Israël sprong van de 49ste naar de 35ste plaats in ‘Zakendoen 2020’ rapport van Wereldbank

Israël sprong van de 49ste naar de 35ste plaats in een jaarverslag dat donderdag landen rangschikte vanwege hun gemak van zakendoen. Het rapport ‘Doing Business 2020‘ van de Wereldbank over 190 economieën onderzoekt hoe regelgeving vrijheid van zakendoen mogelijk maakt. Het rapport zegt dat er een oorzakelijk verband is tussen de economische vrijheid van een land en zijn BBP.

De studie kijkt naar voorschriften, waaronder voorschriften met betrekking tot startende bedrijven, het verkrijgen van bouwvergunningen, het verkrijgen van elektriciteit, het registreren van onroerend goed, het betalen van belastingen en het verkrijgen van krediet. Israël was een van de 42 economieën die de grootste verbeteringen aanbrachten, met positieve veranderingen in drie of meer categorieën.

Israël heeft het starten van een bedrijf gemakkelijker gemaakt door gezamenlijke registratie van vennootschapsbelasting en belasting over de toegevoegde waarde toe te staan, verbeterde toegang tot kredietinformatie, het betalen van belastingen gemakkelijker gemaakt en het tarief van de vennootschapsbelasting verlaagd, en grensoverschrijdende handel vergemakkelijkt. Vorig jaar steeg Israël van de 54ste naar de 49ste plaats.

In een reactie op de publicatie van het rapport prees premier Benjamin Netanyahu de vooruitgang van Israël als ‘een grote sprong’::

Er is nog een eind te gaan, maar het werk dat is gedaan door het ministerie van Financiën, inclusief de accountant-generaal, het ministerie van justitie en ons ministerie, is een zeer welkome inspanning die het gezicht van de Israëlische economie verandert. Dit is een belangrijke prestatie. Het moet worden voortgezet.

Minister van Financiën Moshe Kahlon zei:

Het lijkt erop dat het verlagen van belastingen een van de belangrijkste parameters is om vooruit te komen in de ranglijst. Maar dit is geweldig nieuws voor de Israëlische economie. Het is een signaal. De berichten zijn ook voor internationale markten en internationale investeerders: kom hier beleggen. Het is veel gemakkelijker om zaken te doen; Er is veel minder bureaucratie.

Nieuw-Zeeland staat op de eerste plaats, gevolgd door Singapore, Hong Kong en Denemarken. De VS staat op de zesde plaats, het VK op de 8e en Canada op de 23ste. Israël ligt net onder Frankrijk, Turkije en Azerbeidzjan, en boven Zwitserland, Slovenië en Rwanda. Nederland volgt op de 42ste plaats en België op de 46ste. Op de laatste plaats waren Venezuela, Eritrea en Somalië.

In het rapport werd geconstateerd dat opkomende economieën terrein winnen aan meer geavanceerde economieën, maar dat de kloof tussen beide groot blijft. Wereldwijd hebben 115 economieën veranderingen in de regelgeving gunstig gemaakt voor bedrijven. Onder de landen die de meeste vooruitgang hebben geboekt, waren Saoedi-Arabië, Jordanië en Bahrein.

Opmerkelijk: de ‘Westbank and Gaza’ volgen op de 117de plaats.

De beste 50 (op 190)


Bronnen:

♦ naar een artikel van Luke Tress “Israel jumps 14 spots in World Bank’s annual ‘Doing Business’ report” van 24 oktober 2019 op de site van The Times of Israel