Hongaarse neonazi’s trachten brand te stichten in een Joods centrum in Boedapest

Plaatje hierboven: Uzhhorod, Oekraïne, zondag 14 april 2019. Gemeenschappelijke manifestatie van Oekraïense en Hongaarse radicale nationalistische groepen. Leden van de twee organisaties – Karpatska Sich en Legio Hungaria stapten samen op in Uzhhorod, achter het spandoek “Europa is voor ons of voor niemand” [beeldbron: Transylvania Now]

Een Joods gemeenschaps en activisme-centrum in Boedapest heeft lichte schade opgelopen in wat volgens haar exploitanten brandstichting was door neonazi’s.

Ongeveer 50 leden van de neonazistische groep Legio Hungaria vielen ‘Aurora’ aan, een Joods gemeenschapscentrum in Boedapest. De neonazi’s verbrandden een vlag en spoten graffiti. Volgens lokale rapporten heeft de politie enkele minuten afgezien van ingrijpen.

Het gemeenschapscentrum van Aurora in het centrum van de hoofdstad was leeg tijdens de poging om het op woensdag in brand te steken, volgens Adam Schonberger, directeur van Marom, een Joodse vereniging die Aurora runt en bezit als onderdeel van haar outreach-missie naar jonge niet-aangesloten Hongaarse joden en anderen. Niemand raakte gewond bij het incident.

In 2017 filmden extreemrechtse activisten zichzelf tijdens het plaatsen van posters met de tekst ‘Stop operatie Soros’ op het prikbord van Aurora. George Soros is een joodse Amerikaans-Hongaarse miljardair die liberale en naar links neigende doelen financiert in Hongarije. Soros is het doelwit geweest van een negatieve campagne onder leiding van de rechtse regering van Hongarije onder premier Viktor Orban.

Sinds de rechts-conservatieve Fidesz-partij in 2010 de macht veroverde en onlangs in april van dit jaar opnieuw een aardverschuivingsverkiezing won, is het steeds meer onder vuur komen te liggen van de Verenigde Staten en de Europese Unie vanwege het harde optreden tegen democratische instellingen en het maatschappelijk middenveld.

Critici zeggen dat ngo’s in Orban’s zelfbenoemde ‘illegale democratie’ routinematig worden aangevallen door juridische maatregelen, strafrechtelijk onderzoek en lastercampagnes – iets dat de Aurora aan CNN vertelde dat het uit de eerste hand heeft meegemaakt.

Plaatje hierboven: Het Hongaarse gemeenschapscentrum Aurora in het 8ste district van Boedapest op 15 oktober 2018 bestaat als sinds 2002 [beeldbron: Akos Stiller/CNN]

Tikkum Olam
Het doel van Aurora is eenvoudig, zei Adam Schonberger, directeur van Marom Budapest, de Joodse jeugdgroep die het gemeenschapscentrum in 2014 oprichtte. “We wilden een veilige omgeving creëren voor maatschappelijke organisaties,” zei hij. “Door dit te doen werden we een soort vijand van de staat. We zijn niet van plan een politieke organisatie te zijn – maar dit is hoe we onszelf hebben gevonden,” voegde hij eraan toe.

Opgericht in 2014 door Marom, dat is aangesloten bij de conservatieve / Masorti-beweging, heeft Aurora gefunctioneerd als het hoofdkantoor van verschillende extra groepen, waaronder het Roma Press Centre (Hongaarse zigeuners), Budapest Pride (een organisatie voor homorechten), de Migszol-organisatie voor vluchtelingenbelangen en de Zold Pokbureau voor sociaal activisme.

Marom is in 2002 opgericht door een groep joodse universitaire studenten, met als doel om hun joodse cultuur te regenereren en opnieuw te verbinden – een ambitie die voorheen ondenkbaar was onder het communisme. Al snel begon de groep van voornamelijk seculiere Joden hun activiteiten uit te breiden buiten Joodse culturele evenementen, waardoor allianties werden gevormd met gemarginaliseerde groepen zoals de Roma-gemeenschap.

“Het is gebaseerd op de Joodse kernwaarde van tikkun olam – het concept van’ de wereld repareren ‘of’ de wereld verbeteren”, legt Schonberger uit. “Dus hoewel we veel Joodse projecten hebben in Marom, werd het belangrijkste doel om een ​​ruimte te creëren voor het maatschappelijk middenveld in Hongarije.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Lipshiz “Neo-Nazis tried to torch Jewish center in Budapest, activists say” van 23 oktober 2019 op d esite van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Sheena McKenzie “How a Hungarian community center became an ‘enemy of the state’” van 30 december 2018 op de site van CNN

Een gedachte over “Hongaarse neonazi’s trachten brand te stichten in een Joods centrum in Boedapest

  1. Zaterdagavond 19 October.

    Honderden Chabad Joden & vrienden waren in het centrum (bij het Sisis monument) aan het dansen met keiharde Chassidische & Israelische muziek, terwijl het plein & de omringende cafe’s bomvol zaten met klappende & zingende mensen en de buren in de omliggende huizen die volmondig meededen.

    Een absolute happening die ik hier zo snel niet zie gebeuren.

    Het Joodse leven in Budapest bloeit en ja, de Jodenhaters zijn aanwezig (zoals overal) maar worden door Orban prima onder controle gehouden (zoals niet overal).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.