De media in het nauw: Hoe noem je een dode terrorist zoals Abu Bakr al-Baghdadi?

Door Abu Bakr al-Baghdadi, een beruchte terrorist die ISIS leidde, een ‘strenge religieuze wetenschapper’ te noemen, is de Washington Post in ernstige problemen beland. Maar de waarheid is dat journalisten maar al te vaak moeite hebben terroristen uit te roepen om wie ze zijn. In feite is het al jaren aan de gang.

Zo kreeg The Washington Post op zondag kritiek omdat deze krant Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van de groep Islamitische Staat die de dag ervoor was gestorven, een ‘strenge religieuze geleerde’ noemde.

De krant veranderde later de krantenkop om hem een ​​’extremistische leider’ te noemen. Vice-president communicatie Kristine Coratti Kelly zei dat de kop “nooit zo had mogen gelezen worden en we hebben het snel veranderd”.

Baghdadi bracht een zelfmoordvest tot ontploffing tijdens een inval door speciale Amerikaanse troepen. Zijn dood werd zondag aangekondigd door president Trump in een landelijk uitgezonden adres.

De eerste versie van de kop van de Washington Post noemde Baghdadi ‘terrorist-in-chief’ (terroristenleider), voordat het werd veranderd in “austere religious scholar at the helm of Islamic State” (sobere religieuze geleerde aan het roer van de Islamitische Staat).

De Post kreeg serieuze kritiek op sociale media, maar velen maakten van de gelegenheid gebruik om de draak te steken met dez krantenkop met behulp van de hashtag #WaPoDeathNotices – neptitels voor obituaries van beruchte figuren uit de geschiedenis twitteren:

♦ “Zonderlinge dorpsfiguur in Syrië gegrepen door Conan, een hondsdolle Amerikaanse Mechelse scheper; hond legt klacht neer tegen onbekenden“, leest er een.

♦ “Adolf Hitler, toegewijde kunstliefhebber, dierenrechtenactivist en getalenteerde redenaar, sterft op 56-jarige leeftijd“, leest een ander.

♦ “Ted Bundy, nauwgezette onderzoeker, charismatisch figuur en Polaroid-enthousiast, dood op 42“, las een ander, met verwijzing naar de beruchte seriemoordenaar.

The Washington Post besliste uiteindelijk om de krantenkop te wijzigen in “Abu Bakr al-Baghdadi, extremist leader of Islamic State, dies at 48” (Abu Bakr al-Baghdadi, extremistische leider van de Islamitische Staat, sterft op 48)

Video: What do you call a dead Terrorist?


Bronnen:

♦ naar een artikelWhat do you call a dead Terrorist?” van 29 oktober 2019 op de site van Honest Reporting

♦ naar een artikelWashington Post criticised, and lampooned, over Baghdadi headline” van 28 oktober 2019 op de site van BBC Online

♦ naar een artikelWatch – Pentagon releases video of Delta Force raid on the al-Baghdadi compound” van 30 oktober 2019 op de site van Behind The News (BTN)

3 gedachtes over “De media in het nauw: Hoe noem je een dode terrorist zoals Abu Bakr al-Baghdadi?

 1. De mainstream zal zich nog wel een paar keer goed verslikken, hopelijk blijven ze er dan in. Deze terrorist verdiend geen naam meer. Een zeemansgraf en zakken naar 8000 meter diepte, de restanten zijn voor de grote inktvissen.

  Like

 2. Wat te denken van de huichelaars bij de NPO?Die vuile schoften liegen ons iedere dag voor. De NPO is tegen ons Nederlanders. Boycotten die linkse wegkijkers. Pak ze aan bij demonstraties. Zij zijn tegen ons die vuile huichelaars en wegkijkers.

  Like

 3. Washington Post, NY Times, Guardian etc….allemaal kranten die zich in bochten zullen wringen om ‘de duivel’ Donald Trump zijn succes niet te gunnen en hiervoor zelfs een bloeddorstige terrorist tot religieuze geleerde te verheffen.

  En dan zeuren journalisten nog dat ze niet serieus genomen worden. Ze hebbe

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.