600 miljonairs in Gaza: ‘Hoe zit dat nu met die Palestijnse armoede?’

Een bekend gegeven in het Palestijnse verhaal is dat van de Palestijnse armoede, die veroorzaakt zou worden door ‘Israëlische bezetting’. Israël zou er in dit verhaal belang bij hebben om Palestijnen ‘onderdrukt en arm’ te houden.

Dat roept vragen op, bijvoorbeeld of de Palestijnen wel echt zo arm zijn en wat dan de oorzaken daarvan zijn. Het eerste dat dan opvalt, is dat als Israël de Palestijnen werkelijk onderdrukt en arm zou willen houden, dit dan zeker voor de Palestijnse leiders zou moeten gelden. Het tegenovergestelde is het geval.

Asharq al Awsat, een Arabische krant in Londen die als betrouwbaar wordt beschouwd, heeft gemeld dat er 600 miljonairs in de Gazastrook zijn. Volgens wereldwijde schattingen bezit Hamas-leider Khaled Mashal alleen al $ 2,6 miljard.

De president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas bezit $ 100 miljoen. Het is lastig te beweren dat hij in een moeilijke financiële situatie verkeert. Zelfs Al-Jazeera rapporteerde dat de zonen van Abbas rijker zijn dan bijna alle andere Palestijnen.

Het is bovendien duidelijk dat de Palestijnse leiders niet geïnteresseerd zijn in het delen van hun rijkdom. Zoals de BBC rapporteerde, bleek uit gelekte documenten dat het maandelijkse salaris van Palestijnse ministers in 2017 werd verhoogd van $ 3.000 naar $ 5.000. Dat is 67%.

De verhoging was zo alarmerend dat VN-vredesgezant in het Midden-Oosten Nicolaï Mladenov zei dit soort acties “alle logica tart en mensen woedend maken”. Want dit gebeurde terwijl de Palestijnen juist economische tegenspoed hadden. In hetzelfde jaar zei de Palestijnse Autoriteit dat het de lonen van de meeste ambtenaren zou moeten halveren.

Plaatje hierboven: Hamasleider Ismail Haniyeh, voormalig premier van de Palestijnse Autoriteit (29 maart 2006 tot 14 juni 2007) die sinds november 2016 het poliburo van Hamas voorzit, klaagt zelden over zijn inkomen. “UNRWA helpt ons telkens de cashflow hapert,” grinnikt Haniyeh

Volgens bronnen in Gaza is de rijkdom van de Hamas-leiders vooral afkomstig van de tunnelsmokkel. Hamas zou 20 procent belasting heffen op alle handel die door de tunnels gaat. Deze 20% belasting wordt betaald door de Palestijnen op hun aankopen. Niet om arme Palestijnen te helpen, maar om de zakken van hun leiders te vullen.

Hetzelfde geldt net zo goed voor hulpgelden uit de donorlanden. Het is zelfs een perverse prikkel: hoe armer de gewone Palestijn blijft, hoe meer hulpgeld er komt en dus hoe meer de Palestijnse leiders voor zichzelf kunnen ‘afromen’.

Zijn de Palestijnen trouwens wel echt zo arm? Volgens cijfers van de Verenigde Naties hebben Palestijnen een inkomen per hoofd van de bevolking van ongeveer $ 3.000. Dat is veel meer dan echt arme bevolkingen, bijvoorbeeld in Jemen ($ 1.000) of Zuid-Soedan ($ 450).

Interessant genoeg is het Palestijnse inkomen anderhalf keer zo hoog als in buurland Egypte ($ 2.000). Als het gemiddeld inkomen van een land relatief hoog is, maar de gewone man straatarm, betekent dit een zeer ongelijke inkomensverdeling. Het bevestigt dat de Palestijnen worden uitgebuit voor het persoonlijk gewin van hun extreem rijke leiders.

Corruptie, gebrek aan transparantie, superrijke leiders ten koste van een arme bevolking zijn inderdaad allemaal duidelijke indicaties voor meedogenloze machthebbers.

Alleen in het geval van de Palestijnen wordt de schuld bij een andere partij gezocht. Hoewel het welvaartsniveau van Egypte veel lager is dan dat van de Palestijnen, hoor je nooit verhalen over zielige Egyptenaren en betogingen om hun meer steun te geven.

Helaas, als het gaat om de Palestijnen gaat, wordt armoede succesvol uitgebuit door hun leiders. Dat komt doordat het armoede-verhaal ondersteund wordt door de media en internationale organisaties. Die helpen zo juist om de extreme rijkdom van de Palestijnse nietsontziende leiders nog verder te vergroten.

Obesitas (zwaarlijvigheid)
een groot probleem in de Palestijnse gebieden (OPT)

Plaatje hierboven: Rangschikking van ‘West Bank and Gaza’ in bovenstaande tabel van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) omtrent ‘Hoogste Obesitas’ (overgewicht) bij mannen en vrouwen. Palestijnse mannen op de 8ste plaats en zelfs een 3de plaats voor de Palestijnse vrouwen. De meest gehoorde klacht van ‘pro-Palestijnse’ ngo’s en Israëlbashers, met name dat Palestijnen sterven van honger in Gaza en op de Westoever, ‘strookt niet helemaal met de feiten’. En dat is beslist een understatement.


Bronnen:

♦ naar een artikelHoe zit het met die Palestijnse armoede?” van 25 oktober 2019 op de site van Likoed Nederland

♦ naar een artikelPalestinian Poverty: Who Isn’t Sharing the Wealth?” van 27 juni 2019 op de site van Honest Reporting

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “How Many Millionaires Live in the “Impoverished” Gaza Strip?” van 30 augustus 2012 op de site van The Gatestone Institute

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “‘There Are 1,700 Hamas Millionaires in Gaza’” van 20 maart 2014 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “600 miljonairs in Gaza: ‘Hoe zit dat nu met die Palestijnse armoede?’

 1. Het bestuurlijk Westen bestaat uit sukkels, ze blijven geld pompen in de hoog noodzakelijke dingen die vervolgens in de zakken verdwijnen.

  Like

 2. De palestijnse armoede….het zoveelste sprookje in deze saga.

  De leugen over de armoede komt uit dezelfde bron als *de palestijnse historische rechten, *de palestijnse gestolen staat, *de palestijnse onderdrukking, *de palestijnse gevangenis, *de palestijnse Holocaust, *Jezus de palestijn & *het palestijnse volk ……. etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc.

  Leugens, leugens leugens!
  Gevoed door de eigen leiders en gefinancierd door het Westen, met als doel Israel en de Joodse Diaspora te vernietigen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.