Joodse heldin Sol Hachuel: ‘Een Jodin ben ik geboren, als Jodin wens ik te sterven’

Plaatje hierboven: Execution d’une juive au Maroc (executie van een Marokkaanse Jodin) in 1834. Fragment van een schilderij van de Franse kunstenaar Alfred Dehodencq uit 1860 [beeldbron: Wikipedia]

Ze zeiden dat ze van een overweldigende schoonheid was. Sol Hachuel aka Lalla Suleika, was 17 jaar oud toen ze werd onthoofd. Een moslimvriendin beweerde dat ze erin geslaagd was haar te bekeren. Toen Sol dit ontkende, werd ze ervan beschuldigd de Islam te weerstaan en werd ter dood veroordeeld. Haar zaak bereikte de sultan.

Om haar dood te voorkomen, probeerde de gemeenschap van ouderlingen haar ervan te overtuigen te leven als een moslim. Ze weigerde en zei: “Ik ben geboren als een Jood, ik zal sterven als een Jood.” Haar lot was bezegeld.

Het gebeurde in 1834. Ze kwam uit Tanger en werd geëxecuteerd in Fez. Velen maken pelgrimstochten naar haar graf. Ondanks het feit dat het incident werd vereeuwigd in ooggetuigenverslagen, in een beroemd schilderij en in een toneelstuk, is haar verhaal al vergeten.

Een verboden liefde
Het verhaal van Sol Hachuel (Tanger, 1817-1834) kent twee versies, in feite een die wordt verteld door moslims en een andere die wordt gekoesterd door de Joden. De twee accounts zijn het echter over één ding eens, namelijk haar tragische uitvoering.

Het begon allemaal voor de mooie dame toen ze een tiener was. Haar schoonheid heeft iedereen in de buurt tot haar aangetrokken en vanwege haar geloof was het bijna onmogelijk om met haar te trouwen.

In het account van Hatchwell, een geneaologische blog gewijd aan de uitgebreide familie van Suleika Hachouel, wordt vermeld dat ze zichzelf in de problemen heeft gebracht vanwege de liefde.

Een jongen uit een van de rijkste naburige moslimfamilies bespiedde Solica en wilde met haar trouwen. Solica’s familie wist dat de jonge vrouw aan haar geloof zou moeten verzaken om het huwelijk met een moslim te laten plaatsvinden. De vader van de jonge man dreigde dat het gezin van Solica bitter zou lijden als ze haar niet toestonden zich tot de islam te bekeren en met zijn zoon te trouwen.

Dezelfde bron wijst op een andere versie van het verhaal en benadrukt dat haar “gevaarlijke schoonheid de ongewenste aandacht trok van de Pasja, de hoogste autoriteit in Tanger”. Met andere woorden, de Pasja was betoverd door Suleika en beloofde met haar te trouwen als ze zich zou bekeren tot de islam.

De plot
In een ander boek getiteld ‘Sephardin: De joden uit Spanje’ (1992) en geschreven door de Spaanse schrijver Paloma Diaz-Mas, werden meer details gegeven over het liefdesleven en de executie van Suleika.

“De redenen zijn niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat een jonge moslim die verliefd was op Sol en een buurvrouw, ook moslim, betrokken waren”, schreef de geleerde verwijzend naar Tahra de Mesoodi, een jong meisje dat naast Suleika woonde In Tanger en raakte snel bevriend met haar. De laatste werd ook genoemd in het boek van Romero.

Volgens Diaz-Mas probeerden Tahra en de islamitische man die verliefd was op Joodse Sol haar te overtuigen zich tot de islam te bekeren. “Toen ze (Sol) weigerde, hekelden ze haar aan de gouverneur, die haar had geëxecuteerd“, vertelt hetzelfde boek.

In feite zijn alle historische en zelfs fictieve romans gebaseerd op het verhaal van de Sol het eens over het feit dat ze weigerde haar geloof op te geven. Sol werd verraden door haar vriend en gevangen nadat geruchten zich in de stad hadden verspreid, erop aandringend dat zij zich bekeerde tot de islam.

Toen de Pasja, zoals hierboven vermeld, daarvan op de hoogte was beval hij Suleika te zien die, zonder medeweten van haar, haar bekering ontkende dat ze nooit het jodendom zou verlaten.

