Waarom Hamas de etnische zuivering van de Koerden in Syrië door Turkije steunt

Plaatje hierboven: Hamasleider Ismaïl Haniyeh hand in hand met Turks premier Recip Erdogan op 3 januari 2012 in het Turkse Parlement in Ankara. Het bezoek van Haniyeh leverde Hamas 300 miljoen dollar op aan steun voor de gewapende strijd tegen Israël, of bijna de helft van de jaarlijkse begroting van Gaza voor 2012! [beeldbron: AFP/Adem Altan]

Hamas, de aan Moslim Broederschap gelieerde terreurgroep die sinds 2007 de Gazastrook regeert, is de enige Palestijnse partij die de oorlog tegen de Koerden in Syrië heeft gesteund door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Een verklaring uitgegeven door Hamas op 14 oktober ’19 zei dat de terreurgroep

het recht van Turkije begrijpt om zijn grens te beschermen, zichzelf te verdedigen en bedreigingen die schadelijk zijn voor zijn nationale veiligheid tegen het geknoei van de Zionistische Mossad in de regio, te verwijderen, als onderdeel van [Israëls] inspanning om de Arabische en islamitische nationale veiligheid te ondermijnen.

Hamas prees ook Erdogan voor zijn ‘steun voor de Palestijnse zaak en de rechten van het Palestijnse volk’ en uitte oppositie tegen ‘de zionistische en Amerikaanse aanwezigheid in de regio’. Sami Abu Zuhri, een woordvoerder van Hamas in de Gazastrook, sprak zijn steun uit voor Turkije. ‘De Israëlische mediacampagne tegen Turkije is onbeleefd en onaanvaardbaar. Israël blijft de vijand en Turkije blijft in de harten van moslims’, schreef hij op Twitter.

Een andere Hamas-leider, Izzar al-Risheq, zei dat zijn fractie ‘ervan overtuigd is dat president Erdogan geen ambities heeft in Syrië en hij alleen de veiligheid van zijn land wil behouden’. De moslims, voegde hij eraan toe, moeten ‘hun conflicten beëindigen, zodat ze de tijd hebben om de grote uitdaging aan te gaan die wordt opgelegd door de aanwezigheid van de zionistische vijand’.

De beschermheren van Hamas in Qatar, het Golfland dat lange tijd heeft gediend als de meest gastvrije basis van de Moslimbroederschap, hebben ook de oorlog van Turkije tegen de Koerden verdedigd. Volgens Qatarese minister van Buitenlandse Zaken Sheikh Mohammed bin Abdulrahman, sprekend op de bijeenkomst van het Global Security Forum in Doha:

Wapens en training gegeven aan Koerdische groepen tijdens de oorlog tegen Daesh vormen een onmiddellijke dreiging voor de Turkse veiligheid … We kunnen de schuld op Turkije niet ophopen, aangezien Ankara zijn grondgebied wil vrijmaken en zich wil verzetten tegen terrorisme. Turkije kan niet Blijf zwijgen totdat terreur zijn territorium treft.

Hamas ‘steun aan Turkije in zijn oorlog tegen de Koerden is in tegenspraak met zijn eigen bewering dat het zich niet bemoeit met de interne aangelegenheden van Arabische en islamitische landen. In de afgelopen jaren hebben verschillende Hamas-functionarissen herhaaldelijk ontkend dat hun groep zich bemoeide met de interne aangelegenheden van Egypte, Syrië, Libië en Jordanië.

De ontkenningen van Hamas zijn echter volledig onjuist. Hamas onderhield nauwe banden met Mohamed Morsi van de Broederschap nadat hij werd verkozen tot president van Egypte. Nadat hij uit de macht was gehaald, werd Morsi formeel beschuldigd van ‘samenwerking’ met Hamas, Hezbollah en de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran.

In de afgelopen jaren hebben de Egyptische autoriteiten Hamas beschuldigd van betrokkenheid bij een reeks terreuraanslagen tegen Egyptenaren, waaronder de moord op procureur-generaal Hisham Barakat in 2015. Wat Hamas betreft, was samenwerking met de president van de Moslim Broederschap en betrokkenheid bij terroristische aanslagen in Egypte echter geen interventie in de interne aangelegenheden van een Arabisch land.

De Syriërs verdreven de leiders van Hamas en sloten hun kantoren in Damascus kort na het begin van de burgeroorlog in Syrië in 2011. De Syrische autoriteiten zeiden dat ze de beslissing hadden genomen nadat duidelijk werd dat Hamas ‘terroristen in Syrië steunde’. Hamas werd met andere woorden betrapt op het helpen van ‘terroristen’ die vochten tegen het regime van Bashar Assad. Volgens de logica van Hamas wordt het werken met anti-Assad-terroristen niet beschouwd als interventie in de interne aangelegenheden van dat Syrië.

De niet zo gematigde Turkse premier Recip Erdogan in een televisietoespraak op Kanal D TV van 21 augustus 2007:

De term gematigde islam is lelijk en aanstootgevend, er is geen gematigde islam, islam is islam


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Why Hamas Supports Erdogan’s War” van 22 oktober 2019 op de site van The Gatestone Institute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.