Graf van de Koningen in Jeruzalem na bijna 10 jaar weer geopend voor het publiek

Een oude graftombe in Jeruzalem, gewaardeerd om zijn archeologische en religieuze belang, werd heropend voor bezoekers op donderdag door Frankrijk, dat het bezit, nadat een geschil over de toegang een eerdere poging had ondermijnd.

De site die bekend staat als het Graf van deKoningen in Jeruzalem, kan nu twee keer per week worden bezocht tijdens vaste uren, maar bezoekers moeten zich vooraf online registreren en een NIS 10-kosten betalen ($ 3, € 2,50), zei het Franse consulaat.

Ultra-orthodoxe joden beschrijven het graf als een heilige begraafplaats van oude Joodse koningen. Ongeveer 30 mensen – het meest toegestaan ​​in één keer vanwege de gevoeligheid van de site – bezochten toen de poorten op donderdagochtend openden, voornamelijk ultraorthodoxe joden die binnen wilden bidden.

Ongeveer een dozijn andere ultra-orthodoxen dansten en baden buiten de poorten, terwijl ze wachtten op hun beurt om het 2.000 jaar oude graf te bezoeken terwijl de politie het oog in de gaten hield. “Dit is een speciale gebeurtenis”, zegt Yehuda Twerski, een 20-jarige ultraorthodoxe jood uit New York die religie studeert in Jeruzalem. “We gaan daar naar binnen om te bidden. Misschien zal het met goede onderhandelingen misschien vaker openstaan ​​voor het publiek.”

Frankrijk had geprobeerd de site in juni voor bezoekers te openen nadat het deze sinds 2010 gesloten had gehouden, aanvankelijk vanwege renovatiewerkzaamheden maar later omdat pogingen om de eigendom ervan aan te vechten de heropening ervan bemoeilijkten. Het sloot de site echter onmiddellijk weer nadat een groep van meer dan een dozijn ultra-orthodoxen probeerden binnen te komen en te bidden terwijl ze naar de poort schoven, ondanks dat ze zich niet hadden aangemeld zoals gevraagd.

De site is een opmerkelijk voorbeeld van een tombe uit het Romeinse tijdperk, dat wordt beschouwd als een van de grootste in de regio. De unieke status, de joodse verering van de begraafplaats en de locatie in het betwiste oosten van de stad zorgden voor extra complicaties bij de heropening.

Archeologische vindplaatsen in het oostelijke deel van Jeruzalem hebben vaak een religieuze betekenis en kwesties die verband houden met het Israëlisch-Palestijnse conflict. Er werd een claim ingediend bij het Rabbinale Hof van Israël – dat regels regelt voor zaken die verband houden met de Joodse wet en heilige plaatsen – over de toegang tot het graf en het eigendomsrecht van Frankrijk.

Alvorens de site te heropenen, zocht Frankrijk garanties van Israël dat het niet voor juridische uitdagingen zou staan, noch verplichtingen voor het beheer van bezoeken. Bezoekers mogen niet naar het graf zelf afdalen en kunnen alleen de buitenkant bezoeken, met rituele baden en een oude fries boven de ingang.

De site werd lange tijd beschouwd als de begraafplaats van de koningen van Judea, zoals de Bijbelse figuren koning David en koning Salomon. In 1863 kreeg de Franse archeoloog Félicien de Saulcy de toestemming om opgravingen te doen.

Hij vond verschillende sarcofagen, die nu bewaard worden in het Louvre in Parijs (plaatje hierboven), waaronder een met een Aramese inscriptie. Volgens de meest algemeen aanvaarde theorie verwijst het naar koningin Helena van Adiabene, in het huidige Iraakse Koerdistan, en misschien heeft ze het graf voor haar dynastie gebouwd.

Uiteindelijk werd het uitgesloten dat hier de koningen van Judea zijn begraven, maar de naam ‘Tombeau des Rois‘ werd behouden. Na de opgraving van De Saulcy werd het graf gekocht door de gebroeders Pereire, een joodse bankiersfamilie in Parijs die het pand later zou overdragen aan Frankrijk.

Plaatje hierboven en onder: Graf van de Koningen van Judea ((Kivrei hamelakhim) in Jeruzalem, gefotografeerd tussen 1890 en 1900 [beeldbron: Library of Congress]


Bronnen:

♦ naar een artikelFrance reopens disputed ancient tomb in Jerusalem to the public” van 24 oktober 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelJérusalem: la France ouvre puis referme le Tombeau des rois après des incidents” van 27 juni 2019 op de site van Le Point

♦ naar een artikel van Judit Verstraete “Graf van de Koningen in Jeruzalem weer geopend voor publiek” van 24 oktober 2019 op de site van VRT NWS

Een gedachte over “Graf van de Koningen in Jeruzalem na bijna 10 jaar weer geopend voor het publiek

Reacties zijn gesloten.