Tsjechisch parlement veroordeelt BDS-beweging als zijnde antisemitisch

Het Lagerhuis van het Tsjechische parlement heeft een resolutie aangenomen die alle vormen van antisemitisme veroordeelt, waaronder “oproepen tot boycots van de staat Israël”.

De niet-bindende motie roept de regering van Tsjechië op om maatregelen te nemen om antisemitisme tegen te gaan. Zo moet “meer veiligheid” geboden worden aan zowel mensen als instellingen die doelwit kunnen zijn van antisemitische aanvallen. Daarnaast maant de resolutie tot het niet verlenen van financiële steun aan groepen die pleiten voor een boycot van Israël. Het voorstel is met 120 voorstemmen en slechts 20 tegenstemmen aangenomen.

De resolutie werd in het Lagerhuis geïntroduceerd door Jan Bartošek, hoofd van de christen-democratische fractie. In zijn betoog voor de motie verwees hij naar “toenemend antisemitisme in Europa”, en noemde hij als voorbeeld de recente aanval bij een synagoge in het Duitse Halle. Het is noodzakelijk om een duidelijk standpunt tegen deze trend in te te nemen, aldus het parlementslid.

In zijn betoog noemde Bartošek Israël een “strategische partner en bondgenoot in het Midden-Oosten”. Het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken zou geholpen hebben met de formulering van de motie, aldus het hoofd van de christen-democratische fractie.

De Israëlische overheid verwelkomt de resolutie. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz noemt de aangenomen motie “een weerspiegeling van de ware vriendschap” tussen Israël en Tsjechië. Hij roept andere parlementen op het voorbeeld te volgen. De Israëlische ambassadeur in Praag Daniel Meron spreekt in vergelijkbare bewoordingen zijn dank uit.

Tsjechië en Israël hebben een geschiedenis van warme relaties. In 2016 veroordeelde het Tsjechische parlement bijvoorbeeld de resolutie van de raad van bestuur van de Verenigde Naties voor onderwijs, wetenschap en cultuur (UNESCO) die de Joodse connectie met Jeruzalem, de Tempelberg en de Westelijke Muur ontkende. In 2017 verwierp het een resolutie van UNESCO die de Israëlische soevereiniteit over Jeruzalem ontkende en riep het op de financiering van de organisatie stop te zetten

In mei nam de Duitse Bundestag al een motie aan die stelt dat oproepen tot BDS antisemitisch kunnen zijn.  Vergelijkbaar met de Tsjechische resolutie wordt in Duitsland de regering opgeroepen  “geen gebouwen en faciliteiten onder de administratie van de Bondsdag ter beschikking te stellen aan organisaties die zich in antisemitische bewoordingen uitdrukken of het bestaansrecht van Israël ter discussie stellen.”


Bronnen:

♦ naar een artikelCzech Lawmakers Blast Anti-Israel BDS Movement with New Resolution” van 23 oktober 2019 op de site van United With Israel

♦ naar een artikel van Elkan Van Der Raaf “Tsjechisch Lagerhuis veroordeelt BDS-beweging als antisemitisch” van 22 oktober 2019 op de site van CIDI.nl

Een gedachte over “Tsjechisch parlement veroordeelt BDS-beweging als zijnde antisemitisch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.