Waarom de vergelijking van Golan-Gaza belangrijk is voor de vrede

Plaatje hierboven: Uitgestrekte wijngaarden van Yarden op de Golan Hoogtes. Deze Golan Heights Winery werd in 1983 opgericht en bracht een jaar later zijn eerste wijn uit die bijzonder goed onthaald werd zowel in Israël als in het buitenland [beeldbron: Skurnik]

Israëlische wijn heeft de wereld veroverd. En een aantal van de allerbeste komt van de Golan Hoogtes. Evenzo produceerde de Gazastrook tijdens het pre-islamitische tijdperk, toen deze nog steeds voornamelijk door joden werd bevolkt, wijnen om te concurreren met de beste in het Byzantijnse rijk.

Maar waar staat Gaza vandaag? Helaas is het een plaats van bergen puin en afval, werkloosheid en een toevluchtsoord voor terroristen geworden, terwijl de Golan is veranderd in een plaats van leven en productiviteit.

Over de hele Arabische wereld wordt algemeen aangenomen dat de voormalige Syrische president Hafez al-Assad in het jaar na de Yom Kippoer-oorlog in 1973 in het geheim de Golan-hoogvlakte met Israël ruilde (waarin Syrië delen van het strategische plateau kort heroverde), hetzij in ruil voor een grote som geld, of voor de hulp van Israël om het Assad-regime aan de macht te houden.

Deze vermeende uitwisseling was het onderwerp van een recente Al Jazeera-documentaire, nadat de afgelopen decennia talloze rapporten en onderzoeken zijn uitgevoerd die Syrische officieren citeren die in de oorlogen van 1967 en 1973 dienden en op de hoogte waren van de beslissingen van Assad.

Ook zo’n deal met de vijand is voor de meesten in het Midden-Oosten niet zo verrassend, gezien het feit dat de heersende Assad-familie tot de kleine Alawiten-minderheid van Syrië behoort en in staat is te wijzen op een externe dreiging zoals de door Israël gecontroleerde Golan Hoogtes, hielp het om controle te houden over de Soennitische meerderheid van het land

Bekend in de oudheid als de Bashan-regio (zie Deuteronomium 43: 4 en Joshua 20: 8), is de Golan een relatief klein, maar zeer strategisch stuk onroerend goed. Baron Edmond de Rothschild erkende het belang ervan voor een toekomstige joodse nederzetting en kocht in 1894 een groot stuk grond in de Golan.

Andere rijke Joden uit de VS, Rusland, Canada en Europa kochten eveneens delen van de Golan op. Zulke grondverkopen waren in die tijd verboden door de Ottomaanse autoriteiten, maar net als vandaag heeft geld het laatste woord.

Na de val van het Ottomaanse rijk in de Eerste Wereldoorlog vielen Syrië en de Golan onder het bestuur van het Franse Mandaat. Na de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948 bouwde Syrië vestingwerken in het westen van Golan, met uitzicht op de Zee van Galilea, maar deed weinig anders om de regio te ontwikkelen.

In de laatste dagen van de Zesdaagse Oorlog in 1967, na Egypte en Jordanië te hebben verslagen, richtte Israël zijn aandacht op Syrië, en de IDF begon de steile hellingen van de Golan te beklimmen. De Syriërs vluchtten en Israël plaatste de Golan onder militair bestuur.

Maar het was niet de bedoeling om het plateau als iets anders dan een grote legerbasis te behandelen, zoals de Syriërs hadden gedaan. Integendeel. In het decennium na de oorlog werden niet minder dan 30 joodse nederzettingen gevestigd op de Golanhoogte, waardoor het een agrarisch en industrieel succesverhaal werd.

Met de eenzijdige annexatie en introductie van het Israëlische burgerlijk recht in 1981, bloeide de Golan verder. In de daaropvolgende decennia zijn er verschillende pogingen geweest om te onderhandelen over een Israëlische overgave van de Golan in ruil voor vrede met Syrië.

Maar ze zijn allemaal op niets uitgelopen (misschien, zoals hierboven opgemerkt, omdat het Assad-regime hoopt om ooit de Golan te heroveren). En dat is waarschijnlijk het beste. Omdat deze grens niet alleen veel rustiger is geweest bij de Golan onder Israëlisch bestuur, hebben de meeste moslims en Druzen die daar wonen in de loop der jaren in de media bevestigd dat ze liever deel blijven uitmaken van de Joodse staat.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Rami Dabbas “Why the Golan-Gaza Comparison is Important for Peace” van 27 augustus 2019 op de site van Israel Today