie Abu Bakr al-Baghdadi doodden in de Idlib-provincie in Syriё.

“Terwijl hij (Erdogan) druk bezig was om degenen die meehielpen om de wereld veilig te houden van de dreiging van ISIS te vermoorden, stond hij toe dat leden van ISIS uit de gevangenis ontsnapten,” zei Danon over de Turkse acties tegen de Syrische Koerden en Erdogan’s collaboratie met ISIS. “Erdogan heeft een lange geschiedenis van het ondersteunen van terreur,” zei Danon terwijl hij tevens de Turkse rol ten opzichte van het conflict met Hamas naar voren haalde.

(Erdogan) “heeft Turkije veranderd in een veilige haven voor Hamasterroristen en een financieel centrum voor het financieren van terreuraanslagen,” aldus Danon, juist voordat de Turkse VN-ambassadeur Feridun Sinirlioglu Israёl beschuldigde van “misdaden tegen de mensheid.”

Sinirlioglu beschuldigde “de regering van terreur” (Israёl) van het schenden van het internationale recht en haalde fel uit tegen de Joodse staat: “Degenen die hun carriére vooruit helpen over de dode lichamen van kinderen zouden Turkije niet moeten onderwijzen over mensenrechten,” zei Erdogan’s vertegenwoordiger bij de VN.

door Yochanan Visser


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yochanan Visser “Israël opnieuw in aanvaring met Turkije” op de site van Christenen voor Israël

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “Turkey is “a regional hub for terrorism,” Israeli envoy tells UNSC” van 28 oktober 2019 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.