De executie
Ze werd vervolgens geëxecuteerd voor afvalligheid van de islam, zoals bevestigd door Issachar Ben-Ami in zijn boek ‘Saint Veneration Among theoden in Marokko’ (1998).

Alle versies zijn het eens over het feit dat, zelfs onder druk van haar ouders, de koning, zijn zoon en de rabbie, de heilige (Suleika) weigerde het jodendom te verwerpen en liever dood ging dan haar religie op te geven.

Inderdaad, Sol’s veronderstelde liefdesaffaire en haar bekering werden zo belangrijk dat het haar naar Fez leidde, waar ze werd geëxecuteerd. Historische verslagen suggereren dat het Joodse meisje ter dood werd veroordeeld nadat zij de dood verkoos boven haar geloof te veranderen. Volgens Hatchwell.net vertelde ze haar executeur “laat me niet blijven hangen, onthoud me meteen, omdat ik sterf, onschuldig aan welke misdaad dan ook, zal de God van Abraham mijn dood wreken“.

In een zeer dramatische scène werd Sol onthoofd toen ze 17 jaar oud was op een openbaar plein in Fez. Beschrijvend de situatie, schreef Romero:

Met al zijn apparatuur, begon de beul met zijn walgelijke taak. Hij scheidde abrupt de prachtige raafkleurige vlechten van het meisje. Met het goed geslepen mes sneed hij de eerste snee in de nek van de martelaar. Solica, met haar lichaam bebloed van haar wond, hief haar ogen hemelwaarts en mompelde: Hoor Israël, Adonai onze God, Adonai Unico. De rechterhand van de beul scheidde het hoofd van de kofferbak, die in een plas bloed op aarde viel.

Andere bronnen blijven verklaren dat het lichaam van Sol later werd gekocht door een joodse familie en een behoorlijke begrafenis kreeg. Het graf van Suleika, Solica of Lalla Suleika is nu een bedevaart op de joodse begraafplaats in Fez die zowel door de joodse als de moslimgemeenschap in Marokko wordt bezocht. Ze wordt beschouwd als een martelaar die stierf om trouw te blijven aan zichzelf en haar religie.

Boekomslag: ‘The Legacy of Islamic Antisemitism: From Sacred Texts to Solemn History
van Bostom M.D., Andrew G (30 mei 2008)

Synopsis: Deze uitgebreide, zorgvuldig gedocumenteerde verzameling van wetenschappelijke artikelen presenteert onbetwistbaar bewijs dat een gemakkelijk waarneembaar, uniek islamitisch antisemitisme – een specifieke moslimhaat tegen joden – sinds de komst van de islam voortdurend is uitgesproken. Ontkenning van de conventionele wijsheid, die blijft beweren dat islamitische vijandigheid joden volledig een 20e-eeuws fenomeen is, voornamelijk gevoed door het langdurige Arabisch-Israëlische conflict, toonaangevende wetenschappers geven voorbeeld na voorbeeld van antisemitische motieven in islamitische documenten die teruggaan tot het begin van de islam.

De bijdragers tonen aan dat de Koran zelf een belangrijke bron van vijandigheid is jegens joden, evenals andere fundamentele moslimteksten, waaronder de hadith (de woorden en daden van Mohammed zoals vastgelegd door vrome moslimzenders) en de sira (de vroegste moslimbiografieën van Mohammed ). Veel andere voorbeelden worden aangevoerd in de geschriften van invloedrijke moslimjuristen, theologen en geleerden, van de middeleeuwen tot het hedendaagse tijdperk.

Deze primaire bronnen en belangrijke secundaire analyses die hier voor het eerst in het Engels zijn vertaald – zoals de essays van Hartwig Hirschfeld over midden jaren 1880 over de onderwerping van Mohammed aan de Joden van Medina en de elegante, uitgebreide studie uit 1937 van de hadith door George Vajda – geven een gedetailleerd beeld van de sacrale rationale voor Islam’s anti-joodse onverdraagzaamheid. Talloze complementaire historische verslagen illustreren het resulterende lot van joodse gemeenschappen in de moslimwereld in ruimte en tijd, met als hoogtepunt de genocidale dreiging die de joden van Israël vandaag de dag vormen.


Bronnen:

♦ naar een artikelLalla Suleika, the tragic end of a forbidden love story” van 14 februari 2018 op de site van Yabaladi

♦ naar een artikel van Y. Medad “Jewess Heroine – Sol Hachuel” van 11 februari 2008 op de site van My Right Word

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.