Opmerkelijk: Sophie Wilmès is de eerste vrouwelijke premier van België en… Joods !

Sophie Wilmès is de eerste vrouw en de eerste Joodse persoon die premier van België wordt. Wilmes, 44 jaar en afkomstig uit Ukkel (Brussel) is gehuwd met een Australiër genaamd Christopher Stone en moeder van vier kinderen. Zij volgde op zondag premier Charles Michel op in deze topfunctie, zij het wel tijdelijk in een regering in lopende zaken.

De centristische politicus zal een regeringsleider leiden tijdens onderhandelingen over de vorming van een coalitie, waarvan bekend is dat deze in België maanden duurt. Michel’s kabinet stortte vorig jaar in elkaar en Wilmes verving hem toen hij naar een functie van de Europese Unie vertrok. Beide zijn lid van de centrumlinkse franstalige MR-partij.

De moeder van Wilmes is Ashkenazi Joods en verloor verschillende familieleden in de Holocaust, Philippe Markiewicz, de president van de Consistoire-organisatie van het Belgische Jodendom, bevestigde maandag aan het Joodse Telegrafische Agentschap. “Ze verborg haar Joodse identiteit, hoewel het een privédetail uit haar biografie lijkt te zijn en niet iets dat verband houdt met beleidsaspecten,” zei hij.

De vader van Wilmes, Philippe, was docent aan de Katholieke Universiteit van Leuven en is niet Joods. Markiewicz beschreef Wilmes, die de herdenkingsevenementen van de Holocaust heeft bijgewoond en deze benadrukte op haar persoonlijke website, als “een ijverige en toegewijde politicus”.

Een bron uit de Joodse gemeenschap, een lid van de partij van Wilmes die met JTA sprak op voorwaarde van anonimiteit, zei dat het Jodendom pas recent “een belangrijkere factor dan voorheen werd in het leven van Wilmes.”

Michael Freilich, een Antwerps parlementslid voor de N-VA-partij en de voormalige hoofdredacteur van de in Antwerpen gevestigde Joodse krant Actueel Joodse krant, noemde de benoeming van Wilmes een “historische gebeurtenis waar ik trots op ben”.

Plaatje hierboven: Brussel, 22 mei 2016. Sophie Wilmés was aanwezig als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslag op het Joods Museum in 2014 [beeldbron: SW]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Belgium’s first female prime minister is Jewish” van 28 oktober 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Opmerkelijk: Sophie Wilmès is de eerste vrouwelijke premier van België en… Joods !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.