Israël bereidt zich voor op een oorlog op drie fronten tegen een door Iran geleide coalitie

Tijdens twee ‘ongeplande’ vergaderingen deze maand zal het diplomatiek veiligheidskabinet naar verluidt het voorstel van premier Netanyahu bespreken voor een project van 1 miljard sjekels (€ 252 miljoen) om de Israëlische luchtverdediging te versterken, met name tegen Iraanse kruisraketten en drones.

De verschillende verdedigingssystemen van Israël tegen raketten, van Iron Dome tot Davids Sling tot Arrow 3, zijn voornamelijk ontworpen om raketten met een hoog traject en ballistische raketten te onderscheppen. Maar de recente Iraanse aanval op Saoedi-Arabische oliefaciliteiten toonde opmerkelijke Iraanse Revolutionaire Garde Corps-vaardigheid in het gebruik van laagvliegende kruisraketten en drones, op massale schaal.

De nieuwe dreiging voor Israël is duidelijk. Iran zou kunnen reageren op de vele recente aanvallen van Israël op zijn regionale proxy’s en wapendepots door laag in te vliegen en belangrijke Israëlische infrastructuren in het centrum van het land te raken.

Inderdaad, Israël moet zich tegelijkertijd voorbereiden op een breed scala aan oorlogsscenario’s. Dit omvat de ontwikkeling van een geloofwaardige Israëlische capaciteit om Iraanse nucleaire doelen te treffen; voorbereiding op een oorlog op drie fronten tegen een door Iran geleide coalitie; het vermogen om vijandelijke aanvalscapaciteiten af ​​te breken en het vermogen om intense raketaanvallen te weerstaan.

In elk van deze scenario’s is het van levensbelang om snel vijandelijk vuur op de bevolkingscentra van Israël te doven; om Hezbollah en zijn Iraanse meesters, evenals Hamas en de Islamitische Jihad, het gemak te ontzeggen om op hun gemak te lanceren vanuit gebieden die onder hun controle staan.

Geen enkel verdedigingssysteem zal voldoende zijn. Israël moet grondtroepen hebben die in staat zijn tot snelle en verpletterende manoeuvres om beslissende resultaten te bereiken door het gevecht diep in vijandelijk gebied te brengen. Met andere woorden, Israël moet de leer terugbrengen om te zorgen voor een beslissende uitkomst in elk conflict met de vijand. Dat is het resultaat van het militaire hoofdstuk in het recente nationale veiligheidsplan voor Israël, opgesteld door het Jerusalem Institute for Strategy and Security (JISS).

Het plan pleit tegen de enige afhankelijkheid van het verband ‘Intel-Firepower’ – intelligentie, speciale operaties en nauwkeurige stand-off vuurkracht – die de IDF operationele doctrine is sinds het einde van de Eerste Libanonoorlog in 1982. Deze benadering is een belangrijke aanvulling, Geen alternatief voor belangrijke grondgevechten, zeggen de JISS-experts.

De vergelijking van ‘nauwkeurige inlichtingen vermenigvuldigd met precisiegestuurde vuurkracht is gelijk aan vernietiging en ineenstorting van de vijand’ heeft geleid tot suboptimale resultaten omdat het onvoldoende een essentieel element heeft beschouwd: de vijand.

De vijand heeft lessen getrokken uit elke confrontatie; Bekwaam worden in het ontkennen van de IDF nauwkeurige intelligentie en / of het minimaliseren van de effectiviteit van het lokaliseren van Israëlische vuurkracht. Vijandige technieken gericht op het ondermijnen van het nut van de ‘Intel-Firepower’ -benadering omvatten versterkende faciliteiten, ondergronds gaan, activa verspreiden en verbergen, menselijke schilden gebruiken, en meer.

In de meeste botsingen heeft zich een schadelijke dynamiek herhaald. In het begin lanceert Israël met succes een salvo van vuurkracht op basis van nauwkeurige informatie die gedurende een lange periode is verzameld. Daarna volgt een afname van de kwaliteit van richtinformatie met een bijbehorende vermindering van het aantal doelen die een aanval rechtvaardigen; En een herstel door de vijand en een voortzetting van zijn aanvallen op Israël.

