YouTube sluit videokanaal van Israëlische NGO voor diens kritiek op UNRWA

YouTube heeft het kanaal van het Centrum voor het Nabije Oosten (Center for Near East Policy aka The Israel Resource Review) in Jeruzalem, Israël, gesloten vanwege wat het beweert als “herhaalde of ernstige schendingen van onze Communityrichtlijnen voor geweld of grafische inhoud“.

Vergis je niet in de acties van YouTube die volgens een bepaald patroon kanalen sluit; dit is censuur, puur en simpel. De gecensureerde YouTube-kanalen kregen allemaal valse voorwendsels en valse redenen, maar het patroon van censuur valt niet te ontkennen.

In een brief die vorige week aan het hoofd van het centrum werd gestuurd, zei David Bedein “het YouTube-team” dat het platform “gewelddadige of bloederige inhoud verbiedt die op een schokkende, sensationele of respectloze manier is geplaatst.

We hebben besloten uw account opgeschort te houden,” ging de brief verder. “U kunt geen andere YouTube-accounts openen of aanmaken.” De brief was volgens Bedein een reactie op een oproep van de organisatie. Het YouTube-kanaal werd ongeveer een week eerder voor het eerst afgesloten.

Het Centrum voor het Nabije Oosten werkt aan het opsporen van corruptie binnen het Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) van de Verenigde Naties, de hulporganisatie voor ‘Palestijnen’ van de VN.

De organisatie heeft verschillende minidocumentaires gemaakt, waaronder ‘UNRWA in Jerusalem: Anatomy of Chaos’, waarin wordt onderzocht wat het beschrijft als “menselijke tragedie van het leven in het vluchtelingenkamp van de UNRWA van Shuafat, in het hart van Jeruzalem.” [nog wel hier te bekijken op Vimeo: https://vimeo.com/311075090]

Een andere documentaire, The Terror of Return, werd in de zomer van 2018 op de grens met Gaza opgenomen, waaruit blijkt hoe “UNRWA’s recht op terugkeerbeleid de ideologische basis is waarmee de volgende generatie kinderen gehersenspoeld wordt om te geloven.” [bekijk hier via Vimeo: https://vimeo.com/297481478

De documentaires worden ter plaatse gefilmd door Arabieren en geproduceerd door academici in Israël. “Het enige echte bewijs dat UNRWA gewelddadig is, is film,” vertelde Bedein aan de Jerusalem Post. “We hebben verklaringen van UNRWA-kinderen, maar dit zijn slechts verklaringen. De films zijn overtuigend bewijs.” Hij zei dat hij geschokt was dat een social media-outlet een team van journalisten zou afsluiten voor hun werk.

Een woordvoerder van YouTube vertelde de Post dat de videogigant geen commentaar geeft op specifieke kanalen en niet bekend was met het specifieke kanaal van Bedein, dat niet genoemd was naar zijn organisatie maar liep onder de URL https://www.youtube.com/davbedein2011. Wanneer iemand op het kanaal klikt, ontvangt hij een 404-fout, een afbeelding van een aap en het bericht: “Deze pagina is niet beschikbaar. Onze excuses hiervoor. Probeer iets anders te zoeken“:

De woordvoerder deelde een link naar het inhoudsbeleid van YouTube inzake geweld, wat aangaf dat als de inhoud van een kanaal het beleid schendt, YouTube deze zal verwijderen en de gebruiker een e-mail zal sturen om hem of haar op de hoogte te stellen.

Als dit de eerste keer is dat je inhoud plaatst die onze Communityrichtlijnen schendt, ontvang je een waarschuwing zonder boete voor je kanaal“, luidt het beleid. “Als dit niet het geval is, zullen we je kanaal staken. Je kanaal wordt beëindigd als je drie waarschuwingen ontvangt.” Bedein zei: “Er was geen waarschuwing, zoiets niet. Het kwam als een totale verrassing. Het was iets wat we nooit hadden verwacht.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Maayan Jaffe-Hoffman “YouTube shuts down Israeli NGO’s channel for showing UNRWA violence videos” van 23 oktober 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Makia Freeman “YouTube Censorship: List of Banned Channels – Various Themes Emerge” van maart 2018 op de site van Humans Are Free

2 gedachtes over “YouTube sluit videokanaal van Israëlische NGO voor diens kritiek op UNRWA

  1. De waarheid mag niet aan het licht komen.

    Vrijheid van meningsuiting voor iedereen maar niet voor Israelische NGO’s die UN organisaties aanklagen voor corruptie, leugens & wreedheden.

    Like

Reacties zijn gesloten.