1.400 jaar oude hamer en nagels gevonden in het oude Usha nabij Kiryat Ata

Tijdens de Sukkot-vakantie deze maand, groef een familie uit het dorp Tur’an in Neder-Galilea een 1400 jaar oude ijzeren hamer en spijkers op in het oude Usha, in de buurt van Kiryat Ata in het noorden van Israël. De opgraving wordt uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority.

De ontdekte ijzerslak die naast andere werktuigen ligt, onthult dat de inwoners van Usha ijzeren werktuigen fabriceerden. Yair Amitzur en Eyad Bisharat, directeuren van de Usha-opgraving, die deel uitmaakt van het Sanhedrin Trail Project, namens de Israel Antiquities Authority, vertelden:

Ongeveer 20 ijzeren hamers zijn geregistreerd in de registers van de Israel Antiquities Authority, slechts zes uit de Byzantijnse periode. We wisten al dat de Usha-kolonisten op grote schaal glazen vaten produceerden, omdat we veel wijnglazen en glazen lampen vonden samen met glazen klonten die de grondstof waren. De ontdekking van de hamer, de spijkers en de aangrenzende ijzerslak leert ons dat ze ook ijzeren gereedschappen op de site produceerden.

Andere indrukwekkende vondsten in de oude Joodse nederzetting zijn rituele baden (mikvahs), daterend uit de Romeinse en Byzantijnse periode, ongeveer 1800 jaar geleden. Deze werden onder andere gebruikt om olijfolie en wijn te produceren in een staat van zuiverheid.

De complexe olie- en wijnpersen die zijn opgegraven, geven aan dat de voornaamste bezigheid en inkomstenbron van de inwoners van Usha de grootschalige verwerking was van de olijven en druiven die ze op de omliggende heuvels van Galilea hadden verbouwd.

De nederzetting van Usha wordt vaak genoemd in Joodse bronnen uit de Romeinse en Byzantijnse periode. Het wordt beschreven als het dorp waar het Joodse volk het instituut van het Sanhedrin, het grote rabbijnse hof, vernieuwde, na de vernietiging van de tempel in Jeruzalem en na het falen van de opstand van Bar Kochba in 135 na Chr.

Het Sanhedrin was de centrale Joodse Raad en het Gerechtshof, en het werd geleid door de president, Rabban Shimon ben Gamliel de Tweede, en vervolgens zijn zoon Rabbi Yehudah Hanasi, die beiden voorzag in Usha. Hier in Usha hebben de rabbijnen van het Sanhedrin besluiten genomen om het Joodse volk in staat te stellen na de oorlog tegen de Romeinen te herstellen en het Joodse leven in Galilea te reconstrueren. De Joodse bronnen vermelden dat rabbijn Yitzhak Nafha een inwoner van Usha was en zijn naam ‘Nafha’, wat ‘de blazer’ betekent, geeft aan dat hij waarschijnlijk als glasfabrikant werkte.

De vele delicate wijnglazen, glazen lampen en glazen brokken geven aan dat de inwoners van Usha bedreven waren in de kunst van het glasblazen. De rituele baden naast de persen geven aan dat de Sanhedrin-wijzen bijzondere aandacht schonken aan kwesties van rituele zuiverheid.

De Israel Antiquities Authority sponsort het hele jaar door gemeentelijke opgravingen, vooral voor jongeren en vrijwilligers, in de hoop een grotere waardering voor de lange en fascinerende geschiedenis van Israël op te bouwen en verbindingen te leggen met het culturele erfgoed van het Heilige Land.

Ongeveer 8.500 mensen namen deel aan opgravingen over Sukkot, terwijl meer dan 15.000 jongeren en gezinnen hebben deelgenomen aan de educatieve mogelijkheden die Usha het afgelopen jaar bood.

Video: het Sanhedrin Trail Project,
namens de Israel Antiquities Authority


Bronnen:

♦ naar een artikelIsraeli Family Discovers 1400-Year-Old Hammer and Nails in the Lower Galilee” van 30 oktober 2019 op de site van United With Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.