Enquête: meer dan 25% van de Duitsers zijn antisemieten

351 Van de 1.300 Duitsers (27%) die deelnamen aan een onderzoek dat twee maanden geleden door het World Jewish Congress (WJC) werd uitgevoerd, vóór de Yom Kippur-aanval op een synagoge in Halle, stemden in met antisemitische uitspraken en stereotypen over Joodse mensen.

De resultaten van het onderzoek zijn woensdag gemeld door Süddeutsche Zeitung, een van de grootste dagbladen in Duitsland, gepubliceerd in München, Beieren. In 1923 was München de locatie van de ‘Beer Hall Putsch’ van Adolf Hitler, toen de toekomstige kanzler een mislukte staatsgreep leidde.

Ongeveer 41% van de respondenten zei dat ze het eens waren met de stellingen “Joden praten te veel over de Holocaust” en “Joden zijn loyaler aan Israël dan aan Duitsland.

Meer dan 20% van de respondenten zei dat “Joden te veel macht’ hebben over de economie, de internationale financiële markten en de media.” Nog eens 22% was het erover eens dat “mensen een hekel hebben aan Joden vanwege hun gedrag.”

Uit de WJC-enquête bleek dat antisemitisme groeit onder de rijken en hoogopgeleiden. 18% van de respondenten met ten minste één universitair diploma die ten minste $ 111,300 per jaar verdienen, stemden in met antisemitische gevoelens. Binnen deze groep gelooft meer dan 25% dat Joodse mensen teveel macht hebben over de wereldpolitiek en de economie.

WJC-president Ronald Lauder zei tegen Süddeutsche Zeitung dat de staat van antisemitisme in Duitsland een ‘crisispunt’ heeft bereikt, waarbij hij waarschuwde: “We hebben gezien wat er gebeurt als gewone mensen wegkijken of zwijgen.

Jodenhaat is weer normaal


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Survey: More than 25% of Germans Are Anti-Semites” van 24 oktober 2019 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Enquête: meer dan 25% van de Duitsers zijn antisemieten

Reacties zijn gesloten.