Daaropvolgende Israëlische frustratie leidt tot aanvallen op doelen met hoge onderpandschade of op nutteloze doelen, naast een immense poging om nieuwe kwaliteitsdoelen te verwerven, wat kan leiden tot af en toe een succes maar het algemene beeld niet verandert. Wat volgt is een langdurige oorlogscampagne, die leidt tot publieke woede en frustratie; en beperkte grondtroepen manoeuvreren, niet voldoende effectief om de vijand op het punt van instorten te brengen.

Bijgevolg is terugkeer in een meer traditionele lijn onvermijdelijk in veel gevallen. Dit betekent manoeuvreren in vijandelijk gebied, het lokaliseren en vernietigen van vijandelijke troepen (of het veroveren ervan, waardoor de mythe van de zelfopofferende jihadistische ‘weerstand’ wordt ondermijnd). Alleen dit zal de geest van de vijand breken.

JISS-fellows beweren dat Israëlische leiders overdreven vrezen dat een dergelijke militaire aanpak zware verliezen met zich meebrengt. Dit kan worden verminderd, zeggen ze, door snelle en krachtige invallen die snel vijandelijke instorting veroorzaken. Dit zal ook de tijd verkorten dat het thuisfront wordt blootgesteld aan vijandelijk raketvuur.

Inderdaad, sommige vijanden van Israël geloven tegenwoordig dat de angst voor grondoorlogvoering en de onwil om slachtoffers te maken een fundamentele zwakte in de Israëlische samenleving suggereert. Om de afschrikking te herstellen, moet Israël niet schuwen om overtuigend zijn vermogen te tonen om krachtige grondoffensieven uit te voeren.

Grondmanoeuvres hebben ook een morele dimensie. Het is de plicht van de regering en het leger om elke dreiging voor het thuisfront zo snel mogelijk weg te nemen. Een situatie waarin burgers het schild van de IDF worden – het front neemt slachtoffers zodat de IDF een grondmanoeuvre kan vermijden – is onaanvaardbaar. Dit komt neer op het in de steek laten van de burgerbevolking. Zie het lijden van Israëlische steden in de envelop van Gaza.

Er zij aan herinnerd dat de regering aan het begin van de Palestijnse terreurcampagne van 2000-2001 niet bereid was met grondtroepen naar Palestijnse steden te manoeuvreren, en zelfs binnen de IDF was het algemeen bekend dat het veroveren van het belangrijke grondgebied niet nodig was. Honderden levens gingen verloren totdat de IDF in actie werd gestuurd naar de steden in Judea en Samaria. Toen kon de IDF inderdaad solide beveiligingsresultaten bereiken door grondmanoeuvres.

Overweeg ook dit: hoewel geen grote conventionele legers tegenwoordig Israël bedreigen, kan de situatie veranderen. Als een radicaal moslimbroederschapsregime zou opkomen in een land als Egypte, of als het Syrische leger wordt herbouwd na de burgeroorlog van dat land, moet de IDF gereed zijn. Houd er rekening mee dat het opbouwen van grondkrachten een complex proces is dat tijd kost. Het verwaarlozen van IDF grondmanoeuvreermogelijkheden is daarom een ​​gevaarlijke gok.

Helaas is er weinig sprake van een hernieuwde focus op grondmachtcapaciteiten in het doctrine-document van de nationale veiligheid door Lt. Gen. (res.) Gadi Eizenkot, onlangs gepubliceerd via het Washington Institute for Near East Policy, de direct verleden IDF-chef Personeel. De nieuwe IDF-chef, luitenant Aviv Kochavi, zou meer afgestemd zijn op de noodzaak om zich voor te bereiden op intensieve grondgevechten en wacht op goedkeuring van de volgende Israëlische regering om in zijn richting te investeren – wanneer er eindelijk een stabiele regering wordt gevormd !

door David M. Weinberg


Bronnen:

♦ naar een artikel van David M. Weinberg “Prepare for war, the right way” van 27 oktober 2019 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Elkan Van Der Raaf “Legerchef Kochavi onthult plan om IDF effectiever te maken” van 25 oktober 2019 op de site van CIDI.nl

♦ naar een artikelNetanyahu says Iran seeking to fire missiles at Israel from Yemen” van 28 oktober 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelIranian security head repeats threat to destroy Israel in 30 minutes if it ‘makes mistake’” van 27 oktober 2019 op de site van The Daily Express

♦ naar een artikel van Efraim Inbar “Israel should consider a restricted ground operation in Gaza – The arguments against a ground operation against Hamas are understandable, but Israel’s current approach is not getting the job done” van 20 augustus 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.