Armoede en rijkdom in Israël: het contrast kan haast niet groter zijn

Plaatje hierboven: Jeruzalem, januari 2013. Een Joodse man bedelt om wat klein geld. Een groeiend aantal Israëli’s leeft onder de armoedegrens, veel van hen ultraorthodoxe joden, immigranten en ouderen [beeldbron: The Project]

Volgens het Forbes-rapport dat in maart 2017 is uitgebracht, zijn er wereldwijd 2.043 miljardairs (uitgedrukt in US dollars) afomstig uit 66 verschillende landen, met een gecombineerd vermogen van 7,67 triljoen dollars, wat meer is dan het gecombineerde BBP van 152 landen samen.

Op een totale wereldbevolking van 7,7 miljard (oktober 2019) lijkt het wel dat de rijkdom inderdaad ietwat ongelijk verdeeld. Israël heeft ongeveer 131.000 miljonairs en de bevolking wordt snel rijker, volgens een rapport van maandag van het Zwitserse bankbedrijf Credit Suisse.

Israël staat wereldwijd op de 23ste plaats in zijn totale aantal miljonairs, en tegen 2024 zullen naar verwachting 173.000 miljonairs zijn, wat een groeipercentage van 32 procent vertegenwoordigt, zo bleek uit het jaarlijkse Global Wealth Report.

De rijkste Israëliër (2018) is de 52-jarige miljardair Roman Abramovich van Russische origine, die zijn fortuin verdiende in de staalindustrie, onroerend goed investeringen en een voetbalploeg bezit, met name FC Chelsea in G-B.

Het totale aantal Israëlische miljonairs is relatief hoog, waardoor de Joodse staat iets lager ligt dan de dichtstbevolkte landen, waaronder Brazilië en Polen, hoewel sommige staten met minder mensen, waaronder Noorwegen, Zwitserland en Hong Kong, meer miljonairs hadden. De verwachte groei van 32% plaatste Israël in het midden van het peloton voor rijke landen.

Israëli’s wonnen rijkdom in een hoger tempo dan bijna elk ander land, op de 7de plaats met een gemiddelde winst per volwassene van ongeveer $ 5.000. Het rapport merkte echter op dat de gemiddelde rijkdom in Israël ten opzichte van het BBP langzamer was gegroeid dan verwacht.

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 26 maart 2006. Een ultraorthodoxe Joodse man zit op de stoep in een straat en bedelt om wat klein geld op . Een groeiend aantal Israëli’s leeft onder de armoedegrens, veel van hen ultraorthodoxe joden, immigranten en ouderen [beeldbron: Reuters/Ronen Zvulun]

Armoede in Israël
De keerzijde van die welvaart is minder fraai en het contrast kan haast niet groter zijn. In totaal leven 1.780.500 Israëli’s – inclusief 466.400 gezinnen en 814.800 kinderen, ongeveer 21,2% van de bevolking – onder de armoedegrens, volgens het jaarverslag van het National Insurance Institute (Bituach Leumi) dat eind december 2018 werd vrijgegeven.

Het rapport is gebaseerd op gegevens verzameld door het Centraal Bureau voor de Statistiek voor 2017, het meest recente jaar waarover uitgebreide informatie beschikbaar is. Terwijl het totale armoedecijfer steeg van 18,5% in 2016, daalde het aandeel gezinnen dat in armoede leeft van 28,8% in 2016 tot 28,4% in 2017.

Het aandeel kinderen dat in armoede leeft, is gedaald van 31% in 2016 tot 29,6% in 2017. Onder ouderen steeg het armoedecijfer echter van 20,8% in 2016 tot 21,8% in 2017. Het armoedecijfer onder immigranten (zij die aliya maakten sinds 1990) steeg van 17,0% in 2016 tot 18,4% in 2017.

Het armoedecijfer voor Arabische gezinnen steeg tot 47,1% in 2017 van 49,2% in 2016, terwijl het armoedecijfer onder ultraorthodoxe gezinnen daalde van 45,1% in 2016 tot 43,1% in 2017. Onder degenen die werkloos zijn, is het armoedecijfer gestegen van 69% in 2016 tot 76% in 2017.

Israël heeft volgens het rapport de hoogste armoede van alle OESO-landen. De GINI-index van ongelijkheid vertoonde een lichte verbetering, maar Israël blijft een van die landen met het hoogste niveau van ongelijkheid. “Het armoedeverslag is op zoveel manieren schandelijk”, zei Eli Cohen, CEO van Pitchon Lev, een organisatie voor armoedebestrijding.

Het beledigt de armen omdat het laat zien dat ze arm zijn, maar suggereert geen plan om hen te redden van armoede. Het beledigt Israëli’s, omdat de betrokkenheid en ambities van het maatschappelijk middenveld bij het helpen van de armen in tegenstelling tot de onbewustheid van de gevestigde orde duidelijk vernederend zijn.

Pitchon Lev is een apolitieke non-profit organisatie opgericht in 1998 en werkt aan het doorbreken van de cyclus van intergenerationele armoede in Israël. De organisatie helpt elk jaar meer dan 250.000 mensen ongeacht geslacht, religie, ras, afkomst of nationaliteit. Israël heeft dus nog wat werk voor de boeg.

Wees rijk en zonder zorgen
Het vermogen of rijkdom wordt in het rapport gedefinieerd als de waarde van financiële activa plus reële activa, voornamelijk woningen, eigendom van een huishouden, verminderd met de schulden. De 46,8 miljoen miljonairs van de wereld bezitten ca. 44% van de wereldwijde rijkdom, aldus het rapport. De VS is goed voor 40% van alle miljonairs wereldwijd, met een totaal van 18,6 miljoen. China staat op de tweede plaats met 4,4 miljoen.

België doet het niet slecht in het lijstje van dollarmiljonairs. In 2010 had 3,1 % van de Belgische huishoudens meer dan 1 miljoen dollar in bezit. Daarmee komen ze op de tiende plaats in het lijstje van de Boston Consulting Group. België zakt een beetje ten opzichte van het jaar daarvoor; in 2009 was 3,5% van de Belgische huishoudens dollarmiljonair. Het aantal Belgische dollarmiljonairs daalde in juli 2019 naar 122.300.

Onze buren in Nederland vinden we op de 14de plaats, met 2,3%. Voor Europa is het Zwitserland die het lijstje aanvoert. Bijna 1 op de 10 gezinnen is daar dollarmiljonair. De wereldwijde welvaart groeide het afgelopen jaar, maar de groei was bescheiden, met een wereldwijde welvaartstoename van $ 9,1 biljoen tot $ 360,6 biljoen, wat een groeipercentage van 2,6% betekent.

Er waren 1,1 miljoen nieuwe miljonairs, waarvan 675.000 in de VS. De rijkdom per volwassene bereikte een recordhoogte van $ 70.850 en bijna 1% van alle volwassenen zijn miljonair, hoewel meer dan de helft van alle volwassenen minder dan $ 10.000 heeft.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Luke Tress “Israel has 131,000 millionaires, and its wealth is growing quickly, report finds” van 21 oktober 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Arye Green “Global Wealth Report: Israel’s Millionaires Grew to 131,000 in 2019” van 22 oktober 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Alon Einhorn “21.2% of Israeli population lives below the poverty line – new report” van 31 december 2018 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Armoede en rijkdom in Israël: het contrast kan haast niet groter zijn

Reacties zijn gesloten.