President Macron opent nieuw Europees Centrum voor Jodendom in Parijs

Plaatje hierboven: Parijs, 27 oktober 2019. Opening van het Centre Européen du Judaïsme aan de Place de Jérusalem in het 17de district van de Franse hoofdstad [beeldbron: LP/Eric Le Mitouard]

De Franse president Emmanuel Macron en de leiders van de Joodse gemeenschap van het land huldigden een Joods gemeenschapscentrum van $ 17 miljoen in Parijs in, dat al 20 jaar in de maak is.

Joel Mergui, de president van de Consistoire-organisatie, die verantwoordelijk is voor het religieuze orthodoxe leven in Frankrijk, zei op de opening:

Het Europees Centrum voor Jodendom werd geopend te midden van pijnlijke tijden van terrorisme en antisemitisme. Het is een uiting van weerstand, een verlangen om onze gemeenschap te reanimeren, om te laten stralen en open te staan ​​voor de buurt, Parijs en Europa.

Gelegen aan het Jeruzalemplein in het welvarende en zwaar-Joodse 17de arrondissement van de Franse hoofdstad, heeft het nieuwe centrum ongeveer 54.000 vierkante meter vloeroppervlakte, waaronder een synagoge met 600 zitplaatsen en een auditorium met een zwart marmeren interieur en hetzelfde aantal zitplaatsen, naast andere voorzieningen. Het centrum heeft ook een fitnessruimte, kantoren en een groot terras voor een sukkah.

Volgens de burgemeester van het district, Geoffroy Boulard, zijn minstens 37.000 van de ongeveer 173.000 mensen die in het arrondissement of district wonen Joods.

Ongeveer een derde van de kosten van het nieuwe centrum was afkomstig van particuliere donaties, meldde Le Parisien. De rest kwam van gemeentelijke en overheidssubsidies en sponsoring door bedrijven en non-profitorganisaties.

De stad Parijs kwam overeen om het dure stuk land meer dan 20 jaar geleden aan de Joodse gemeenschap te geven voor het project. De bouw begon in 2015 en was aanvankelijk gepland om te eindigen tegen 2018. Bouwvakkers haastten zich om de laatste hand te leggen uren vóór de opening.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Macron and French Jews open $17 million community center in Paris as ‘resistance’ to anti-Semitism” van 29 oktober 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Eric Le Mitouard “Paris : Le Centre européen du judaïsme inauguré par Emmanuel Macron” van 27 oktober 2019 op de site van Le Parisien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.