Vredesactiviste voor terreur: Hamas’ zelfmoordaanslagen zijn een ‘onverstandige’ strategie

Het wordt algemeen aanvaard dat de Israëlische samenleving sinds het uiteenvallen van het Oslo-proces naar rechts is gedreven.

Palestijns terrorisme speelde een belangrijke rol in het vernietigen van het geloof in het vredesproces en de politieke linkerzijde, en stelde de meer risicomijdende en veiligheidsgerichte Benjamin Netanyahu in staat om de dominante politieke figuur van het tijdperk te worden.

Schandalig is echter, voor Angela Godfrey-Goldstein, een Israëlische ‘vredesactivist’ die in The Independent schrijft dat het niet de Palestijnen zijn die verantwoordelijk zijn voor terrorisme, maar Israëli’s:

Hoewel het gemakkelijker is om ‘de ander’ als de schuldige partij af te schilderen, is het pijnlijker eerlijk, vooral voor het bevorderen van genezing van dat trauma, om ten minste gedeeltelijke Israëlische verantwoordelijkheid voor die zelfmoordaanslagen te erkennen.

Ja, dat heb je goed gelezen – Israël is gedeeltelijk verantwoordelijk voor de willekeurige moord op honderden eigen mensen bij Palestijnse zelfmoordaanslagen.

Dit schrijft Godfrey-Goldstein toe aan een omgeving van rechtse aansporing, de moord op Yitzhak Rabin door Yigal Amir, de verkiezing van Benjamin Netanyahu en de verschrikkelijke slachting van Palestijnen in Hebron’s Grot van de Machpela door Baruch Goldstein in februari 1994.

In de alternatieve realiteit van Godfrey-Goldstein is de afwezigheid van vrede niet te wijten aan Palestijns geweld, maar vooral aan de figuren van Yigal Amir, Baruch Goldstein en Benjamin Netanyahu.

Hoewel het legitiem is om de impact te betogen die deze mensen en hun acties hebben gehad op het vredesproces, is het behandelen van Palestijnen als niet in staat om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen acties en Israëlische slachtoffers de schuld te geven voor terrorisme niet.

Ondanks de poging van Godfrey-Goldstein om Hamas-terrorisme te verontschuldigen, was de organisatie duidelijk gericht op Israëlische burgers vóór de gebeurtenissen in de Grot van de Machpela. Godfrey-Goldstein schrijft:

Dus in april 1994 begon Hamas zich op burgers te richten, net als Goldstein. Was het een wijze strategie? Nee. Het hield oorlogsmisdaden in, die een getraumatiseerde verzachting van de Israëlische empathie veroorzaakten, waardoor het reguliere Israël nog minder bereid was om vrede, co-existentie of strategisch offer te overwegen.

Dus terwijl Goldstein en Amir legitiem worden beschuldigd van het gebruik van ‘terroristische middelen’, wordt de premier van Israël ook als zodanig beschreven. Maar als het op Hamas aankomt, kan Godfrey-Goldstein alleen zeggen dat Hamas zich richt op burgers ‘oorlogsmisdaden omarmt’.

Door deze terminologie te gebruiken lijkt het erop dat Godfrey-Goldstein de mantra onderschrijft dat Palestijnen het recht hebben om Israël te weerstaan met alle middelen die nodig zijn, inclusief wat ze zelf niet kan opbrengen om het terrorisme te noemen. In plaats daarvan is Hamas die zich richt op burgers eenvoudigweg een onverstandige strategie in plaats van een moreel bankroet en onvergeeflijk moordbeleid.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Simon Plosker “Apologist for Terror: Hamas Suicide Bombings Were ‘Unwise Strategy’” van 29 oktober 2019 op de site van Honest Reporting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.