Romeinse gouverneur Pontius Pilatus bouwde de Pelgrimsweg in Jeruzalem

Archeologen geloven nu dat de 2000 jaar oude Pelgrimsweg (‘Pilgrim’s Road) van Jeruzalem werd gebouwd door niemand minder dan Pontius Pilatus, de beruchte Romeinse gouverneur van Judea.

De oude weg in de stad David, die werd bewaard onder de as van de Romeinse zak van Jeruzalem in 70 CE, werd gebruikt door pelgrims om vanaf de Siloam-poel naar de Tweede Tempel te gaan, volgens historische beschrijvingen.

Pontius Pilatus
Volgens onderzoek dat dinsdag in het Journal of the Institute of Archaeology van de Universiteit van Tel Aviv is gepubliceerd, bewijzen de meer dan 100 munten die onder de oude weg zijn gevonden, dat deze weg moet voltooid zijn tussen 31 en 40 na Chr., een periode die grotendeels wordt bestreken door Pilatus’ gouverneurschap.

De Romeinse gouverneur Pontius Pilatus is vandaag vooral bekend als ambtenaar die het proces tegen de Joodse religieuze leider Jezus van Nazareth voorzat en hem liet executeren door kruisiging.

Later zullen de christenen de Joden beschuldigen van de dood van de Christus, maar het waren wel degelijk de Romeinen die daarvoor verantwoordelijk waren. De Koptische en Ethiopische kerken vereren Pilatus als een heilige.

Volgens dr. Donald Ariel, archeoloog en muntdeskundige bij de Israel Antiquities Authority, is…

… dateren met munten heel precies. Aangezien sommige munten het jaar hebben waarin ze zijn geslagen, betekent dit dat als een munt met een datum erop wordt gevonden onder de straat, de straat in hetzelfde jaar of nadat die munt was geslagen moest worden gebouwd.

Om de zaak verder te verfijnen, legde Ariel uit dat ‘statistisch gezien munten die tien jaar later worden geslagen de meest voorkomende munten in Jeruzalem zijn, en dat omdat deze munten niet onder de weg worden gevonden, “de straat werd gebouwd vóór hun verschijning, in andere woorden alleen in de tijd van Pilatus.”

Plaatje hierboven: de Shiloah poel

Hij suggereerde de mogelijkheid dat Pilatus de straat liet bouwen om de spanningen tussen de Romeinen en de Joodse bevolking te verminderen. Hoewel “we het niet zeker weten,” zei hij, “vinden deze redenen wel steun in de historische documenten.”

Hoewel de opgraving van de weg meer dan een eeuw geleden begon na de ontdekking in 1894 door Britse archeologen, ontdekten Israëlische archeologen van de IAA en de Universiteit van Tel Aviv in de afgelopen zes jaar 350 meter (1,148 voet) van de weg, evenals artefacten zoals munten, kookpotten, compleet stenen en klei gereedschap, zeldzame glazen voorwerpen, een verhoging (een verhoogd platform dat wordt gebruikt voor openbare aankondigingen) en delen van pijlen en katapulten.

Tijdens een inwijdingsceremonie voor de onthulling van een deel van de weg in juni zei de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, over de ontdekkingen die op de site zijn gedaan een bevestiging zijn van de Israëlische soevereiniteit over de stad van David.

Voordat hij tijdens de ceremonie door het laatste stukje van de muur voor de weg hamerde, zei Friedman:

Of er enige twijfel bestond over de nauwkeurigheid, de wijsheid en de fatsoenlijkheid van [VS] president [Donald] Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël, denk ik dat dit zeker alle twijfels opzij schuift.

De City of David Foundation, die van plan is de weg voor het publiek te openen, heeft de opgraving en de restauratie gefinancierd.

Plaatje hierboven: Nachshon Zenton, een van de directeuren van de opgravingen van de Pelgrimsweg in de Stad van David in Jeruzalem, toont een rond projectiel dat blijkbaar werd gebruikt om met een katapult af te schieten tijdens de Grote Joodse Opstand (66-73 na Chr.) [beeldbron: Shai Halawi, Israel Antiquities Authority]


Bronnen:

♦ naar een artikel‘Pontius Pilate built Pilgrim’s Road in Jerusalem’” van van 22 oktober 2019 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelPontius Pilate built Jerusalem’s ‘Pilgrimage Road,’ say Israeli archaeologists” van 22 oktober 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “Romeinse gouverneur Pontius Pilatus bouwde de Pelgrimsweg in Jeruzalem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.