Iran steeds duidelijker over plannen tegen Israël

De legerradio in Israël meldde dinsdagavond dat het Israëlische leger (IDF) zich voorbereidt op een Iraanse kruisraket- en drone aanval die vergelijkbaar zou zijn met de aanval die Iran begin september in Saoedi-Arabië uitvoerde.d

Niet nader genoemde bronnen binnen de Israëlische overheid vertelden de legerradio dat de IDF in staat van hoge paraatheid was gebracht en dat het Israëlische veiligheidskabinet weer bijeen zou komen om de toenemende Iraanse dreiging en de situatie in Syrië te bespreken.

Een eerdere vergadering van het veiligheidskabinet, twee weken geleden, ging ook over de snel veranderende strategische situatie in het Midden-Oosten en met name die in Syrië en Irak. Na die vergadering zei premier Benyamin Netanyahu tegen de Israëli’s dat ze “de basisregel die ons leidt altijd moeten onthouden en toepassen: Israël zal zichzelf verdedigen tegen elke bedreiging”. Het werd daarna duidelijk dat de Israëlische leider het had over de toenemende Iraanse dreiging voor Israël.

Drone neergehaald
Het nieuws over voorbereidingen voor oorlog met Iran viel samen met een bericht over een Hezbollah-terrorrist die een Israëlisch onbemand verkenningsvliegtuig boven de zogenaamde Fatima-poort op de Libanese Israëlische grens had neergeschoten.

Dit was de vierde Israëlische drone in twee maanden tijd die neerstortte of werd neergehaald binnen het Libanese luchtruim. Het incident liet zien dat Hezbollah inderdaad zijn belofte nakomt dat het tijdperk van onbeperkte bewegingsruimte voor de Israëlische luchtmacht in het luchtruim van Libanon voorbij is.

Strategische veranderingen
In Syrië en Irak vinden ondertussen strategische veranderingen plaats die grote gevolgen kunnen hebben voor de algemene veiligheidssituatie van Israël. Het besluit van Trump om Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken zal tevens gevolgen hebben voor het Israëlische conflict met Iran.

De door Iran gesteunde pro-Assad-coalitie heeft nu plotseling de mogelijkheid om 40 procent van het Syrische grondgebied toe te voegen aan de gebieden die het al heeft veroverd sinds de Russen in september 2015 zich mengden in de Syrische oorlog.

Het door Koerden gecontroleerde gebied in Syrië omvat de meeste Syrische olievelden die een belangrijke bron van inkomsten waren voor zowel Islamitische Staat, die deze beheersden tot de nederlaag van het kalifaat, en de door Koerden gedomineerde Syrian Democratic Forces (SDF).

Akkoord slecht voor Israël
Een akkoord dat deze week werd gesloten tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Turkse dictator Recep Tayyip Erdogan dat volgde op een Amerikaans-Turks akkoord over de verwijdering van de SDF uit een zogenaamde ‘veilige zone’ langs de Turkse grens in Syrië is goed voor Iran en slecht voor Israël.

De deal zal hoogstwaarschijnlijk een volledige Turkse overname van het grensgebied waar het Koerdische autonome project is gevestigd, voorkomen en dit is precies wat Iran wilde. Het sjiitische islamitische regime in Teheran waarschuwde Turkije herhaaldelijk niet in de ‘Amerikaanse valstrik’ te vallen, maar de waarschuwing werd door Erdogan genegeerd totdat de Russische president Poetin zich mengde in de zaak.

‘Tweede fase’
Ondertussen heeft Iran de huidige situatie in het Midden-Oosten opnieuw beoordeeld en riep onlangs de Hoge Raad van Commandanten van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) bijeen.

De Raad kwam tot de conclusie dat Iran de “tweede fase van de islamitische revolutie” was ingegaan, inclusief “de wereldwijde mobilisatie van de islam”. De IRG commandanten concludeerden bovendien dat Iran niet langer geconfronteerd werd met een reёle dreiging en nu een leidende regionale macht was geworden.

“Vandaag zijn we krachtig en onoverwinnelijk geworden. Alle opties die de vijand gebruikte tegen ons land zijn uitgeput en kunnen ons niet langer bedreigen. Deze realiteit is vandaag bewezen en is duidelijk zichtbaar,” beweerde de nieuwe commandant van de IRG, Hossein Salami.

