Trump houdt beperkt aantal Amerikaanse soldaten in Syrië op verzoek van Israël en Jordanië

De Amerikaanse president Donald Trump zei maandag dat een klein aantal Amerikaanse troepen op verzoek van Israël en Jordanië in Syrië blijven, waarvan sommige in de buurt van de grenzen met Jordanië en Israël zijn gepositioneerd en andere zijn ingezet om olievelden te beveiligen.

Op de vraag of hij soldaten in Syrië zou achterlaten antwooordde The Donald:

De andere regio waar Israël en Jordanië ons hebben gevraagd om een ​​klein aantal [VS] soldaten te stationeren, is een totaal ander deel van Syrië, nabij Jordanië en dicht bij Israël. Dus we hebben daar een kleine groep en we hebben de olie beveiligd. Anders dan dat, is er naar onze mening geen reden voor.

Trump’s opmerkingen volgden op een terugtrekking van de VS uit het noordoosten van Syrië, waardoor de Koerden, Amerika’s sterkste bondgenoten in de strijd tegen de Islamitische Staat, het hoofd moeten bieden aan binnenvallende Turkse strijdkrachten.

Om de olie is het te  doen
Tijdens een kabinetsvergadering zei Trump dat het ‘kleine aantal’ Amerikaanse troepen die achterbleven zich in een geheel ander deel van Syrië bevonden, vlakbij de grens met Jordanië en Israël. Hij zei dat een andere groep nog steeds in Syrië “de olie heeft beveiligd”, een verwijzing naar olievelden die de VS hoopt te voorkomen in handen van jihadistische jagers te vallen.

Ik heb altijd gezegd dat als je naar binnen gaat, je de oliebronnen bewaakt,” zei Trump, en suggereerde dat de VS “misschien een van onze grote oliemaatschappijen erin zou krijgen om het goed te doen.” Trump zei dat de Amerikaanse troepen anders ‘aardig vertrekken’.

De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper zei eerder in Kaboel echter dat de terugtrekking van de VS ‘weken niet dagen’ zou vergen. “We hebben troepen in steden in het noordoosten van Syrië die zich naast de olievelden bevinden. De troepen in die steden bevinden zich niet in de huidige terugtrekkingsfase,” zei Esper.

De aardolie-industrie in Syrië vormt een groot deel van de economie van Syrië. Volgens het Internationaal Monetair Fonds werd vóór de Syrische burgeroorlog verwacht dat de olieverkoop in 2010 3,2 miljard dollar zou opleveren voor de Syrische regering en goed was voor 25,1% van de inkomsten van de staat.

Syrië is een relatief kleine olieproducent, die goed was voor slechts 0,5% van de wereldwijde productie in 2010, die daalde tot minder dan 0,05% in 2016. Hoewel Syrië volgens het Midden-Oosten geen belangrijke olie-exporteur is, is olie een belangrijk onderdeel van de Syrische economie. De oliesector van Syrië is getroffen door de burgeroorlog en internationale sancties tegen Syrië.

Etnische zuivering
Israëliërs hebben de beslissingen van Trump over Syrië nauwlettend in de gaten gehouden, bevreesd als Jeruzalem is dat de Amerikanen ook hun land door hun belangrijkste bondgenoot in de steek zou kunnen worden gelaten.

Verder maakt Israël zich al lang zorgen over de vraag of zijn vijand Iran zal evolueren om een ​​vacuüm te vullen in buurland Syrië, waar Teheran president Bashar al-Assad heeft ondersteund in een acht jaar oude burgeroorlog.

Premier Benjamin Netanyahu heeft ook gespannen relaties gehad met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, een vocale voorstander van de Palestijnen. Nadat het tijdelijke staakt-het-vuren was aangekondigd, stak Trump de lof af over Erdogan en noemde hem ‘een echte kerel van een leider’.

Netanyahu is voorzichtig geweest om niet te worden gezien als kritiek op Trump, die een belangrijke supporter is geweest, maar heeft vorige week een verklaring uitgegeven waarin staat dat Israël de “invasie van de Koerdische gebieden in Syrië in Turkije sterk veroordeelde“.

Hij waarschuwde ook “tegen de etnische zuivering van de Koerden door Turkije en zijn proxies.” In een commentaar op het door de VS georganiseerde staakt-het-vuren in het offensief van Turkije in Koeweit tegen Koerdische jagers, zei de premier mild dat hij hoopte dat het “goed zal uitdraaien [voor de Koerden].”


Bronnen:

♦ naar een artikelTrump says some US troops staying in Syria after requests from Israel, Jordan” van 21 oktober 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.