Het IRG hoofd gaf daarna aan dat hij het had over de afname van de Amerikaanse macht  (in het Midden-Oosten) en de vermeende ‘zwakte’ van het Israëlische leger. Hij maakte niettemin duidelijk dat voor het Iraanse regime Israël de belangrijkste bedreiging was en zei dat het doel van het elimineren van het ‘Zionistische regime’ haalbaar was geworden. Salami beweerde dat de IRG het vermogen had om Israël te vernietigen en dat het land “zo snel mogelijk van de wereld (kaart) moet worden weggevaagd.”

Proxy’s
Qassem Soleimani, de bevelhebber van de Qudsbrigade van de IRG, herhaalde tijdens dezelfde vergadering dat Israël van “de geografische geschiedenis van de wereld moet worden weggevaagd” en voegde eraan toe dat dit moet worden gedaan door de zogenaamde verzetsas van Iraanse proxy’s. Soleimani sprak openlijk over de “assistentie” die zijn Qudsbrigade levert aan de Ansar Allah-militie in Jemen (de ‘houthi’s) en over dezelfde soort hulp aan Irak en Syrië.

Brig.-Gen. Abbas Nilforoushan, de plaatsvervangend commandant van het operationeel commando van de IRG, sprak ook over de “aanstaande oorlog” tegen Israël. Hij beweerde dat de IRG een “veelzijdige strategie” tegen de Joodse staat had ontwikkeld die de oorlog zou beëindigen voordat die zich kon ontwikkelen tot een langdurig conflict.

Iran zou zijn grote rakettenarsenaal en haar proxy’s zoals Hezbollah en Hamas gebruiken om te beslissen over het lot van Israël zei Nilforoushan. Hij beweerde vervolgens dat Iran Israël al heeft omsingeld en dat er niets meer over zou blijven van de Joodse staat.

Voorbereidingen om Israël aan te vallen
Om de pro-Israëlische alliantie verder te verzwakken, probeert Iran nu het Amerikaanse leger uit Irak te verdrijven. Het regime in Teheran stond Falih al-Fayyadh, een leider van de door Iran gestichte en gesteunde al-Hashd al-Sha’abi koepelorganisatie van voornamelijk sjiitische milities in Irak toe om een geheim bezoek te brengen aan Washington, waar de regering Trump probeerde om de organisatie af te houden van nieuwe aanvallen tegen Amerikaanse doelen in Irak.

Na het geheime bezoek van al-Fayyadh aan Washington lanceerden lokale media en de Irakese regering een propagandacampagne tegen de Israёlische acties in Irak, terwijl de leiders van Al-Hashd al-Sha’abi duidelijk maakten dat Israël nu een legitiem doelwit was geworden. Ze maakten ook duidelijk dat al-Hashd al-Sha’abi zou samenwerken met andere Iraanse proxy’s in het Midden-Oosten om Israël aan te vallen.

De Irakese paramilitaire troepen hebben onlangs samen met de Qudsbrigade een militaire basis 50 kilometer ten zuiden van Bagdad opgewaardeerd en deze veranderd in een “primaire basis voor raket- en droneaanvallen op Israël”.

Iran heeft naar verluidt onlangs ook één van de Iraakse al-Hashd al-Sha’abi milities overgebracht naar Zuid-Libanon, terwijl Soleimani Hezbollahcommandant Hajj Hashem opdracht gaf om de Iraanse troepenopbouw op de Golan Hoogtvlakte te versnellen.

Ondanks Israëlische acties om te voorkomen dat Hezbollah in het bezit komt van geleide precisieraketten, is Iran er nu verder ook in geslaagd om raketconversiekits aan de Libanese terreurgroep te leveren. Hiermee kunnen ze ongeleide raketten omvormen tot precisiewapens.

een analyse van Yochanan Visser


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yochanan Visser “Iran steeds duidelijker over plannen tegen Israël” van 25 oktober 2019 op de site van Christenen voor Israël

Een gedachte over “Iran steeds duidelijker over plannen tegen Israël

  1. En het Westen is stééds zwijgzamer t.a.v. deze woordkeus.
    Zij vinden het wel goed zo……dan zal die Joodse luis in hun economische de pels eindelijk verdwenen zijn.

    Like

Reacties zijn gesloten.